Care sunt cele mai folosite metode contraceptive. Știi cum funcționează fiecare în parte?

Alexandra Irimiea
Metode contraceptive

Rolul unor metode contraceptive este să ne protejeze de sarcini nedorite. Simplu, nu? Însă există mai multe variante la dispoziție și fiecare funcționează diferit. Tu pe care o folosești?

Oamenii fac copii. Nu este niciun secret. Populația planetei a atins 7 miliarde de oameni pe 31 octombrie 2011 și se estimează că va ajunge la pragul de 8 miliarde până în 2024. 

Rata de creștere, la nivel global, este de 1,11% pe an, mai puțin decât în anii ’60 când aceeași statistică arăta 2%. Oricum, față de 1 miliard, câți eram pe Pâmânt, în 1800, iată că ne-am înmulțit frumușel.

Cu toate astea, potrivit datelor OMS, au loc, în fiecare an, aproximativ 40-50 de milioane de avorturi, adică aproximativ 120.000 de întreruperi de sarcină pe zi. Numai în SUA jumătate din sarcini sunt neintenționate, prin urmare 4 din 10 nu ajung la termen.

În 2017, numărul avorturilor la nivel global a ajuns la aproape un milion și jumătate, potrivit datelor de pe Worldometers.info.

Așadar, este clar că în viața unei femei poate exista, la un moment dat, o sarcină nedorită. Dar ca să nu ajungă la un compromis, cel mai bine ar fi să cunoască cum are loc concepția și care sunt acele metode contraceptive pe care le poate folosi.

Anticoncepționalele sunt făcute special pentru a preveni acest proces și lucrează pe trei căi: blochează sperma, o distrug înainte de a ajunge în uter sau suprimă ovulația.

Metode contraceptive care blochează spermatozoizii

Prezervativele masculine și feminine nu dau voie spermatozoizilor să intre în contact cu spațiul vaginal. Această barieră este motivul pentru care acestea, față de alte metode contraceptive, sunt capabile să prevină transmiterea anumitor boli sexuale.

Pe de altă parte, diafragma clasică, diafragma cu aplicare cervicală și buretele contraceptiv sunt aplicate peste colul uterin, baricadând intrarea în uter. Aceste metode contraceptive sunt numite adesea metode de contracepție de barieră și se folosesc împreună cu spermicide.

Contracepția cu spermicide

Aceasta face parte din a doua categorie: distruge spermatozoizii înainte de a ajunge în contact cu un ovul. Pe piață sunt disponibile diverse variante: ovule, geluri, creme, tablete, foițe sau spray-uri.

Aceste produse se introduc în vagin cu puțin timp înainte de actul sexual sau pot fi combinate cu metodele de barieră (diafragma, prezervativul), pentru o protecție sporită.

Cea de-a treia categorie de anticoncepționale intervine la nivelul ovulației, distrugând șansa unui ovul de a se maturiza în ovar. Dacă nu este un ovul disponibil în trompa uterină, atunci spermatozoizii nu au ce fertiliza.

Metode contraceptive hormonale

Acestea se referă la pilula monohormonală, pilula combinată, contraceptivele injectabile sau sterilet. Ele eliberează substanțe sintetice în diverse combinații de estrogeni si progesteron. Acest cocktail hormonal suprimă ovulația, menținând ovulul sechestrat, în siguranță, în ovar. În plus, progesteronul sintetic face ca mucusul de la nivelul colului uterin să se îngroașe, îngreunând astfel drumul spermatozoizilor către uter.

Blochează, distruge sau suprimă – este oare vreo strategie mai bună ca alta?

Clar există diferențe, dar cea mai bună metodă este cea care îți este cel mai la îndemână, cea mai ușor de folosit, cea pe care știi s-o aplici corect.

Prezervativele masculine au o rată de eficiență de 98%. Adică, dacă 100 de cupluri folosesc prezervative masculine în mod corect, perfect chiar, timp de un an, două cupluri se aleg cu o sarcină. Însă nu toți le folosesc ca la carte, așa că în practică, rata de eficiență scade până la 82%.

Pilulele au o rată de protecție de 99% atunci când sunt luate corespunzător, dar în practică procentajul ajunge la 91.

Contracepția cu spermicide este 85% eficientă, chiar și când este folosită ca la carte, însă de regulă scade până la 71%.

Un alt aspect care trebuie luat în calcul atunci când alegi cea mai bună contracepție pentru tine este legat de efectele secundare care afectează mai degrabă femeile și nu bărbații. Metodele hormonale pot cauza dureri de cap, amețeli, tensiune crescută, dar simptomele variază de la o femeie la alta. De aceea este necesar mai întâi un consult la medicul ginecolog.

Dacă vrei să vezi un video interesant unde îți sunt explicate pe îndelete aceste metode contraceptive, poți urmări lecția disponibilă pe platforma Ed.ted.com.

În prezent se fac cercetări pentru a se găsi noi metode contraceptive, așa cum este pilula pentru bărbați care previne producția de spermatozoizi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa