Efectele fumatului în sarcină, cu dr. Magda Ciobanu: „Este mai greu să renunțați în timpul sarcinii decât înainte”

Avorturile spontane, sângerările în timpul sarcinii, copiii cu greutate mică la naștere pot avea toate o cauză prea puțin conștientizată: fumatul. Cum se explică toate astea și ce este de făcut detaliază dr. Magda Ciobanu, expert în renunțarea la tutun.

Efectele fumatului în sarcină sunt direct proporționale cu numărul de țigarete fumate pe zi și apar în special la gravidele care continuă să fumeze și în ultimele trei luni de sarcină, ca și prin expunerea gravidei la fumul de țigară din mediul înconjurător.

Efectele adverse apar cu mai mare probabilitate la femeile care continuă să fumeze și îmagda-ciobanun ultimul trimestru, deoarece este evident ca expunerea copilului a fost facută pe o durată de timp mai mare, inclusiv în perioada de formare a organelor. Pe de alta parte, aș evita evaluarile de gravitate, deoarece e foarte greu să spui ce este mai grav – o malformație congenitală (care arată prezența fie a unui defect genetic, fie a unei expuneri în primele săpămâni de sarcină, când se formează organele) sau moartea subită a nou-născutului (care apare frecvent ca urmare a dezvoltarii inadecvate a plămânilor, lucru mai frecvent la fumătoare). Să nu uitam că dezvoltarea plămânilor bebelușului se definitivează în ultima lună de sarcină, fiind semnalul natural pentru naștere”, atenționeză medicul pneumolog Magda Ciobanu, de la  Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat al Institutului de Pneumologie “Marius Nasta” din București.

Efecte fumatului în sarcină – imediate și pe termen lung

De asemenea, statisticile arată că gravidele care sunt fumătoare pasive au o probabilitate de 2-4 ori mai mare de a avea feți cu greutate mică la naștere, au risc mai mare de avorturi spontane, de sângerări în timpul gestatiei și de a face infecții cornice genitale, ceea ce poate favoriza contracțiile uterine și crește riscul să apară rupturi premature de membrane.

Confesiunea unei nefumătoare, după zece ani de fumat

Așadar, în prima fază, efectele fumatului în sarcină asupra copiilor pot fi următoarele:

  • Feții născuți din mame fumătoare au o greutate cu 200-300 g mai mică decât normal
  • Au întârziere în creșterea intrauterină
  • Se pot naște prematur
  • Pot avea apnee obstructivă
  • Malformații congenitale: keiloschizis, palatoschizis
  • Tendința de două ori mai mare de a opri alimentația la sân 
  • Risc mai mare să apară sindromul morții subite la sugar

Pe termen lung, însă, efectele fumatului asupra copiilor continuă să fie importante. Un studiu publicat acum câţiva ani arată că un copil are un risc de trei ori mai mare să facă astm dacă are o mamă fumătoare, iar bunica a fost la rândul ei fumătoare. Riscul crește dacă numărul de țigări este mai mare de 15 tigari/zi în sarcină, severitatea fiind in relație cu nivelul ridicat de nicotină.

De asemenea, s-a constant o frecvență dublă a pneumoniilor și bronșitelor în primii 5 ani de viață la copiii ai căror mame sunt fumătoare. La un consum al mamei de peste 20 țigări pe zi, crește și riscul de otită medie în primul an de viață, mai arată studiile.

Cum să te laşi de fumat în sarcină

Nu în ultimul rând, fumatul are efecte asupra șanselor de a concepe un copil, fiind responsabil de scăderea fertilității atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, de diminuarea  şanselor de reuşită ale fertilizarii in vitro și poate produce impotenţă, menopauză precoce sau cancer cervical. 

Șansele de a renunța în timpul sarcinii sunt minime

„Recomand femeilor care sunt fumătoare şi îşi doresc un copil să renunţe la tutun înainte de a concepe. Asta pentru că cele care se gândesc că vor putea renunţa în timpul sarcinii se înşală, şansele fiind foarte mici, iar medicamentele nu le mai pot fi prescrise. După naştere, un copil care stă într-un mediu în care se fumează are, de asemnea, un risc mare să facă astm şi este de mai multe ori agresat: plămânii lui se dezvoltă într-un mediu plin de substanţe toxice,  oxigenul necesar creșterii este în cantitate mai mică (fiind înlocuit de monoxidul de carbon din fum), iar încărcătura microbiană (bacteriile) din aerul caminului crescută. În plus, copilul nu se poate apăra inclusiv pentru ca sistemul imunitar este subdezvoltat. Astfel, i se încalcă dreptul fundamental la sănătate, fără ca să poată riposta”, mai comentează dr. Magda Ciobanu.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre efectele fumatului în sarcină, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()