Cum prevenim anemia în sarcină. Alimente ce conțin fier

Veronica Guzun, redactor
Alimente ce conțin fier

Anemia în sarcină nu este o raritate și aceasta deoarece corpul mamei trebuie să alimenteze cu celule roșii, bogate în fier, atât fătul în creștere, cât și pe sine. Un efort considerabil pentru mamă. De aceea, monitorizarea hemoglobinei și abundența de alimente ce conțin fier sunt esențiale.

Niciodată un stil de viață echilibrat nu a fost mai de actualitate decât în sarcină. Efortul fizic moderat împreună cu o alimentație bogată în nutrienți sunt secretul sănătății mamei și a bebelușului pe care îl crește în burtică. Totuși, este frecvent ca, în a doua parte a sarcinii, să apară anemia. În acest caz, sângele nu are suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul în țesuturi și către făt.
Anemia poate să nu dea vreun simptom, sau poate să fie însoțită de senzație de oboseală cronică. Dacă este severă și nu este tratată, poate crește riscul de complicații grave, cum ar fi nașterea prematură. De aceea, suplimentele de fier, luate doar la recomandarea medicului, și mesele bogate în alimente ce conțin fier sunt obligatorii în timpul sarcinii.

Tipuri de anemie în timpul sarcinii

În sarcină se pot dezvolta mai multe tipuri de anemie. Experții citați de site-ul medical webmd.com le enumeră pe urumătoarele:
Anemia cu deficit de fier – apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantități adecvate de hemoglobină – o proteină în globulele roșii. Hemoglobina transportă oxigenul din plămâni către restul corpului. Deficitul de fier este cea mai frecventă cauză de anemie în sarcină.

Anemia cu deficit de folat – Folatul este vitamina care se găsește în mod natural în anumite alimente precum legumele cu frunze verzi. Este un tip de vitamina B de care organismul are nevoie pentru a produce celule noi, inclusiv celule roșii sănătoase.
În timpul sarcinii, femeile au nevoie de folat suplimentar. Dar uneori nu obțin suficient din dieta lor. Când se întâmplă acest lucru, organismul nu poate face suficiente globule roșii normale pentru a transporta oxigenul la țesuturile din întregul corp. Suplimentele de folat fabricate de om se numesc acid folic. Deficitul de folat poate contribui direct la anumite tipuri de defecte la naștere, cum ar fi anomaliile tubului neural (spina bifida) și greutatea scăzută la naștere.

Anemia cauzată de deficit de vitamina B12 – Organismul are nevoie de vitamina B12 pentru a forma globule roșii sănătoase. Atunci când o femeie însărcinată nu obține suficientă vitamina B12 din dieta sa, corpul ei nu poate produce suficiente eritrocite. Femeile care nu mănâncă carne, păsări de curte, produse lactate și ouă au un risc mai mare de a dezvolta deficiență de vitamina B12. Carența acesteia poate contribui la defecte la naștere, cum ar fi anomalii ale tubului neural și ar putea duce la travaliu prematur.

Asocierea ingredientelor pentru o bună absorbție a fierului

Pe lângă fier, organismul are nevoie și de alți nutrienți care ajută ca fierul să se fixeze corect în celulele sangvine. Este vorba despre acidul folic (cunoscut și sub denumirile de folat sau vitamina B9), pe care îl găsim în majoritatea legumelor verzi, dar și despre vitamina C (prezentă în citrice, ardei gras, varză, mazăre)
Pe baza acestor informații, pagina dedicată sănătății și educării pacienților a Universității California din San Francisco, recomandă câteva simple reguli care ajută la prevenirea anemiei în sarcină:
• Mâncați alimente bogate în fier, cum ar fi carne, pui, pește, ouă, fasole uscată. Forma fierului în produsele din carne, numită heme, este mai ușor absorbită decât fierul din legume (non heme). Dacă sunteți anemici și mâncați de obicei carne, creșteți cantitatea de carne pe care o consumați.
• Mâncați alimente bogate în acid folic, precum fasole uscată, legume cu frunze de culoare verde închis, germeni de grâu și suc de portocale.
• Mâncați alimente bogate în vitamina C, cum ar fi citrice și legume proaspete, crude.
• Gătitul în vase din fontă poate adăuga până la 80% mai mult fier la mâncare.
• Luați zilnic pilula prenatală cu multivitamine și minerale care conține folat suplimentar. Dacă luai preparate ce conțin fier, iar acestea vă supără stomacul, mâncați puțin înainte. Atenție însă, nu luați suplimentul de fier în asociere cu produse lactate sau suplimente de calciu, acestea împiedică absorbția fierului în organism.

Alimente ce conțin fier – cantități recomandate

Conform site-ului Universității California, doza zilnică recomandată de fier în timpul sarcinii este de 30 de miligrame. Iată ce alimente și ce cantitate de fier conțin:

Alimente care furnizează între 5 și 1,5 miligrame de fier:
• Pui, 60 grame
• Mazăre verde 75 g
• Suc de roșii 180 ml
• Broccoli, 75 g
• Varză de Bruxelles, 75 g gătită
• Pâine integrală de grâu, 1 felie
• Caise uscate, 3 bucăți
• Zmeură, 150 g
• Căpșuni, 150 g

Alimente care furnizează între 1,6 până la 3 miligrame de fier:
• Friptura de vită, 60 gr
• Un Cartof mediu la cuptor în coajă
• Fasole rosie 75 g gătită
• Făină de ovăz, 150 gr în stare gătită
• Stafide, 60 gr

Alimente care furnizează între 3 și 12 miligrame de fier:
• Spanac, 75 gr în stare gătită
• Cereale îmbogățite cu fier, 150 gr

Alte alimente ce conțin fier:
• Ficat de vită, porc, pasăre. Atenție, consumați ficat doar o dată pe săptămână!
• Carne de vită, porc sau miel
• Legumele din familia crucifere (varză, varză de Bruxelles, conopidă, rucola, broccoli, varză kale, gulie, ridiche, nap)
• Sfeclă
• Varză murată
• Tofu
• Linte
În concluzie, pentru a preveni anemia în timpul sarcinii, asigurați-vă că aveți suficient fier. Mâncați alimente bine echilibrate și adăugați mai multe alimente ce conțin fier, asociate cu alimente bogate în vitamina C.

Alte articole despre alimentația din timpul sarcinii vă recomandăm mai jos: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa