Ghiveci de legume sănătos, o rețetă de vară

Cristina Călin, redactor
ghiveci de legume sănătos

Când mă gândesc la vară, mă gândesc la acel ghiveci de legume pe care-l făceau și mama și bunica. Cu legume proaspete, culese din grădină sau aduse de mama de la piață, era mâncarea pe care o aveam la masă cel puțin o dată pe săptămână. Mie îmi plăcea să am alături și o bucată de mămăligă. Nici nu mă interesa dacă era rece sau caldă. Important era să fie.

Acum că sunt mamă le fac și eu copiilor această mâncare și încerc să fac un ghiveci de legume sănătos. Nu că al bunicii și al mamei nu erau așa, dar simt că este nevoie de câteva mici ajustări pentru a-l integra mai bine în modul în care mâncăm astăzi.

Aleg legume din surse sigure

Pentru un ghiveci de legume sănătos aleg să folosesc doar legume din surse sigure, nu neapărat ecologice. Avem niște micro-ferme în jurul Bucureștiului, unde am avut ocazia să și intrăm și să vedem cum lucrează cultivatorii. Ne-am împrietenit cu ei și știm că nu folosesc prostii. Apoi, am înlocuit uleiul de floarea soarelui cu cel de măsline și am redus cantitatea de sare. Gustul vine acum de la condimente. Nu doar pentru copii am făcut aceste schimbări, ci și pentru noi, pentru că e nevoie și ca părinții să fie sănătoși.

Ce conține ghiveciul meu sănătos

Iată ce pun eu atunci când fac ghiveci de legume sănătos. În principiu, puteți pune orice legume aveți prin frigider și va ieși delicios. Varianta completă este cu

ceapă (cu cât mai multă, cu atât mai bine!),

  jumătate de fir de praz,

  o căpățână de usturoi,

  doi ardei grași,

  o vânătă mică,

  un dovlecel micuț,

  un morcov,

  3-4 cartofi,

  conopidă (2-3 buchete),

  fasole păstăi (10-15 bucăți),

  vreo 7 roșii zemoase și cărnoase.

La final pun mărar, pătrunjel și cimbru proaspete. Mai adaug sare, piper și niște foi de dafin cât legumele fierb.

Mod de preparare

Toate legumele le spăl și le curăț pe cele care necesită această procedură. Ceapa o toc solzișori și o pun la călit cu un praf de sare. Nu o las mult, doar cât să devină sticloasă. Pun apoi legumele toate și completez cu apă. Cel mai mult îmi place când am supă de legume rămasă de la alte preparate, dar nu se întâmplă mereu. Las totul să fiarbă, pun și piperul și foile de dafin și aștept. Când s-a înmuiat morcovul, pun roșiile pe care le dau prin robot înainte și mai las să fiarbă un pic. La final adaug verdețurile tocate și toată bucătăria se inundă de mirosuri și arome. Toată lumea vine la masă și așteaptă să se răcească acest ghiveci de legume sănătoase și nimeni nu trage pe marginea farfuriei bucăți de ardei sau alte legume. Pentru că este delicios!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa