De ce dor sânii înainte de menstruație? Cauze și tratamente recomandate de medic

Ramona Dinescu
sani femeie durere

De ce dor sânii înainte de menstruație? Din cauza dereglărilor hormonale care determină un lung șir de simptome premenstruale.

Umflarea și întărirea sânilor înainte de menstruație este o îngrijorare des întâlnită printre femei. Simptomele fac parte din seria de simptome premenstruale. De asemenea, întărirea și umflarea sânilor poate fi semnul bolii fibrochistice mamare. Boala fibrochistică mamară este termenul folosit pentru a descrie durerile și umflăturile apărute la nivelul sânilor înainte de menstruație.

Femeile care suferă de boala fibrochistică mamară observă înainte de menstruașie apariția unor noduli benigni la nivelul sânilor. Acești noduli se pot deplasa atunci când sunt împinși și de obicei dispar după ciclu.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, susține că sânii dor cu câteva zile înainte de menstruație, iar apoi durerea scade în intensitate până după ciclu. În majoritatea timpului, simptomele sunt mai mult enervante și nu reprezintă neapărat o condiție medicală.

De ce dor sânii înainte de menstruație? Principalele cauze

Fluctuația nivelului hormonal contează foarte mult pentru umflarea și întărirea sânilor înainte de menstruație. Hormonii tăi cresc și scad în timpul unui ciclu normal. Timpul exact la care se produc variațiile hormonale variază în funcție de fiecare femeie în parte. Estrogenul este responsabil pentru lărgirea canalelor sânului, în timp ce producerea de progesteron duce la umflarea glandelor ce produc lactația. Ambele evenimente cauzează senzația de durere la nivelul sânilor.

Și estrogenul, și progesteronul cresc în a doua jumătate a unui ciclu, mai ales în cea de-a 28-a zi a unui ciclu menstrual.

Când apelezi la medic? Semne de îngrijoare

Orice schimbare bruscă și îngrijorătoare trebuie să te trimită spre a cere sfatul unui medic. Deși majoritatea durerilor de sâni premenstruale nu au nici o importanță, următoarele simptome ar putea reprezenta semnele unei infecții sau ale altor situații medicale:

–          noduli noi sau schimbători la nivelul sânilor

–          scurgeri din mamelor, de culoare maronie sau chiar sânge

–          durere la nivelul sânilor ce nu te lasă să dormi sau să-ți desfășori activitățile zilnice

–          noduli unilaterali sau noduli care apar doar la un sân.

Medicul te va examina și probabil va efectua o ecografie mamară pentru a înlătura orice suspiciune.

Ce tratament se poate aplica pentru sânii dureroși înainte de menstruație?

Pentru durerile de sâni înainte de menstruație se pot folosi medicamente fără prescripție medicală precum ibuprofen sau paracetamol. Aceste medicamente sunt folositoare și împotriva crampelor provocate de simptomele premenstruale.

În cazurile mai severe se pot recomanda anticoncepționale pentru reglarea nivelului hormonal.

Pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață sunt câteva măsuri pe care le poți lua atunci când te dor sânii.

–          poartă o bustieră ce îți va susține sânii.

–          ai grijă la dietă: cafeaua, alcoolul și alimentele bogate în grăsimi și sare pot spori disconfortul. Încearcă să elimini aceste substanțe din dieta ta.

–          anumite vitamine și minerale ajută la ameliorarea durerilor de sâni, în special vitamina E și magneziu.

–          alege o varietate de alimente bogate în acești nutrienți precum: alune, spanac, porumb, măsline, ulei de cânepă, morcovi, banane, fulgi de ovăz, avocado, orez brun.

–          fă sport.

Despre durerile de sâni, îți recomandăm să citești și în articolele de mai jos:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa