În ce constă testul Papanicolau și de la ce vârstă se recomandă

Ramona Dinescu
ginecolog femeie

Testul Papanicolau este un examen medical pe care medicii îl iau în considerare pentru testarea împotriva cancerului de col uterin la femei. Testul Papanicolau poate, de asemenea, să dezvăluie modificările celulelor cervicale ce se pot transforma mai târziu în cancer.

Cum se face testul Papanicolau?

Acest test este efectuat de către medicul obstetrician, numai într-un cabinet medical și durează între 10 și 20 de minute.

Pacienta va sta așezată pe masa de consultație, cu picioarele fixate ferm în etriere. Ea își va desface picioarele, iar medicul îi va introduce o unealtă de metal sau plastic în vagin. Această unealtă se deschide pentru a lărgi cât mai mult pereții vaginului, astfel încât medicul să poată vedea colul uterin, cu ajutorul oglinzii atașate pe această unealtă. Medicul va folosi apoi un bețișor pentru a colecta o mostră din celulele cervicale. Acest bețișor va fi plasat apoi într-o substanță lichidă și va fi trimis la laborator pentru testare.

Testul Papanicolau nu doare, însă, în timpul lui ai putea simți o ușoară ciupitură sau presiune la nivel cervical.

Cum se traduc rezultatele testului Papanicolau?

Rezultatele sunt gata în câteva zile și vor fi negative sau pozitive.

Un rezultat negativ reprezintă o veste bună. Acest lucru înseamnă că medicul nu a descoperit nici un fel de modificare la nivelul celulelor cervicale. Nu este nevoie de încă un test Papanicolau decât peste un an, termenul recomandat pentru a face acest control.

Dacă rezultatul este pozitiv, nu înseamnă că ai cancer, spune Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Ai putea avea o inflamație ușoară (medicii numesc asta displazie). Aceasta, de obicei dispare de la sine, motiv pentru care medicii preferă să aștepte un timp pentru a observa dacă dispare.

În asemenea caz, se poate să primești indicația pentru repetarea testului Papanicolau peste câteva luni. Dacă celulele anormale nu au dispărut, medicul va solicita mai multe teste, iar printre astea chiar o colposcopie.

În timpul unei colposcopii, medicul va introduce o oglindă în vagin, exact așa cum a făcut la testul Papanicolau. De această dată, va privi colul cervical cu un colposcop. Aceasta este o unealtă prevăzută cu o lentilă și lumină ce permite medicului să observe cu atenție colul uterin. Medicul va tampona colul cu o soluție lichidă asemănătoare oțetului și va marca orice zonă ce arată suspect.

Dacă va descoperi zone ce nu arată bine, va colecta o mostră pentru biopsie pe care o va trimite la laborator pentru testare. La final, va tampona din nou colul cu o soluție chimică pentru a limita sângerările.

Cât de des se face testul Papanicolau?

Medicii recomandă să începi testarea Papanicolau la vârsta de 21 de ani. Acest test se recomandă anual până la vârsta de 65 de ani. Dacă în același timp faci și testul împotriva infecției HPV, testarea Papanicolau se poate face mai rar. Dacă însă există anumite suspiciuni precum HPV în antecedente, HIV, un sistemul imunitar deficitar cauzat de un transplant de organe, chimioterapie sau folosirea cortizonului, testul Papanicolau se recomandă a fi făcut mai des.

Testul este compensat prin sistemul public de asigurari. 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa