Sirop de ceapă pentru tuse. Cum se prepară, în ce alte afecțiuni ajută

Mihaela Călin

Băieţelul meu cel mic, Victor, de când merge la creşă, pot spune că o ţine tot într-o tuse. Nu a făcut viroze foarte urâte, dar tusea este mai mereu prezentă. Într-o zi, vorbind cu mama la telefon şi spunându-i că Victor tuşeşte, m-a întrebat de ce nu îi dau sirop de ceapă pentru că aşa scăpam şi eu de tuse când eram mică. Am luat repede un pix şi am notat reţeta, pe care v-o împărtăşesc şi vouă mai jos.

Nu degeaba se lăuda mama cu eficienţa siropului de ceapă, făcut în casă, împotriva răcelilor şi a tusei. Acesta conţine multe vitamine care împreună acţionează ca un dezinfectant puternic şi calmant totodată. În compoziţia sa se găsesc vitaminele C, A, B1, B2, PP şi multe oligoelemente: zinc, pentru refacarea imunităţii antivirale, seleniu, cu efect antiaterogen, fosfor şi calciu pentru întărirea oaselor. În plus, ceapa este alimentul cel mai bogat în quercitină, un puternic antioxidant care face parte din familia bioflavonoidelor şi are un efect antiinflamator.

Cum să faci un sirop de ceapă

Sirop de ceapă există şi în farmacii sau în magazinele naturiste, dar gustul celui preparat în casă este mult mai bun şi, în plus, prepararea lui este foarte ieftină.

Curăţă de coajă 2-3 cepe uscate. Pentru a reduce eliberarea substanţelor iritante pentru ochi, umezeşte lama cuţitului cu apă rece. Ceapa se toacă mărunt, iar apoi se acoperă cu zahăr din abundenţă. Pentru versiunea mai sănătoasă se toarnă miere peste ceapa tocată, cu condiţia ca cel mic să nu fie alergic la miere şi să fie mai mare de 2 ani. Pune compoziţia rezultată într-un borcan cu capac sau acoperă cu folie de plastic. Se lasă aşa, acoperit, la loc cald, timp de aproximativ cinci ore până când ceapa îşi lasă o zeamă. După acest interval, strecoară sucul rezultat într-un pahar. Preparatul poate rezista foarte bine la temperatura camerei 24 de ore, însă este bine să fie consumat proaspăt.

Siropul astfel rezultat este bun pentru tuse, răceală şi chiar pentru nasul înfundat al copilului tău.

Siropul de ceapă făcut în casă, din ingrediente pe care orice mama le are prin casă, este de fapt un remediu naturist împotriva răcelilor copilului. În cazul în care medicul îţi recomandă acest sirop, fie făcut în casă, fie cel cumpărat, roagă-l să-ţi indice doza potrivită copilului tău. De obicei, doza recomandată pentru administrare la copii este de o linguriţă de sirop, de două până la de trei ori pe zi.

Siropul de ceapă – remediu împotriva alergiilor

Tot de la mama ştiu că siropul de ceapă poate fi, de asemenea, folosit ca un remediu împotriva alergiilor. Dacă celui mic îi curge nasul din cauza alergiilor, mai ales primăvara, poţi aplica următoarea metodă. Înmoaie un beţişor de urechi în sirop de ceapă şi unge cu multă delicateţe nările copilului pe interior. Atenţie să nu introduci beţişorul prea tare în nas ca să nu-l răneşti. Datorită acestui remediu nasul copilului va curge mai puţin.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa