Sirop din ridiche neagră pentru tuse. Cum se prepară, când se recomandă

Mihaela Călin

Eu sunt bună prietenă cu legumele, şi nu doar cu cele clasice, româneşti. Chiar mănânc cu plăcere broccoli, sfeclă roşie, linte, praz. Şi pentru că la noi în casă se gătesc mâncăruri cu aceste legume, celor doi băieţi ai mei nu li se pare nimic ciudat când le văd în farfurie. Dar totul până la ridichea neagră, pe care eu nu o suport. Îţi voi povesti în continuare cum am ajuns să mă împrietenesc cu ridichea neagră plus o reţetă de sirop din ridiche neagră pentru episoadele de tuse uscată la copii.

Cred că nu am suportat niciodată ridichea neagră din cauză că nu am reuşit să o integrez într-o mâncare gătită, iar crudă nici nu mă gândeam să o mănânc vreodată. În schimb soţul meu de câte ori merge la cumpărături, vine acasă şi cu o ridiche neagră pe care o mănâncă crudă, doar cu sare. Bineînţeles că pe mine nu m-a convins niciodată să încerc, dar cei mici au fost mult mai receptivi şi au vrut şi ei să vadă ce mănâncă tati. Ciudat, dar lor le place ridichea neagră. Încă o dovadă a faptului că cei doi băieţi ai mei nu sunt o prelungire a mea, ci au propriile gusturi şi preferinţe.

Totuşi când Cezar a rămas cu o tuse seacă nesfârşită după o viroză mai urâtă, am devenit şi eu fan ridiche neagră, mai precis al siropului de ridiche neagră. Iată reţeta pe care o folosesc eu pentru tratarea tusei uscate la copiii mei.

Cum să faci un sirop din ridiche neagră

Ridichea neagră cu miere acţionează că agent antimicrobian, întărind sistemul imunitar. Siropul din ridiche neagră este foarte eficient pentru tratarea bronşitelor, pentru tusea uscată şi cronică la copii, dar şi la adulţi.

Ca să faci sirop ai nevoie de o singură ridiche neagră, de vreo 300-400 de grame, şi de miere de bună calitate. Dacă nu ai miere sau copilul tău este alergic la miere sau este mai mic de 2 ani, poţi folosi zahăr. Dar cu miere, eficienţa siropului este mai mare.

Spală bine ridichea, apoi usuc-o. Dacă nu stă dreaptă când o aşezi pe masă, poţi să tai partea inferioară astfel încât să stea dreaptă sau pune-o într-un pahar. Taie partea superioară, ca un capac, şi pune-o deoparte, o să ai nevoie de ea mai târziu. Scobeşte cu un cuţit interiorul ridichii, lăsând pereţii cu grosimea de 2 cm.

Pune două linguri de  miere, astfel încât să se umple mai mult de jumătate din gaură. Dacă mergi pe varianta cu zahăr, pune patru linguri de zahăr. Închide ridichea cu partea superioară decupată mai devreme (capacul) şi lasă să stea aşa peste noapte. Dimineaţă, în interiorul ridichii vei găsi un sirop dulce şi gustos, pe care cei mici îl vor adora.

Administrare: copii – o linguriţă, de 4-5 ori pe zi, înainte de masă. Iar adulţii o lingură, de 4-5 ori pe zi, înainte de masă.

O să vezi că tot siropul se va consuma în timpul zilei. Dar seara poţi să adaugi din nou două linguri de miere în aceeaşi ridiche, ca să ai în dimineaţa următoare alt sirop de ridiche neagră. Vestea bună este că poţi folosi aceeaşi ridiche de 2-3 ori. Apoi, trebuie să cumperi o altă ridiche.

Există şi câteva contraindicaţii: afecţiuni renale, afecţiuni ale vezicii biliare şi boli de ficat.

Deci de câte ori cei mici se confruntă cu vreun episod de tuse seacă, apelez repede la prietenul meu – siropul de ridiche neagră. Cât despre mine, în continuare nu mănânc ridiche neagră crudă, dar am început să o apreciez.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa