Momentul ideal pentru un test de sarcină

cand-sa-faci-un-test-de-sarcina-totul-despre-mame
Când ar trebui să faci un test de sarcină?

Test de sarcină se poate face din sânge sau din urină. Dar când e prea târziu sau prea devreme pentru a face un astfel de test care îți confirmă sau infirmă sarcina?

Am făcut zeci de teste de sarcină la viața mea, deși am fost doar de două ori însărcinată. De fiecare dată, am consumat câte cinci ca să mă asigur că se întâmplă într-adevăr minunea.

Recunosc că nici măcar o dată nu am așteptat să-mi întârzie menstruația, ci am făcut primul test cu vreo 2 zile înainte de data la care urma să-mi vină ciclul. Am văzut o liniuță roz aprins și o liniuță rozalie care abia se distingea lângă cealaltă, însă știam clar că sunt însărcinată pentru că aveam toate celelalte simptome ale unei femei gravide.

La momentul respectiv mi s-a părut interesant să aflu cum funcționează un test de sarcină și care este momentul cel mai bun pentru a-l face.

Test de sarcină și nivelul HCG

Am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, și am aflat că indiferent că este vorba de un test de sânge sau unul de urină, ambele măsoară nivelul hormonului HCG – gonadotropină corionică umană, hormon ce este eliberat de organismul unei femei însărcinate.

Hormonul HCG este prezent și în sânge și în urină și poate fi identificat la 10-14 zile de la concepție. HGC este denumit și hormonul sarcinii deoarece este produs de către celulele ce formează placenta și rezistă în organism între 8 și 12 săptămâni de gestație.

Un test de sarcină este pozitiv în momentul în care nivelul hormonului HCG este mai mare sau egal cu valoarea 35 mlU/ml și este negativ când valoare hormonului este ai mică de 5 mlU/ml.

Când este momentul cel mai potrivit pentru un test de sarcină?

Așa cum spuneam, hormonul HCG poate fi depistat în sânge și urină la 10-14 zile de la concepție. Un test de sânge efectuat în a zecea zi de la concepție ar putea să-ți arate un rezultat real, la fel cum un test de urină efectuat în a 14 zi de la concepție îți poate spune adevărul despre starea ta.

Important de menționat este faptul că acest hormon își dublează valoarea cu fiecare zi ce trece. Așa că dacă ai răbdare, după 3-4 zile de la data la care ar fi trebuit să-ți vină ciclul, vei primi o confirmare cât se poate de reală. Dar pentru a scăpa de orice îndoială, un test de sânge repetat o dată la 2 zile îți va confirma și cele mai fine bănuieli.

Testul de sânge este un test cantitativ care îți măsoară valoarea hormonului HCG, în schimb testul de urină este unul cantitativ care poate depista doar dacă hormonul este sau nu prezent în urină.

Testul de urină este indicat să fie făcut la prima oră a dimineții, cu prima urină, așa cum se cere și la analizele uzuale. Se pare că pe timpul nopții, hormonul HCG crește în concentrație, iar astfel rezultatul testului ar putea fi mai relevant.

Test de sarcină. Cum se face?

Pentru unele teste este suficient să colectezi urina într-un recipient, iar apoi să pui cu o pipetă pe test sau să-l înmoi, acolo unde este indicat. Există și modalitatea de a plasa urina direct pe test.

Modalitatea de folosire depinde de producătorul testului, la fel ca și modalitatea de afișare a rezultatului: două liniuțe roz pentru rezultate pozitive sau o liniuță roz pentru rezultat negativ. Alte teste își schimbă culoarea sau folosesc un simbol (+ sau -) în dreptul zonei tratate chimic care intră în contact cu urina. Există și teste digitale care afișează un mesaj simplu de genul „ești însărcinată” sau „nu ești însărcinată”.

Avantajul unui test de urină este acela că îl poți face oricând, la tine acasă, fără o programare la medic și fără o înțepătură. În plus, acuratețea unui test de urină este de aproximativ 99 %. În restul de 1% dintre cazuri se poate întâmpla ca testul să fie expirat sau să nu fie efectuat corect.

Cât de repede poți face testul de sarcină?

Sunt producători care promit că testele lor pot depista sarcina cu 6 zile de întârziere a menstruației. Înainte de această perioadă este imposibil de detectat. Se poate întâmpla ca testul să detecteze o sarcină chimică, care este de fapt un avort spontan, dar organismul a început să detecteze hormonii. Pentru ca rezultatul să fie concludent așteaptă cel puțin o săptămână după ce ți-a întârizat menstruația.

Ce se întâmplă dacă faci testul prea devreme?

Știu că nu mai ai răbdare și vrei să faci testul cât mai repede. În cazul în care totuși nu vrei să mai aștepți, alege un test care are o viteză de răspuns rapidă.

Un test negativ după unul pozitiv

Frica pierderii sarcinii le face pe multe femei să repete testul de sarcină, chiar dacă au avut unul pozitiv, doar pentru a se reasigura că totul este în regulă. Dacă cel de-al doilea are rezultat negativ este bine să mergeți la medicul ginecolog pentru analize suplimentare.

Ca să fii cât mai bine informată, îți recomandăm și aceste articole: 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()