Analize înainte de naștere: teste de sânge și ecografii necesare

Theodora Fintescu, redactor
analize inainte de nastere
Medicul recomandă o serie de analize înainte de naștere pentru a se asigura că nu există infecții sau alte probleme în organismul mamei.

Momentul mult așteptat se apropie, iar medicul ginecolog va recomanda o serie de analize înainte de naștere pentru a se asigura că nu există vreo infecție sau alte probleme care ar putea influența sănătatea bebelușului și a mamei.

Pentru a reduce riscurile și surprizele la naștere, e nevoie ca, atât în perioada de preconcepție, cât și după instalarea sarcinii, eventualele probleme să fie depistate prin analize de rutină și specifice.

În trimestrul al treilea de sarcină se reiau în mare parte toate analizele de sânge pe care le-ai făcut în primul trimestru: hemoleucograma, testele LUES (pentru sifilis), Ac anti HIV (pentru virusul HIV), Ag HBS (pentru Hepatita B) și sumarul de urină.

  • Hemoleucograma reprezintă o analiză a sângelui matern care poate semnala existenţa unor deficite ori a unor infecţii sau a altor afecţiuni care să interfereze cu buna dezvoltare a sarcinii. Tot prin această analiză se măsoară nivelul hemoglobinei, prin care se depistează o eventuală anemie.
  • Sumarul de urină sau urocultura depistează existența unor infecții urinare

Între săptămânile 24 și 28 medicul va recomanda testul de toleranță la glucoză (pentru depistarea diabetului gestațional).

În săptămâna 34 de sarcină se efectuează testul pentru Streptococ de tip B, ce presupune recoltarea de secreții din vagin. Dacă rezultatul este pozitiv, se recomandă tratament cu antibiotic, pentru că streptococul se poate transmite fătului la naștere și poate provoca infecții severe.

Ultimele ecografii din sarcină

În săptămâna 31 de sarcină se va efectua ecografia de morfologie fetalăde trimestru III pentru determinarea poziției fătului, estimarea vârstei gestaționale, depistarea unor posibile anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior precum și o serie de anomalii ale sistemului nervos central.

În apropierea nașterii, e nevoie de o altă ecografie, pentru a vedea poziția fătului, starea placentei și cantitatea de lichid amniotic.

Medicul poate recomanda și alte teste înainte de naștere în funcție de istoricul medical, de factori de risc, sau dacă au existat rezultate anormale la testele anterioare.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre analize înainte de naștere, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa