Tort cremă de lămâie şi mascarpone. O rețetă delicioasă

Raluca Dumitrică
Tort cremă de lămâie şi mascarpone | Totul despre mame
Un tort cremă de lămâie (sau lemon curd) şi mascarpone, decorat cu lămâie confiată, este absolut delicios și foarte simplu de făcut!
Tort cremă de lămâie şi mascarpone
Un tort cremă de lămâie (sau lemon curd) şi mascarpone, decorat cu lămâie confiată, este absolut delicios și foarte simplu de făcut!

Tort cremă de lămâie – O reţetă delicioasă de tort de vară cu lemon curd, deloc costisitoare!

Când rostim cuvântul „lamâie” ne gândim pe loc la limonadă şi la ceva foarte răcoros. Ce-ar fi să ne gândim şi la ceva dulce şi teribil de gustos: tort cremă de lămâie?

Dacă vă e poftă de un desert vara, când temperaturile o iau razna, o sugestie foarte bună este să vă îndreptăţi atenţia către ceva uşor, răcoritor şi nu foarte dulce. Astfel este acest tort cremă de lămâie (sau lemon curd) şi mascarpone, decorat cu lămâie confiată, care nu numai că este absolut delicios şi perfect pentru o aniversare sau o duminică în familie, dar nu este deloc costisitor!

Iată cum se prepară acest minunat tort cremă de lămâie şi mascarpone!

Tort cremă de lămâie – Ingrediente blat (pentru o formă de tort cu pereţii detasabili şi diametrul de 28 de cm):

–    10 ouă, 10 linguri de făină, 10 linguri de zahăr brun, 10 linguri de ulei, 5 linguriţe de praf de copt, un praf de sare.

tort cremă de lămâie blatul
Tort cremă de lămâie: Blatul de tort, scos din cuptor

Tort cremă de lămâie – Preparare: Primul pas este să facem blatul, având grijă ca ouăle să fie foarte reci. Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi le batem pe primele cu mixerul sau în robot, împreună cu sarea, până când sunt foarte tari, urmând să adăugăm şi zahărul şi să le mai batem până când compoziţia are un uşor aspect de bezea.

Separat, frecăm foarte bine gălbenuşurile cu uleiul, adăugându-le foarte uşor peste albuşurile spumă. Amestecăm cu grijă şi presăram în ploaie făina şi praful de copt, având grijă să se încorporeze foarte bine, dar fără a se pierde aspectul aerat al compoziţiei. Punem blatul în tava de tort în prealabil unsă cu unt şi tapetată cu făină sau tapetată cu hârtie de copt şi îl introducem în cuptorul încălzit la 175 de grade.

Lăsăm aproximativ 25 de minute  sau chiar şi puţin mai mult, folosind o scobitoare pentru a ne da seama dacă blatul este gata (înţepam blatul cu scobitoarea şi, dacă aceasta este complet uscată când o scoatem din el, înseamnă că blatul este făcut).
Când este gata, scoatem tava din cuptor, aşteptăm să se răcească blatul şi îl tăiem în trei părţi egale.

Ingrediente tort cremă de lămâie sau lemon curd:

–    5 lămâi, 250 de grame de zahăr brun, 200 de grame de unt cu 82% grăsime, 6 ouă, 4 fiole cu esenţă de vanilie.

tort cremă de lămâie bol
Crema de lămâie sau lemon curd pentru un tort cremă de lămâie

Tort cremă de lămâie – Preparare: Când blatul este în cuptor, ne putem apuca de crema de lămâie sau lemon curd. Batem cu putere ouăle, adăugăm peste ele zahărul şi sucul de la lămâile foarte bine stoarse (păstraţi cojile pentru confiere!) şi le punem într-un vas la bain-marie pe aragaz. Amestecăm mereu până când crema începe să se îngroaşe, având grijă să nu formeze cocoloaşe. Dacă acestea s-au format, putem strecura la final crema printr-o sită, ca să obţinem o compoziţie foarte fină.

După ce crema este îngroşată, o luăm de pe foc, adăugăm untul şi vanilia, amestecând încet, lăsăm puţin să ajungă la temperatura camerei, după care o punem la frigider.

Ingrediente crema de mascarpone:

–    2 cutii de mascarpone a câte 250 de grame, 500 de grame de smântână pentru frişcă sau frişcă, 4 linguri de zahăr pudră.

Crema mascarpone şi frişcă tort cremă de lămâie
Tort cremă de lămâie. Cum se face crema cu mascarpone şi frişcă

Tort cremă de lămâie – Preparare: Dacă folosim smântână pentru frişcă, trebuie să avem grijă ca aceasta să stea cel puţin 12 ore la frigider înainte de a o prepara. O punem la robot sau în vasul de mixer şi o batem împreună cu zahărul până când devine foarte tare. Brânza mascarpone se amestecă într-un vas cu o furculiţă sau cu telul, până devine omogenă, după care adăugăm în ea frişca, având grijă să se încorporeze uşor, ca crema să iasă spumoasă.

Tort cremă de lămâie – Prepararea lămâii confiate

Jumătăţile de lămâi se pun într-un vas cu apă cât să le acopere, în care aţi dizolvat 4 linguri de bicarbonat de sodiu. Dacă aveţi lămâi bio sau dacă ştiţi sigur că nu au fost tratate cu chimicale, atunci renunţaţi la această operaţiune, pentru că bicarbonatul are rostul de a elimina tocmai acele componente nocive din coajă. După aproximativ 15 minute, scoateţi lămâile şi tăiaţi-le fideluţă (eu le-am lăsat pe fete să facă această operaţiune şi le-au tăiat puţin mai altfel!), având grijă să eliminaţi pe cât de mult posibil partea albă a coajei.

Pe aragaz puneţi câte 3 căni de apă la fiert în două vase, iar în momentul fierberii adăugaţi coaja în primul vas şi lăsaţi-o aproximativ 2 minute. Scoateţi lămâile, clătiţi-le cu apă rece şi repetaţi operaţiunea cu vasul numărul doi. În al treilea vas puneţi 3 căni de apă şi 1 cană şi jumătate de zahăr brun, aşteptaţi să se topească zahărul şi puneţi lămâile în el. Fierbeţi la foc foarte mic 30-40 de minute, scoateţi lămâile cu o paletă şi păstraţi siropul care a mai rămas în vas pentru însiroparea blatului.

După ce s-au răcit lămâile, rostogoliţi-le prin zahăr şi puneţi-le într-un recipient în frigider până când le veţi pune ca ornament pe tort.

Tort cremă de lămâie – Asamblarea tortului

Tort cremă de lămâie tăiat bucăți
Tort cremă de lămâie, înainte de a fi devorat

Partea de jos a blatului se aşază pe un platou suficient de mare (încât să nu aveţi surpriza ca crema să se prelingă la final în afara platoului), se însiropează cu câteva linguri din siropul de la confiere, după care peste el se întinde cu o spatulă un strat de cremă cu mascarpone şi frişcă. Aşezăm uşor partea a doua a blatului, însiropăm din nou şi adăugăm crema de lămâie. Punem ultimul blat şi aplicăm deasupra lui crema de mascarpone şi frişcă ce ne-a mai rămas. Nota decorativă de final va fi dată de lămâile confiate, pe care le putem pune pe blat după bunul plac.

Poftă bună!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa