10 trucuri să-ți înveți copilul să mănânce mai multe legume, de la un medic nutriționist

Alina Dan
înveți copilul să mănânce

Printre cele mai dificile sarcini ale unei mame se numără asigurarea unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate pentru copii, pentru că mamele deja ştiu că alimentaţia are un rol crucial în creşterea şi devoltarea fizică şi psihică armonioasă. Iar o alimentaţie sănătoasă fără legume este de neconceput.

Fii tu un exemplu

Conform specialiştilor din domeniul nutriţiei şi psihologiei copilului, comportamentul alimentar este determinat în mare măsură pe fond emoţional şi legat de obiceiuri învăţate în copilărie. Aşadar, cum obişnuim copilul să mănânce legume? La această întrebare ne oferă răspunsuri dr. Mihaela Matei, de la Clinica de Nutriție KiloStop.

Puterea exemplului este cea mai importantă în formarea unui comportament alimentar sănătos. Prin urmare, mănâncă şi tu ce vrei să mănânce copilul tău. Copiii dobândesc preferinţele culinare în cadrul familiei şi al culturii în care se dezvoltă, în mod special prin observaţie. Ei imită părinţii, din acest motiv comportamentul alimentar este foarte stabil pe parcursul a mai multor generaţii. Nu poţi să te aştepţi ca el să mănânce legume în timp ce tu te înfrupţi din prăjeli, plăcinte şi meniuri de fast food sau bei cola. Aşadar, consumă zilnic legume alături de copilul tău, este sfatul medicului specialist.

Transformă mâncatul legumelor în joc

Jocul este activitatea care defineşte copilăria şi copiii reţin cel mai bine ce învaţă jucându-se. Aşadar, joacă-te cu el cu legumele. Spre exemplu, copilul este un dinozaur și trebuie să mănânce 3 copaci mici (broccoli) sau să „deseneze” ceva pe farfurie folosind boabe de mazăre sau fasole, pe care apoi le mănâncă, ori „Hai să ne întrecem cu Rilă Iepurilă la mâncat morcovi”.

Implică-l în alegerea și prepararea mâncării

Cumpărăturile pot fi un ritual familial în care rolul lui este să aleagă legume. Fă-i o listă (eventual desenată) şi lasă-l să se simtă responsabil cu selectarea lor la piaţă sau la supermarket. Acasă, lasă-l să le spele sau să le aranjeze în frigider. Taie legumele în forme amuzante şi lasă-l să amestece salata. Copiii sunt mai încrezători să mănânce ceva atunci când au „muncit” şi ei la prepararea mesei respective.

Instituie regula „doar încearcă”

 Dacă nu-i place o legumă, spanacul, spre exemplu, încearcă din nou să i-l oferi sub o altă formă, dacă se poate, dar după ce i-ai cerut acordul. Testează alături de el fiecare mâncare nouă pe care o aduci în alimentație. Nu-l forţa, sugerează-i doar să încerce. Studiile arată că un copil care a respins o mâncare are nevoie să intre în contact cu ea de cel puțin 8-10 ori pentru a se obișnui cu gustul.

Vorbește-i pe limba lui

Dacă îi spui copilului că broccoli este foarte sănătos, nu va fi foarte impresionat. Dar dacă îi spui că-l ajută să crească mare și puternic, va fi mai interesat să-l mănânce.

Copiii adoră poveştile şi se identifică cu Feţii Frumoşi şi Ilenele Cosânzene, cu prinţesele şi cu supereroii benzilor desenate. Această pasiune poate fi folosită şi să-l faci să mănânce legume. Astfel, spanacul te face invincibil ca Hulk, roşiile îți dau energie să alergi ca un campion, ardeii graşi şi roşiile te fac frumoasă ca o prinţesă etc.

Pasiunea lor pentru desen şi culori poate fi folosită pentru colaje şi imagini colorate. Căutând prin reviste şi pe internet, printând, decupând şi lipind, puteţi face împeună o colecţie de legume în imagini, însoţită chiar de câteva cuvinte despre superputerile fiecărei legume…

Colorează-i farfuria cu legume

Copilăria este o perioadă a culorilor. O farfurie „curcubeu” cu portocaliu, roşu, verde şi galben (morcovi, ardei, broccoli, cartof dulce etc.) va fi considerată apetisantă de cel mic. O supă cu verdeaţă în care vede legume de mai multe culori poate avea acelaşi efect.

Aranjează mâncarea în forme vesele și atrăgătoare

Ochi de măsline, nas de morcov, urechi de ţelină, gură de roşie… Ideea este simplă şi eficientă. Fă plating cu forme din lumea lui. O corabie de legume, un soare de porumb, o floare din felii de roşii şi castraveţi sau o steluţă de mazăre vor fi mai uşor de înfulecat…

Oferă-i legume ca gustare

Când îl cuprinde foamea între mese, câteva legume tăiate în formă de beţe şi înmuiate în sosul lui preferat (neapărat făcut în casă!) pot înlocui snaksurile sau dulciurile. Sau fă repede o salată cu brânza lui preferată rasă deasupra.

Fă smoothie-uri aromate

Coriandru? Rozmarin? Leuştean? Descoperă care sunt aromele lui preferate şi mixează-le în blender cu legume fierte precum ţelină, morcovi sau sfeclă roşie. Diluate cu apă şi îmbogăţite cu seminţe sau felii de avocado, smoothie-urile cu arome îmbietoare pot să devină noile lui băuturi preferate…

Strecoară legumele între alimentele lui preferate

Dacă preferinţele lui alimentare exclud momentan legumele, nu dispera! Introdu-le una câte una printre felurile lui preferate de mâncare, ţinând cont de combinaţii potrivite. Dacă vrea ceva dulce, fă-i o plăcintă cu dovleac sau o tartă cu morcovi.

Începe întotdeauna cu porţii mici – oferă-i mai întâi un morcov fiert sau un cartof dulce, apoi puţin broccoli, salată de vinete coapte ori bucăţele de ardei cu brânzică proaspătă. Îl obișnuiești astfel cu gusturile diferite ale legumelor şi îl pregătești pentru o alimentaţie sănătoasă pe termen lung.

Ca să te asiguri că în alimentaţia copilului se află necesarul de nutrienţi, vitamine şi minerale necesar în fiecare etapă de creştere, de la naştere la adolescenţă, trebuie să ai răbdarea pentru a-l obişnui să mănânce legume. Orice truc ai folosi, nu uita că întreaga bucurie de a-ți răsfăţa copilul cu o masă aspectuoasă şi sănătoasă îl va ajuta să îşi găsească echilibrul nutriţional.

kilostop

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa