Tobă de casă

Iulia Mirică
toba-totul-despre-mame

V-am pregătit o rețetă de tobă de casă, pentru care mama a fost apreciată și întrebată de-a lungul anilor care este secretul. Deși pare un procedeu mai complicat de preparare, merită efortul o dată pe an, de Crăciun. Este unul dintre felurile de mâncare pe care exersându-l în fiecare an veți ajunge să-l preparați perfect și să dați rețeta mai departe copiilor și chiar nepoților. Iată ce pași trebuie să urmați pentru a prepara această delicatesă de sărbători, varianta din propria bucătărie, fără conservați și ingrediente mai ciudate adăugate!

Ingrediente pentru tobă de casă:

1 cap de porc (tăiat în 4 bucăți)
1 picior de porc cu șorici (pentru gelatină)
1 – 1,5 kilograme de carne de porc (sau vițel)
2 plicuri de gelatină100 grame de usturoi
piper boabe
sare
foi de dafin
10-15 cuișoare
un stomac de porc

Pași pentru a prepara tobă de casă:

1. Într-o oală mare se pun la fiert bucățile de cap de porc, piciorul, carnea, câteva foi de dafin, sare, boabe de piper, 4-5 cuișoare. Se aruncă prima apă, se adaugă alta și se mai fierbe compoziția până când se desprinde carnea de pe os.

2. Se scot cu ajutorul unei palete toate bucățile de carne, iar zeama se păstrează pentru a fierbe toba.

3. Carnea ușor răcită se taie fâșii (inclusiv cea de pe oase, împreună cu șoriciul), se amestecă împreună cu zeama de la usturoi (zdrobit în prealabil și amestecat cu o ceșcuță de zeamă de la fierberea oaselor), cu cele 2 plicuri de gelatină, 2-3 foi de dafin sfărâmate mărunt, sare și piper negru măcinat după gust.

4. Cu toată această compoziție se umple stomacul de porc, pe care l-ați spălat înainte în apă cu bicarbonat de sodiu și oțet. Se completează conținutul cu zeamă și se leagă sau se cos orificiile stomacului.

5. Stomacul astfel umplut se scufundă în zeama fierbinte, la care se adaugă 7-8 cuișoare și se fierbe la foc mic pentru aproximativ o oră cu mare atenție, pentru a nu se sparge membrana stomacului.

6. După ce trece o oră, se scoate cu grijă toba pe o tavă, care se așează pe un plan înclinat, pentru a se scurge surplusul de lichid, iar deasupra tobei se așează un fund de lemn cu greutăți de 1-2 kilograme pe el, pentru presare. Se lasă la rece până a doua zi.

7. Toba se poate afuma ușor pentru un gust deosebit și pentru a putea fi păstrată membrana un timp mai îndelungat (2-3 săptămâni) la rece.

Spor la treabă și sperăm să vă iasă un preparat delicios pentru sărbătorile de iarnă!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa