Inseminarea artificială: ce înseamnă și care sunt riscurile?

Ramona Dinescu
tehnici de reproducere asistata

Inseminarea artificială este soluția în cazul cuplurilor care au probleme de infertilitate. Inseminarea artificială înseamnă, de fapt, plasarea spermatozoizilor în uterul femeii, urmând ca fecundarea să aibă loc pe căi naturale.

Un cuplu infertil este declarat după o perioadă de peste un an de zile de încercări de concepere a unui copil pe cale naturală, este de părere Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie.

În cazurile cuplurilor infertile, în funcție de analizele și testele efectuate, specialistul în infertilitate poate recomanda una dintre cele 3 tehnici de inseminare artificială: IUI sau inseminare intrauterină, ICI sau inseminare intracervicală, IVI sau inseminare intravaginală, ITI sau inseminare intratubară.

Care sunt șansele de succes pentru inseminarea artificială?

IUI reprezinta plasarea spermatozoizilor în interiorul uterului femeii, după un set de analize specifice legate de momentul ovulației și după o pregătire prealabilă a spermei. De obicei, procedura se efectuează cu ajutorul unui cateter foarte subțire, flexibil ce va implanta spermatozoizii, pe cale cervicală, direct în uter, cu 6 ore înainte sau după ovulație. Procedura se poate efectua în timpul unui ciclu natural sau cu ajutorul stimulării ovariene. Rata de succes se încadrează între 17 și 20% pentru un ciclu.

Inseminarea intracervicală reprezintă una dintre cele mai populare metode de inseminare artificială deoarece este o procedură ușoară, nedureroasă, rapidă, cu o rată destul de mare de succes și cu costuri mai mici decât inseminarea intrauterină. Se caracterizează prin depozitarea spermatozoizilor în colul uterin și se alege mai ales în cazul în care bărbatul are probleme de ejaculare. Rata de succes este cuprinsă între 5 și 30% pe ciclu.

Inseminarea intravaginală este recomandată atunci când infertilitatea este plasată pe cauze necunoscute și presupune depozitarea spermatozoizilor în vaginul viitoarei mame pentru a crește șansele de concepție. Este una dintre cele mai ieftine proceduri de inseminare artificială, însă dezavantajul constă în faptul că trebuie foarte bine programată deoarece spermatozoizii trebuiesc plasați în vagin aproape în același moment cu producerea ovulației. De aceea, dacă nu ai o ovulației regulată, această procedură nu îți va fi recomandată decât dacă apelezi la stimularea ovariană. Rata de succes este de 5-30 % pe ciclu.

Inseminarea intratubară este poate cea mai rară, dar și cea mai scumpă. Spermatozoizii sunt plasați printr-o modalitate invazivă direct în trompele uterine ceea ce le oferă mai multe șanse de a fecunda ovului.  șansele de reușită sunt până la 30% la un ciclu.

Ce riscuri sunt asociate cu procedurile de inseminare artificială

În cazuri foarte rare pot apărea riscuri de infecții transmise prin mostra de spermă sau chiar riscul instalării unei boli venerice.

Cele mai comune riscuri, deși scăzute, în cazul inseminării artificiale sunt legate de apariția unei sarcini gemelare (15%) și cel de hiperstimulare ovariană (1%).

Citește și:

Fertilitatea în funcţie de vârstă
Ce teste trebuie să faci după mai multe avorturi spontane
Cele mai comune proceduri de reproducere umană asistată

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa