Vitamine care susțin fertilitatea

Ramona Dinescu
vitamine care sustin fertilitatea totul despre mame

Anumite vitamine și minerale au un rol foarte important în perioada de preconcepție, deoarece susțin fertilitatea. Deficiențele nutriționale au fost asociate cu probleme de ovulație, dereglări hormonale sau un număr insuficient de spermatozoizi.

Nutriția sănătoasă joacă un rol extrem de important pentru fertilitate, după cum afirmă Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Astfel, o alimentație corectă poate influența pozitiv conceperea unui copil.

Anumiți nutrienți precum acidul folic, de exemplu, sunt folosiți de către fetus încă de dinainte de a ști că suntem însărcinate, iar o deficiență poate duce la grave defecte din naștere. Un alt exemplu este fierul, mineral care, dacă este insuficient în organismul mamei, poate duce la lipsa ovulației.

De aceea nutriția este extrem de importantă pentru sănătate, fertilitate și sarcină. Iată care sunt cele mai importante vitamine care susțin fertilitatea unui cuplu care vrea să conceapă, vitamine asigurate de alimentație variată și complexă sau, la recomandarea medicului, de suplimente nutritive. Despre alimentația recomandată citiți mai multe aici: Alimentele ce combat infertilitatea

Cele mai importante vitamine care susțin fertilitatea

Vitamina D

Vitamina D este necesară pentru a ajuta organismul să producă hormonii sexuali care la rândul lor sprijină ovulația și echilibrul hormonal.

Vitamina E

Multe studii au demonstrat că acest nutrient ajută la îmbunătățirea calității și vitezei spermatozoizilor. Studiile efectuate pe șoareci au demonstrat că deficitul de vitamina E poate cauza infertilitate. În plus, vitamina E este un antioxidant foarte important ce ajută la protejarea integrității ADN-ului spermatozoizilor și ovulului.

Vitamina C

Vitamina C îmbunătățește nivelul hormonal și sporește fertilitatea femeilor, conform unui studiu recent. Pentru bărbați, vitamina C ajută la îmbunătățirea calității spermei și protejează ADN-ul acesteia. Are un rol important în reducerea șanselor de avort spontan și de anomalii cromozomiale.

B6

Vitamina B6 este unul dintre cele mai bune în reglarea hormonală. Ajută la reglarea glicemiei din sânge, ameliorează sindromul pre menstrual și poate fi folosită pentru a diminua efectele grețurilor matinale. De asemenea poate fi de mare ajutor și în cazul femeilor care au defect de fază luteală.

B12

Vitamina B12 îmbunătățește producția și calitatea spermei. De asemenea, contribuie la stimularea mucoasei endometriale în momentul ferilizării ovulului și scade șansele de avort spontan. Unele studii au demonstrat că o deficiență a vitaminei B12 poate duce la o ovulație neregulată, iar în cazuri severe poate chiar contribui la lipsa ovulației.

Acidul folic

Acidul folic este probabil cea mai cunoscută vitamina prenatală. Această vitamine face parte tot din grupul vitaminelor B și ajută la prevenirea defectelor de tub neural, precum și la prevenirea problemelor cardiace, ale aparatului urinar și ale membrelor în cazul bebelușilor ce se dezvoltă în uterul mamei.

O deficiență de acid folic poate crește riscul unei nașteri premature, a unui bebeluș cu o greutate mică la naștere sau a retardului de creștere. Deficitul acestei vitamine a mai fost asociat cu creșterea nivelului de homocisteină din sânge, o toxină periculoasă care poate provoca avortul spontan sau anumite complicații ale sarcinii precum preeclampsia.

Fierul

Studiile au demonstrat că femeile care au un nivel scăzut al fierului în sânge pot suferi de anovulație (lipsa ovulației) și de o posibilă stare alterată de sănătate a ovulului, lucru care le poate scădea șansele de a rămâne însărcinate.

Seleniu

Acest antioxidant ajută la protejarea ovulului și spermatozoizilor de acțiunea radicalilor liberi. Acești radicali liberi sunt produși de organismul nostru în momentul în care este expus anumitor factori toxici precum poluarea, fumul de țigară sau pesticidele și pot cauza defecte cromozomiale care sunt asociate cu avortul spontan sau defectele din naștere. Seleniul este de asemenea important în procesul de creare a spermatozoizilor.

Zinc

În cazul femeilor, zincul funcționează cu peste 300 de enzime diferite din organism pentru a se asigura că toate lucrurile merg bine. Fără zinc, celulele nu se pot diviza corespunzător. Estrogenul și progesteronul se pot dezechilibra ceea ce înseamnă că sistemul tău reproducător ar putea să nu funcționeze optim. Conform studiilor, nivelul scăzut de zinc a fost asociat cu avortul spontan în primele săptămâni de sarcină.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa