Sarcina neplanificată. Ți se poate întâmpla?

sarcina neplanificată

O sarcină neplanificată se poate întâmpla mai des decât ți-ai putea imagina. De fapt, conform specialiștilor, jumătate dintre sarcini apar neplanificat.

„Dacă ești femeie și nu ai intrat încă la menopauză, există oricând o posibilitate de a rămâne însărcinată” susține Dr. Siobhan Dolan, unul dintre cei mai mari specialiști în obstetrică ginecologie din SUA.

De ce apare sarcina neplanificată?

Așa cum se spune, singura modalitate de contracepție eficientă 100% este abstinența. „De cele mai multe ori, metodele contraceptive funcționează, însă se pot întâmpla accidente”, mai spune Dr. Dolan.

Prezervativele, anticoncepționalele, dispozitivele intrauterine și alte astfel de metode sunt eficient în proporție de 80% în 90% din timp. Metodele contraceptive permanente precum sterilizarea femeii sau vasectomia în cazul bărbaților au o rată de eșec de 1%.

Dacă folosești în mod greșit metodele contraceptive, șansele de a rămâne însărcinată cresc.  În acest caz, ai putea urma un al doilea pas, precum „pilula de a doua zi” care se eliberează fără prescripție medicală. Poate proteja împotriva unei sarcini aproximativ 5 zile după sexul neprotejat. Însă dacă nu observi o mică eroare precum o mică spărtură a prezervativului sau faptul că ai uitat să-ți iei pilula contraceptivă într-o zi, ai putea rămâne însărcinată.

Sarcina neplanificată poate apărea oricând

Cel mai important motiv pentru apariția unei sarcini neplanificate este o metodă ineficientă de contracepție. Există cupluri care folosesc greșit sau neregulat metodele contraceptive sau cupluri care nu folosesc deloc. Unele persoane nu agrează aceste metode, altele nu au acces la ele (în special la sate) sau există unele femei ai căror parteneri nu acceptă să le folosească.

De multe ori, femeile sau partenerii lor nu sunt siguri dacă își doresc sau nu un copil, nici nu plănuiesc o sarcină, dar nici nu se străduiesc să o evite. Astfel sfârșesc prin a deveni părinți.

Unele femei nu realizează că ar putea rămâne însărcinate. Dacă s-au luptat cu infertilitatea în trecut, dacă au cicluri menstruale neregulate sau dacă se află în perioada de dinainte de menopauză, pot avea șanse să rămână însărcinate când se așteaptă mai puțin.

Dacă ai ciclu menstrual, chiar și neregulat și nu vrei să rămâi însărcinată, ar trebui să folosești metode de contracepție, mai spune Dr. Dolan.

Dacă ai intrat la menopauză, acest lucru însemnând că a trecut mai bine de un an de când nu ai mai avut menstruație, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, atunci poți fi sigură că poți face sex neprotejat fără riscul de a rămâne însărcinată Însă, ar fi bine să te protejezi totuși de bolile cu transmitere sexuală.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()