Ce facem cu mâncarea în vacanţă? (P)

Raluca Dumitrică
header_HiPP_organic_seal_piersici

Ponturi utile de la HiPP pentru transportarea în călătorii a hranei pentru copii

Se întâmplă uneori în viaţă să ai parte de vacanţe atent planificate şi mult aşteptate, dar în care are loc ceva complet neprevăzut. Lucrul respectiv, oricât de organizat ai fi, nu poate fi inclus pe nicio listă sau listuţă premergătoare drumului, aşa încât te poate lăsa dezarmat total şi îţi poate da schema peste cap. Unul dintre aceste lucruri? Defectarea aerului condiţionat al maşinii, fix în mers!

Un astfel de moment dramatic pentru confortul pasagerilor din autovehicul va pune probleme multiple pentru călători. Gândurile celor din maşină se vor îndrepta subit în tot felul de direcţii, iar în funcţie de disponibilitate, relaxare şi ingeniozitate, fiecare va găsi soluţii pentru problema care-l frământă.
În timp ce maşina va merge mai departe, către destinaţie, mintea tatălui se va duce către preţul reparatiei şi locul în care se va efectua aceasta, gândurile copiilor vor zbura către deschiderea geamurilor concomitent, fără grija că în maşină se va face sau nu curent, iar mama va medita terifiată, cu o mină aparent calmă, la o soluţie necesară păstrării în condiţii optime a mâncării din autovehicul. Problema n-ar fi atât de mare, dacă afară n-ar fi caniculă, unul sau mai mulţi pasageri n-ar fi bebeluşi, iar printre proviziile alimentare aflate în interior nu s-ar găsi produse pe bază de legume şi carne, fructe şi produse lactate.

Când problemele te învaţă ceva bun

Noi am păţit un lucru de acest gen şi am stat ca pe ghimpi până la sosirea la hotel, mai ales că drumul era unul lung, iar problema nu putea fi rezolvată trăgând pur şi simplu pe dreapta şi bocănind cu năduf în capota maşinii. Mult mai prevăzători decât noi sunt cei de la HiPP, însă, de la care am învățat recent câteva lucruri foarte importante, unul dintre acestea fiind legat de modul în care se poate transporta hrana pentru sugari în maşină, dar şi ponturi mai ample legate de modul în care trebuie să ne purtăm cu mâncarea în vacanţă .

Orice părinte trebuie să plece la drum cu o ladă frigorifică în care să depoziteze mâncarea. Legumele şi produsele care conţin carne (meniuri, preparate din carne) s-ar putea altera dacă sunt expuse la temperaturi mai mari de 40°C, pentru perioade mai lungi de timp, iar dacă aveţi cu voi câteva provizii pentru cel mic nu trebuie să le depozitaţi sub nicio formă acolo unde va fi din ce în ce mai cald. Spre exemplu, în portbagaj, zonă în care temperaturile pot creşte şi chiar depăşi 40°C. Prin urmare, recomandăm să luaţi temperatura în considerare pentru a păstra aceste produse în siguranţă şi, dacă este posibil, păstraţi-le undeva în maşină, în spaţiul pentru pasageri. Ventilaţia şi aerul condiţionat vor păstra temperaturile mai scăzute, în cazul în care aerul condiţionat merge brici, iar dacă nu, lada frigorifică îşi va face foarte bine treaba. Ca starea lor să fie cât mai bună, pre-răciţi borcanele în frigider înainte de a începe călătoria, apoi puneţi-le recipientul frigorific.

Pe de altă parte, produse uscate aşa cum sunt cerealele instant, biscuiţii sau borcănelele cu alimente pe bază de fructe (Fructe, Fruct & Cereale, Fruit-Duet şi Băuturi) sunt destul de stabile şi pot fi transportate în maşină fără niciun fel de probleme. În cazul în care luaţi mai multe borcănele cu mâncare la voi, aveţi grijă să le depozitaţi cu grijă pentru a preveni deteriorarea. În mod ideal, ar trebui să păstraţi baxul întreg, ambalat în folia din plastic, iar ceea ce folosiţi în maşină ar trebui fie la îndemână, ba chiar în proximitatea scaunului vostru, dacă se întâmplă să nu puteţi opri maşina şi trebuie să îl hrăniţi pe copilaş în mers.

Ce ne facem în avion?

Un pic mai complicat ni se pare că va fi totul atunci când călătorim cu avionul. Cu puţină atenţie şi organizare, vom descoperi, însă, că nu este totul aşa de greu. Alimentele pentru sugari pot fi luate în bagajul de mână în genţi rezistente la şocuri şi presiune (aşa cum sunt acele trolere cu capac tare, care păstrează intact conţinutul şi rezistă cu brio şi la manevrele şi frecuşurile pe care le fac manipulanții de bagaje). Borcanele ar trebui ambalate cu grijă pentru a preveni spargerea şi chiar puse în pungi de plastic pentru a proteja restul conţinutului bagajului.

Ca să fiţi cu adevărat prevăzători, totuşi, recomandăm să luaţi alimente pentru primele două zile în bagajul de mână. Pentru că au existat destule situaţii în care bagajul de cală a ajuns mai târziu, iar aşteptarea a fost una tensionată, punând în bagajul de mână cele necesare mâncării vă asiguraţi că veţi avea toată hrana de care copilul dumneavoastră are nevoie. Un alt sfat important este să contactaţi cu câtva timp înainte de călătorie compania aeriană şi aeroportul în legătură cu tipul de hrană pentru sugari admisă în călătoria cu avionul, să nu vă treziţi cu suprize neplăcute la faţa locului.

Depozitarea hranei pentru copii în locul de cazare din vacanţă

În vacanţă, borcanele ar trebui depozitate la temperaturi mai mici de 30°C. Verificaţi înainte de utilizarea borcanelor că ambalajul este nedeteriorat. Dacă un borcan nu mai este sigilat corespunzător, nu mai poate fi consumat.

În cazul borcanelor, de mare ajutor este ”testul capacului”: observaţi cu atenţie dacă mijlocul capacului este uşor concav şi nu cedează la presiune. Un borcan cu capacul împins în afară nu ar trebui utilizat, pentru siguranţă. Suplimentar, atunci când este deschis prima dată, un zgomot caracteristic, ca un pocnet mic, ar trebui să se audă. Cu recipientele din plastic ”testul apăsării” este util: ţineţi recipientul cu folia în jos şi apăsaţi marginile. Dacă apar scurgeri de produs, conţinutul nu ar trebui utilizat.

În vacanţă, produsele instant, cum ar fi de exemplu cerealele, ar trebui depozitate într-un loc uscat, departe de lumina directă. Dacă este foarte cald, este recomandat ca hrană uscată nedeschisă să fie păstrată în frigider, în măsura în care este posibil. O dată cu deschiderea, va rugăm nu mai depozitaţi produsul în frigider. Pudra poate deveni umedă şi se poate altera. Depozitaţi produsul într-un loc uscat şi utilizaţi-l cât de repede se poate. Este, de asemenea posibilă, şi depozitarea în afara frigiderului.

Vacanţă plăcută!

cu-mâncarea-în-vacanţă-totul-despre-mame

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa