Ce alimente nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor

Alexandra Constantin
alimentaţia copiilor

Se ştie că vitaminele, mineralele, fibrele şi grăsimile sănătoase nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor, mai ales că sunt esenţiale pentru o bună dezvoltare. Noi îţi spunem ce alimentele sunt bogate în aceste substanțe nutritive şi cum le poţi include în dietă.

Fructele de pădure

Recunoscute pentru cantitatea mare de vitamine şi de antioxidanţi din conţinut, fructele de pădure se numără printre alimentele pe care trebuie să le incluzi în alimentaţia copiilor. Indiferent de sortimentul de fructe de pădure (fragi, mure, afine, zmeură), ideal este să le foloseşti cât mai des când prepari deserturi pentru copil, băuturi sau să le dai acestuia să le consume ca atare. Bine de ştiut este că aceste fructe nu numai că aduc un aport important de vitamine şi minerale, ci şi de fibre alimentare, ceea ce aduce beneficii sănătăţii digestive, potrivit www.parents.com. Profită cât mai mult de fructele de pădure în plin sezon, dar şi pe perioada iernii, când le găseşti congelate în magazine.

Ce nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor: peştele şi fructele de mare

Alimente bogate în grăsimi sănătoase? Atunci nu ezita să incluzi în alimentaţia copiilor peştele (indicat este să consumi două porţii pe săptămână) şi fructele de mare. Dacă somonul sau tonul nu sunt pe placul copilului, atunci încearcă să îi prepari păstrăv sau sortimentele de fructe de mare care au un gust mai puţin intens, precum creveţii. Acestea nu numai că sunt bogate în proteine, ci şi în acizi graşi Omega-3, necesari pentru dezvoltarea cerebrală.

Seminţele

De floarea-soarelui, de in, chia, de dovleac sau de cânepă, seminţele completează lista produselor ce nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor. Sunt bogate în magneziu, fibre alimentare, proteine şi grăsimi sănătoase, de aceea profită cât mai mult de ele şi foloseşte-le când prepari salate, supe, piureuri sau presară-le peste fructe înainte de consum (substanțele nutritive se asimilează şi mai bine dacă sunt măcinate).

Legumele cu frunze verzi

Se ştie că legumele cu frunze verzi sunt adevărate surse de vitamine, minerale şi fibre. Dar cum poţi face ca micuţul tău să le îndrăgească şi să ajungă să consume spanac, varză de Bruxelles, urzici sau leurdă? Răspunsul este simplu: include-le în alimentaţie încă din perioada diversificării şi nu renunţa chiar dacă iniţial nu o să le vrea. Numeroase studii au arătat că micuţii tind să refuze legumele cu frunze verzi după vârsta de 2-3 ani, asta dacă nu sunt introduse mai devreme în alimentaţia lor.

Ce nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor: nucile şi untul de arahide

Din dieta copiilor nu trebuie să lipsească fructele oleaginoase, mai ales că sunt o bună sursă de proteine, magneziu, vitamina B, dar şi de grăsimi sănătoase. Migdale, caju, fistic, nuci, pe toate poţi să le oferi ca atare copilului, dar şi ca ingredinte când prepari deserturile lui preferate. În aceeaşi categorie intră şi untul de arahide. Ştiai că doar două linguri de unt de arahide poate să aducă jumătate din aportul de proteine de care are nevoie copilul zilnic?

Legumele şi fructele portocalii

Copilului tău nu îi plac cartoful dulce, dovleacul plăcintar sau morcovii? Vestea bună este că mango, kaki sau pepenele galben aduc acelaşi aport de vitamine (în special A şi C), de potasiu şi de betacaroten ca şi legumele enumerate mai sus. Dar nu renunţa chiar dacă micuţul strâmbă din nas când vede legumele portocalii. Foloseşte-le când prepari diverse mâncăruri astfel încât să ajungă să îi placă.

Cerealele integrale

Orezul brun, pastele din grâu integral, cât şi quinoa, hrişca şi amarantul nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor. Şi asta deoarece reduc riscul de afecţiuni cronice şi aduc numeroase beneficii sănătăţii digestive. Vestea bună este că multe dintre sortimentele de cereale integrale pot să fie folosite când prepari mâncăruri cu legume, cât şi cu fructe, ceea ce face ca opţiunile să fie numeroase.

Ce nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor: iarturile

Dintre lactate, iaurtul nu numai că este bogat în proteine, ci conţine o cantitate mai mare de calciu şi de bacterii benefice. Bine este să alegi sortimentele simple, nu cele care au adaosuri de zaharuri sau de fructe. Poţi face ca iaurtul să fie acceptat mai uşor dacă adaugi în primă fază puţină miere sau diverse piureuri de fructe.

Fulgii de ovăz

Deseori se întâmplă să punem coşul de cumpărături cereale pentru micul dejun care arată cât mai apetisant, sub diferite forme şi gusturi care mai de care şi să lăsm pe raft variantele mai sănătoase. Printre acestea se numără şi fulgii de ovăz, aliment ce aduce multe beneficii sănătăţii. Incluşi în alimentaţia copiilor, fulgii de ovăz oferă energia de care au nevoie în prima parte din zi, sunt bogaţi în fibre alimentare, dar şi în fier. Ei pot să fie consumaţi în combinaţie cu fructe proaspete, fructe uscate, nuci, miere sau sirop de arţar.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa