Perioada fertilă la femeii. Semne la care să fii atentă

Chiar dacă nu vei putea ști exact care este perioada ferilă, există câteva semne care te vor ajuta să faci un calcul cât mai exact. Despre toate, vom vorbi în amănunt în articolul următor.

Ramona Dinescu
perioada fertilă la femei
Perioada fertilă la femei depinde de momentul în care are loc ovulația.

Perioada fertilă la femei este destul de greu de detectat cu acuratețe maximă, însă, dacă știi să interpretezi câteva semne pe care ți le arată organismul, vei reuși cu siguranță să-ți planifici viitoarea sarcină.

Multe cupluri petrec foarte mult timp făcând și desfăcând planuri legate de copilul pe care și-l doresc să apară în viața lor. Însă de la oprirea metodelor contraceptive și până al instalarea unei sarcini poate fi cale lungă, uneori poate dura și mai mult de un an până ce veți zări cele două liniuțe roz de pe testul de sarcină.

Ciclul și perioada fertilă la femei

Pentru a rămâne însărcinată, știi și tu probabil că spermatozoizii sănătoși trebuie să întâlnească ovulul în una dintre trompele uterine. Eliberarea ovulului se numește ovulație și de obicei se întâmplă cu două săptămâni înainte de următoarea menstruație.

O femeie care are un ciclu de 28 de zile, va fi fertilă cam în a 14-a zi a ciclului (numărată din prima zi de menstruație). Femeile care au un ciclu mai lung sau mai scurt, dar totuși regulat,  vor scădea 14 zile din durata ciclurilor lor. De exemplu, o femeie care are un ciclu de 21 de zile, va ovula aproximativ în a șaptea zi, iar una care are un ciclu de 35 de zile va fi fertilă în a 21-a zi a ciclului său.

Următorul tabel rezumă un ciclu menstrual tipic și perioada fertilă la femei în fiecare etapă:

Ziua cicluluiEtapăFertilitate
1–7MenstruaţieStadiul cel mai puțin fertil
8–9Post-menstruațieEste posibilă concepția
10–14Zile în preajma ovulațieiCea mai fertilă etapă
15–16Post-ovulațieConcepția este puțin probabilă
17–28Îngroșarea mucoasei uterineStadiu mai puțin fertil, șanse scăzute de concepție  

Când ai cele mai multe șanse de a rămâne gravidă

Pentru a avea cât mai multe șanse să rămâi însărcinată, Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, cea care ne-a ajutat să concepem acest material recomandă contact sexual timp de o săptămână în preajma ovulației. Asta înseamnă contact sexual zilnic cu cinci zile înainte de ovulație și cu două zile după.

Dacă ai un ciclu neregulat și nu poți aproxima perioada ovulației, se recomandă un kit de ovulație care este foarte precis. Acest test măsoră cantitate hormonului luteinizant din urină, hormonul responsabil de ovulație.

Organismul îți poate arăta zilele fertile

Poți, de asemenea, monitoriza două funcții ale organismului tău ce sunt capabile să-ți indice perioadele cele mai fertile, sporindu-ți astfel șansele de a rămâne gravidă. Aceste metode presupun mai mult efort din partea ta.

Iată care sunt cei doi indicatori ai fertilității:

  • Schimbările survenite în consistența mucusului cervical
  • Temperatura bazală

Evaluarea mucusului cervical

Lichidul cervical protejează spermatozoizii și îi ajută să se miște mai ușor prin colul cervical către uter și trompele uterine. Așa cum în preajma menstruației apar tot felul de modificări în organism, tot la fel se schimbă și mucusul cervical în așteptarea ovulației. Vei constata diferențe evidente legate de felul în care arată și se simte  în cursul unui ciclu.

La începutul ciclului mucusul cervical lipsește. Apoi va apărea lipicios și de consistență gumoasă, iar ulterior va deveni de consistență cremoasă și de culoare albă. În final, pe măsură ce se apropie ovulația va deveni mai transparent, aproape de consistența albușului de ou. Acest a este semnul că a sosit perioada fertilă.

Mucusul cervical se va simți și în interior, la baza vaginului, mai ales în zilele fertile. Freacă-ți degetele pentru a evalua consistența acestuia și pentru a vedea cât de mult se potrivește descrierii de mai jos:

  • Înainte de menstruație (nu este prezent mucusul cervical)
  • Imediat după menstruație (nu este prezent mucusul cervical)
  • În perioada infertilă: mucusul este lipicios, de consistență cauciucată
  • Perioada fertilă: mucusul este umed, cremos și alb
  • Ziua ovulației: mucusul este alunecos, transparent, se întinde, asemenea albușului de ou.

Măsurarea temperaturii bazale

Temperatura corpului tău oscilează subtil în timpul ciclului menstrual și crește după ovulație. Dacă îți vei măsura temperatura zilnic își vei da seama cu ușurință când s-a instalat ovulația. Este recomandat să-ți măsori temperatura la aceeași oră dimineață, imediat după ce te-ai trezit, fără să te miști prea mult deoarece activitatea fizică poate crește temperatura. Fă-ți un tabel și notează zilnic temperatura corpului pentru a putea determina zilele fertile.

Calcularea ovulației anunță perioada fertilă la femei

Potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, ovulația are loc cu aproximativ 14 zile înainte ca o femeie urmează să aibe următoarea menstruație, dacă ciclul lunar este de 28 de zile.

Majoritatea femeilor ovulează între zilele 11 și 21 ale ciclului lor. Prima zi a ultimei lor perioade menstruale (LMP) este ziua 1 a ciclului. Ovulația nu are loc întotdeauna în aceeași zi în fiecare lună și poate varia cu o zi sau mai mult.

Medicii numesc partea ciclului din jurul ovulației perioada fertilă, deoarece șansa unei femei de a rămâne însărcinată este cea mai mare în acest moment. De exemplu, dacă o femeie ovulează în ziua 14, poate rămâne însărcinată în acea zi sau în următoarele 24 de ore.

Cu toate acestea, perioada lor fertilă a început cu câteva zile înainte de ovulație, deoarece spermatozoizii pot supraviețui până la 5 zile în interiorul corpului feminin. Deci, chiar dacă o femeie nu face sex în ziua 14 sau 15, este totuși posibil să rămână însărcinată dacă a făcut sex neprotejat în zilele 9 până la 13.

Cercetătorii au descoperit că probabilitatea ca o persoană să rămână însărcinată crește brusc la 7 zile după LMP. Această probabilitate de sarcină este cea mai mare la 15 zile și revine la zero la 25 de zile, arată un studiu publicat în revista Human Reproduction care a analizat datele a 5.830 de femei însărcinate.

Perioada fertilă la femeile din studiu a fost :

  • 2 la sută în ziua 4 a ciclului
  • 58 la sută în ziua 12 a ciclului
  • 5% în ziua 21 a ciclului

De asemenea, cercetarea raportează că femeile în vârstă și femeile cu cicluri regulate au tendința de a concepe mai devreme. Este esențial să reții că aceste constatări ar trebui să acționeze doar ca un ghid. Fiecare persoană și fiecare ciclu este diferit.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa