De ce nu rămân însărcinată? 3 dintre cele mai comune cauze de infertilitate

Magda Popescu

De ce nu rămân însărcinată? Este o întrebare care macină femeile care încearcă de mai mulți ani să aibă un copil. Potrivit studiilor, 11% dintre cupluri au probleme cu conceperea sau păstrarea unei sarcini, iar acest procent tinde să crească.

Aproximativ o treime din aceste situaţii apar din cauza unor probleme de fertilitate la femei, o treime din cauza celor ce privesc fertilitatea bărbaţilor, iar restul îi implica pe ambii parteneri. Cercetătorul dr. Horaţiu Albu, specialist în biologie moleculară, ne spune care sunt cele mai comune cauze ale problemelor de infertilitate la femei şi care sunt modificările de stil de viaţă şi alimentaţie care le pot îmbunătăţi fertilitatea.

Sindromul ovarelor polichistice, cauză de infertilitate

Cicluri menstruale neregulate, creşterea excesivă a părului, acnee, obezitate. Așa se manifestă acest sindrom al ovarelor polichistice, o afecţiune în care foliculii mici din ovare nu se dezvoltă în foliculi maturi, care eliberează ovule. Este, de asemenea, caracterizată de dezechilibre ale hormonilor şi a modelelor de ovulaţie imprevizibile.

„Multe paciente supraponderale care au pierdut 5 până la 10 la sută din greutatea corporală şi au renunţat la dietele bogate în carbohidraţi încep să-şi reia ovulaţia regulată”, spune specialistul. Medicul recomandă în acest caz o alimentație plină de minerale și vitamine.

Endometrioza, boala uterului

femeie in oglinda, sarcina

 

La întrebarea – de ce nu rămân însărcinată-, un posibil răspuns ar putea fi endometrioza. În cazul acestei afecțiuni, unele femei nu au simptome deloc. Altele, însă, au menstruații dureroase sau durere în timpul actului sexual, sângerări abundente sau pete neobişnuite şi dureri pelvine generale. Este o afecţiune care apare atunci când ţesutul mucoasei uterului se răspândeşte şi creşte şi în afara acestuia, de obicei în abdomen sau pelvis.

”Endometrioza presupune vizita de urgenţă la medicul ginecolog. Acesta poate apela la metode chirurgicale pentru a elimina ţesutul endometrial deschis sau deblocarea trompelor uterine, ulterior fiind foarte util tratamentul medicamentos”, explică dr. Albu.

Calitatea slabă a ovulelor, după 35 de ani

Calitatea şi numărul de ovule pe care ovarele le produc în mod natural sau cu un tratament de fertilitate scade semnificativ după vârsta de 35 de ani. În această situaţie nu sunt simptome vizibile. Dacă la 20 de ani, 80% dintre ovocitele unei femei sunt sănătoase şi 20% sunt purtătoare de malformaţii, după 35 de ani, acest proces se inversează. Şi această este o situaţie normală, aşa se întâmplă cu materialul genetic feminin o dată cu trecerea vârstei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa