Legume? Bleah! Cum să-l convingi să mănânce legume?

Ramona Dinescu
mama fiica legume

Legumele reprezintă marea provocare a mamelor. 

Nici copiii mei și nici copiii din cercurile mele de prieteni nu mănâncă legume. Sau dacă le mănâncă, o fac că sunt obligați, nu că le-ar face plăcere. Sincer, dacă mă întrebați pe mine, îi înțeleg perfect, căci și eu mănânc legume pentru că știu că trebuie, că sunt sănătoase, nu pentru că mi-ar plăcea. Și, de fiecare dată când îi văd pe ai mei că strâmbă năsucurile la legume proaspete, fac tot posibilul să nu le impun, să nu-i oblig și să găsesc cele mai amuzante modalități de a-i face să le guste.

Jurnaliștii de la webmd.com par că au găsit soluția. De fapt, o serie de soluții ce ar putea să funcționeze și ce ar putea să îi ajute pe cei mici să îndrăgească legumele. Iată care sunt acestea:

1.       Jumătate fructe, jumătate legume

A-l face pe cel mic să mănânce legume nu trebuie să fie provocarea ta numărul 1 și nu trebuie să se transforme totul într-o luptă din care tu să ieși câștigătoare. Poți încerca o mulțime de feluri creative prin care să-i prezinți legumele și să i le servești. Poți pune, de exemplu, pe o farfurie, jumătate de porție de legume și jumătate de porție de fructe și să-i spui că după ce a mâncat o legumă, poate să-și schimbe gustul din gură cu fructe.

2.       Ia-l pe cel mic în bucătărie

Implică-l pe cel mic în procesul de alegere a legumelor, ia-l cu tine la piață și dacă poți du-l să vadă o grădină și lasă-l pe el să aleagă una sau două legume. Lasă-l să spele legumele, să le decojească și să le felieze. Și lasă-l să te ajute la gătit și să simtă aroma legumelor din bucătărie. Copiii vor fi mai dispuși să mănânce dacă au ajutat la prepararea mâncării.

3.       Oferă-i legumele împreună cu mâncărurile lui preferate

Dacă copilului tău îi place pizza, atunci când pregătiți în casă nu va fi foc dacă îl rogi pe el să adauge o legumă sau două. Pregătește boluri cu legume pentru seara de pizza, pentru seara de taco sau pentru seara de salată, de ce nu? Doar încearcă și vezi ce iese.

4.       Fă ca legumele să fie amuzante

Pentru copiii mici, a face fețe din legume tăiate, a face tot felul de figurine din legume este destul de amuzant și, chiar mai mult decât atât, poate fi modalitatea prin care legumele pot ajunge în guriță.

5.       Nu intra în lupta legumelor

Când ești frustrată că cel mic nu vrea nici măcar să încerce să guste, este extrem de tentant să te enervezi sa să îi iei legumele din față. Însă, sfatul este să reziști. Forțând un copil să mănânce legumele nu faci decât să-l determini să le evite mai târziu, chiar și când va fi adult. Dacă împinge farfuria din fața lui, nu reacționa în nici un fel, dar nici nu renunța definitiv la a-i mai da legume.

6.       Dă-i o legumă nouă plus una familiară

Nu-ți copleși copilul oferindu-i un platou de alimente pe care nu le cunoaște. Roagă-l să încerce câte o legumă nouă de fiecare dată și asigură-te că-i servești și alte alimente familiare. Astfel îl poți încuraja să încerce mâncăruri noi, chiar și atunci când pare că nu este deloc un fan.

7.       Nu renunța la legume!

Dacă i-ai oferit broccoli sau spanac de câteva ori iar el a făcut o față scârbită, nu renunța. Gusturile copiilor se schimbă pe măsură ce cresc. Ar putea să încerce un aliment nou de câteva zeci de ori până să ajungă să-i placă.

8.       Profită de presiunea colegilor lui.

Copilul tău nu are un prieten care pare să mănânce orice? Dacă da, invită-l în vizită și servește-le o porție de legume. Presiunea colegilor poate funcționa într-un mod pozitiv, iar copilul tău ar putea fi mult mai dispus să încerce alimente noi dacă prietenii săi îl impulsionează.

9.       Coace legumele la cuptor

Uneori, copiii nu mănâncă legumele pentru că au o consistență prea moale sau au un gust prea puternic. De aceea, legumele la cuptor sau la grătar pot căpăta o textură și o aromă ce va fi pe placul copiilor. Vor fi moi la interior și crocante la exterior, precum cartofii prăjiți.

10.   Legumele pot fi servite cu sos

Legumele crude, tăiate bastonașe și înmuiate în humus, în sos de avocado sau iaurt pot fi delicioase. Mai ales când e seara de film a familiei. Copiilor le place să scufunde chestii în sos pentru că le place să mănânce cu mâna.

11.   Pune legume peste tot prin casă

Dacă legumele sunt la îndemână, copilul va fi tentat să le mănânce atunci când i se face foame. Morcovi cruzi, broccoli, ardei sau castraveți proaspeți pot sta peste tot prin mici boluri, în casă, gata oricând să se transforme într-o gustare.

12.   Fii un exemplu bun!

Așa cum vă spuneam la început, nici mie nu-mi plac legumele. Le mănânc doar că trebuie, iar de față cu copiii mă prefac că sunt delicioase. Am încercat să mă autoeduc și să cumpăr mereu legume, să avem mereu legume ca să ofer un exemplu bun copiilor. Încă mai e mult de lucru, dar dacă ei ar afla că nu-mi plac cu adevărat decât cartofii prăjiți, atunci toate eforturile mele de până acum ar fi în zadar.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa