Diversificarea bebeluşului, la ediţia a doua a „Atelierelor cu Mămici”

Raluca Dumitrică
Eugenia Dobrescu | Totul despre mame
Eugenia Dobrescu a clarificat nelămuririle părinţilor în ceea ce priveşte diversificarea bebeluşilor
Eugenia Dobrescu | Totul despre mame
Eugenia Dobrescu a clarificat nelămuririle părinţilor în ceea ce priveşte diversificarea bebeluşilor

Cele mai interesante teme din diversificare, dezbătute de Eugenia Dobrescu la cel de-al doilea Atelier cu mămici

Un film alarmant de numai 1 minut şi 41 de secunde a fost suficient pentru ca Eugenia Dobrescu, mamă, tehnician nutriţionist şi fondatoarea site-ului diversificare.ro, să le capteze şi mai mult atenţia părinţilor care au venit vineri, 17 octombrie, la o nouă ediţie a Atelierelor cu mămici organizate de TOTUL DESPRE MAME la Librăria Hurmanitas de la Cişmigiu. Mesajul dramatic al fimuleţului a fost, de altfel, punctul de pornire al discuţiei centrate pe schema de diversificare aleasă de părinţi pentru bebeluşii lor şi instalarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în familie, invitata serii reuşind pe parcursul evenimentului să clarifice o serie de nelămuriri ale mamelor şi taţilor prezenţi în spaţiul generos al librăriei gazdă.

Alimentaţia greşită începe în copilărie

Într-un stil alert şi documentat, Eugenia Dobrescu le-a explicat părinţilor din sală că, din păcate, alimentaţia totalmente greşită începe în copilărie şi are efecte în viaţa de adult: obezitatea infantilă, diabetul sau problemele digestive îşi au rădăcini în alimentaţia pe care o avem în primii ani de viaţă. Totodată, nu mulţi părinţi sunt conştienţi de faptul că diversificarea dă startul obiceiurilor alimentare, etapa cuprinsă între 0 şi 2 ani fiind foarte importantă pentru viitorul adult, iar o alimentaţie bună sau rea nu poate fi decât decizia celor doi părinţi, care trebuie să fie în egală măsură implicaţi în acest domeniu. Ştim cu toţii că nu copiii fac singuri cumpărăturile, ci adulţii, iar produsele alimentare de proastă calitate ajung în coşul de la supermarket doar dacă părintele încuviinţează acest lucru.

Câte bordeie, atâtea obiceie

Revenind la schema de diversificare, Eugenia Dobrescu a menţionat existenţa „oficială” a şase variante de care ştiu mai toţi părinţii: schema care începe cu cereale, cea cu fructe, schema cu legume, schema cu suc de fructe, cea care debutează cu piureuri de legume şi schema care începe să introducă în alimentaţia bebeluşului carne şi gălbenuş. Pe lângă acestea, există şi alte variante de scheme de diversificare locale, pentru că în lumea largă sunt mult mai multe alte planuri de bătaie în acest domeniu.

Cu toate că schemele de diversificare sunt variate, nu trebuie uitat faptul că fiecare copil este diferit. La unii funcţionează ceva, la alţii altceva, unii copii încep să mănânce primele alimente solide mai devreme, alţii mai târziu, iar diversificarea, până la urmă, este un proces al copilul prin care acesta învaţă, descoperă, socializează, experimentează. Mâncarea nu e recompensă sau pedeapsă, însă, aşa că niciodată părintele nu trebuie să apeleze la aceasta pentru a-l face pe copil să îndeplinească un anumit obiectiv al său.

Părţile bune şi mai puţin bune din unele scheme de diversificare

Pentru că mulţi dintre părinţii prezenţi la eveniment se aflau fie în preajma debutului diversificării celui mic, fie începuseră de puţin timp acest nou capitol din viaţa copilaşului lor, Eugenia Dobrescu a explicat pe larg care sunt avantajele şi dezavantajele schemelor de diversificare vehiculate.
Potrivit acesteia, schema care începe cu cereale este recomandată unui bebeluş care întâmpină dificultăţi de creştere în greutate sau care are anumite probleme digestive diagnosticate corect de medic. Pentru că în ţara noastră rata de alăptare este de numai 12%, restul bebeluşilor fiind hrăniţi cu lapte praf, nu se recomandă introducerea de cereale în alimentaţia unui copil hrănit cu formulă, pentru că se măresc şansele ca acesta să devină obez.
Schema cu fructe prezintă avantaje doar în cazul acordării acestora sub formă de piure, care este destul de acceptat de cei mici, şi nu sub forma atât de cunoscută de suc. Sucul este concentrat şi greu de digerat, iar sistemul digestiv încă incomplet dezvoltat al bebeluşului este forţat în acest fel.
Legumele se adaugă singular şi treptat, pentru a nu provoca alergii, şi tot în formă de piure, pentru că supa e o zeamă chioară, care nu ajută cu nimic, iar schema cu gălbenuş şi carne poate fi o variantă de început doar dacă este nevoie de un aport proteic la cel mic.
Schema optimă de diversificare, în viziunea Eugeniei Dobrescu şi adaptată la specificul nostru local, este cea care debutează cu legume, rădăcinoase, ce trebuie introduse pe rând, la fiecare trei zile. Primele mese vor avea legume preparate termic, la abur sau la cuptor, pentru păstrarea vitaminelor, iar mai târziu se oferă crude. Pentru început mâncarea poate fi introdusă în gură cu ajutorul degetului, „ustensilă” cu care copilul este deja obişnuit, perioadele de masă sunt orientative, şi nu bătute în cuie, iar copilul nu trebuie să mănânce distrat, ci conştient.

Tipsuri pentru o diversificare de succes

Eugenia Dobrescu nu a uitat să menţioneze pe parcursul serii şi câteva tipsuri care duc la o diversificare de succes. Copiii au nevoie de apă înainte de masă, în timpul mesei şi după masă, pentru că sistemul digestiv nu este dezvoltat, alimentul de bază până la 1 an e laptele matern, fructele (cu excepţia mărului) nu trebuie amestecate cu legume, iar de mare ajutor pentru a avea succes la primirea alimentelor noi sunt plantele aromatice şi condimentele, uscate sau proaspete. Carnea este cel mai bine să fie introdusă după 7 luni, copilul va face cunoştinţă cu mierea şi cu sarea după 1 an, iar sfatul Eugeniei Dobrescu referitor la laptele care se introduce după înţărcare este ca acesta să nu fie de origine animală, ci vegetală.

Pe lista ponturilor s-au mai aflat cele legate de cereale. Părinţii nu trebuie să uite că cerealele nu se oferă dimineaţa sau la prânz, ci seara, pentru că eliberează energie după mai multe ore de la ingerare, aşa că cel mai bine se consumă la culcare, ca în dimineaţă zilei următoare cel mic să beneficieze de energia lor. Dar nu este vorba despre cerealele din cutie, ci despre cereale ca fruct al unor plante, respectiv grâu, ovăz, secară, orz, orez, porumb, hrișcă, mei, quinoa, amaranth.

Nu au lipsit tipsurile referitoare la hidratare. Părintele trebuie să fie atent la modul în care cel mic bea apă, în guri mici, nu repede, ca apa să hidrateze, nu să spele rinichii. Din apă ne luăm magneziu şi calciu, iar între acestea trebuie să fie un raport de 2 la 1, respectiv 80 mg de Mg, 40 mg de Ca.

Moderaţia în toate, cheia diversificării

Ca diversificarea să se apropie cât mai mult de un succes deplin, este necesar ca părintele să îşi pună întrebări şi să fie extrem de informat. Din păcate, Eugenia Dobrescu a evidenţiat faptul că medicii pediatri nu sunt întotdeauna în măsură să ştie răspunsul corect în acest domeniu, iar de ajutor sunt, în acest caz, atât părinţii informaţi, cât şi copiii, care sunt intuitivi şi ştiu ce e de făcut.
Invitata serii a mai adăugat spre final că, deoarece diversificarea e procesul copilului, părintele trebuie să se pună mereu în locul copilului, să nu exagereze cu mâncarea şi să nu uite că moderaţia în toate este cheia diversificării. Iar dacă părintele este în pană de idei în ceea ce priveşte meniul celui mic, are oricând la dispoziţie soluţia salvatoare: cărticica „Diversificarea, o joacă de copii. Top 33 reţete de succes”, care poate fi achiziționată de aici.

Foto: Alexandra Dincă/Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa