Ciorba de burtă perfectă- rețeta tradițională

Iulia Mirică
reteta perfecta de cioba de burta

Această rețetă de ciorbă de burtă este una dintre preferatele românilor când vine vorba de un prânz gustos și hrănitor. Este ușor de preparat și acasă, iar dacă achiziționați burta de vită nepregătită preferabil este să o lăsați în apă rece cu oțet să se dezghețe, să o spălați bine, după care o puteți folosi în ciorbă.

Ingrediente pentru ciorbă de burtă:

750 de grame de burtă de vită
250 de grame de smântână
3 gălbenușuri de ou
2-3 bucăți de gogoșar murat
2-3 linguri de oțet
1/2 căpățână de usturoi
2 cepe
2 morcovi
1/4 rădăcină de țelină
1/2 rădăcină de păstârnac
1 bucată de rasol de vită

5 pași pentru a prepara ciorbă de burtă:

1. Burta de vită se pune în 2,5 litri de apă la fiert, într-o oală mare. Se adaugă și bucata de rasol de vită. Se lasă până când se formează spumă deasupra apei, după care se scot bucățile de burtă și rasolul. Se aruncă apa aceasta, se spală cratița, după care se adaugă altă apă și carnea se pune la loc.

2. Se dă focul la mare și se lasă să fiarbă bine, pentru aproximativ 1 oră și jumătate. Se adaugă țelina, păstârnacul, 1 morcov, ceapa. Se mai lasă la fiert pentru încă jumătate de oră sau până când fierb legumele bine. Se scot legumele cu ajutorul unei palete. Se scoate iar carnea și se lasă la răcit, după care se taie mărunt.

3. Într-un bol mare, se amestecă smântâna împreună cu ouăle, cu ajutorul unui tel. Se ia câte un polonic din zeama în care au fiert carnea și legumele, 2-3 polonice în total, și se amestecă împreună cu smântâna.

4. Se răstoarnă smântâna peste zeama rămasă și se amestecă bine. Se adaugă burta și rasolul mărunțite în ciorbă. Morcovul rămas se dă pe răzătoare și se călește într-o cratiță cu puțin ulei. Se lasă 2-3 minute sau până când se înmoaie. Gogoșarii murați se taie mărunt.

5. Se adaugă în ciorbă sarea, gogoșarii mărunțiți, morcovul călit în prealabil, usturoiul zdrobit și oțetul. Se amestecă bine cu ajutorul unei linguri de lemn și se poate servi.

Dacă nu doriți ciorba tradițională de burtă, puteți încerca alternativa acesteia cu ciuperci, iar rețeta o găsiți aici: Ciorbă de burtă falsă cu ciuperci

Citește și:

Ciorbă de burtă falsă cu ciuperci
Ciorbă moldovenească cu pui
Ciorbă de perişoare a la grec

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa