Sunt sau nu legumele congelate sănătoase?

Iulia Mirică
legume-congelate-totul-despre-mame

Legumele congelate – pro sau contra?

Legumele congelate reprezintă o opțiune rapidă și ușoară pentru a prepara diferite feluri de mâncare. Nu e de mirare că oamenii cumpără și conservă legume și fructe deoarece congelarea, în esentă, reprezintă un buton de pauză pentru natură.

Congelarea încetinește reacțiile enzimatice și crește timpul necesar pentru ca degradarea să aibă loc. Legumele au o valore nutritivă importantă, furnizând organismului uman apă, fibre, minerale, vitamine hidrosolobile (în special vitamina C), plus o diversitate de fitonutrienți, inclusiv carotenoide, fenoli, clorofilă și sulfoxizi. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că includerea în meniul zilnic a fructelor și a legumelor reprezintă o modalitate majoră de a reduce riscul de îmbolnăvire.

Vă întrebați totuși cât de sănătoase sunt legumele congelate? Am pregătit câteva argumente pro și contra acestui subiect.

Legumele folosite pentru prelucrare (congelare) sunt, în general, cultivate în același mod ca produsele proaspete. La nivel global, nu există foarte multe dovezi ștințiifice care să confirme că legumele cultivate în afara sezonului sunt semnificativ inferioare produselor de sezon.

Beneficiile legumelor congelate

Legumele congelate sunt de obicei recoltate la vârful maturității, în acest fel permițând cea mai mare densitate a nutrienților să fie păstrată. În timpul procesului de congelare, valoare nutritivă a legumelor se diminuează destul de puțin, deoarece legumele nu sunt procesate intens înainte de a fi congelate. De asemenea, legumele congelate sunt mai puțin costisitoare decât cele regăsite în stare proaspătă. Legumele de sezon conțin mai puține pesticide (și alte substanțe de fititratament) – sau pot fi chiar cultivate organic – decât cele pe care le găsim proaspete în afara sezonului, așa că sunt o opțiune dacă vreți să aveți o dietă sănătoasă. În plus, procesul de congelare duce și la mai puține legume aruncate din cauza alterării acestora.

Un alt factor important care ne determină să cumpărăm legume congelate este cel al ușurinței folosirii lor.

Multe alimente congelate sunt prespălate și adesea tăiate, timpul de preparare al acestora fiind redus. Sunt ușor de depozitat, având un termen de valabilitate lung, care se extinde la aproximativ un an. Există și un risc redus de intoxicație alimentară, deoarece congelarea ucide bacteriile și microorganismele, prevenind astfel indigestia și intoxicațiile alimentare.

Ce argumente există împotriva congelării legumelor?

Tratarea la temepraturi înalte a legumelor – pentru păstrarea culorii legumelor și înlăturarea bacteriilor dăunătoare-  denaturează vitaminele solubile precum vitaminele C sau B. Proprietățile unor antioxidanți pot fi reduse din cauza congelării. Legumele congelate pot conține aditivi, cum ar fi sodiu, grăsimi și conservați, care sunt dăunători pentru sănătatea. Unele produse alimentare congelate duc la pierderea aromelor naturale, lăsând în urmă un miros puternic, neplăcut.

În concluzie, consumul legumelor congelate este sănătos, dacă este echilibrat cu un consum de legume proaspete. Puteți întotdeauna achiziționa legume congelate în momentul în care varianta proaspătă a acestora nu este disponibilă, dar asigurați-vă că nu au niciun fel de aditivi alimentari.

Alege conștient atunci când mănânci! Citește și cartea ”Mindfulness la masă – Ghidul HEADSPACE pentru mâncatul conștient” și vei găsi rezolvare și în problema kilogramelor în plus! Vei afla cum să slăbești fără să ții tot felul de diete! Cartea este disponibilă AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa