Însărcinată și bolnavă de lupus. Cum pot avea o sarcină sănătoasă?

Monica Tătaru, redactor

Maladie autoimună cronică, lupusul afectează în mod particular femeile aflate la vârsta fertilă. Este posibilă o sarcină în ciuda acestui diagnostic? De ce trebuie să țină cont o femeie bolnavă de lupus înainte de a rămâne însărcinată? Răspundem la toate aceste întrebări cu ajutorul prof. dr. Cristian Băicuș, șeful Secției Medicală II, Spitalul Colentina.

O femeie diagnosticată cu lupus poate rămâne însărcinată?

Prof. dr. Cristian Băicuș spune că lupusul este o maladie care apare în special la femeile fertile, între vârsta pubertății și menopauză. Există se pare un vârf al apariției acestei maladii la femeile cu vârsta de 30-39 ani. În România, numărul femeilor cu lupus nu este cunoscut. Specialiștii francezi estimează însă că 41 din 100.000 de persoane din țara lor suferă de această boală. Lupusul poate să apară și la vârsta copilăriei, însă aceste cazuri sunt rare.

Lupusul este o maladie autoimună, deci o patologie a sistemului imunitar care se manifestă prin atacarea celulelor și țesuturilor sănătoase ale organismului. Există mai multe tipuri de lupus. Cel mai întâlnit este lupusul eritematos sistemic, care poate afecta mai multe părți ale corpului. Lupusul eritematos cutanat afectează doar pielea, dar poate evolua în lupus eritematos sistemic. Lupusul indus medicamentos poate să apară în urma administrării unor medicamente și dispare după întreruperea tratamentului, însă nu în mod obligatoriu. O formă rară este lupusul neonatal. Lupusul nou-născuților apare la bebelușii ai căror mame au această maladie. În general, dispare după câteva luni de la naștere.

Dacă nu există altă patologie care afectează fertilitatea, lupusul este compatibil cu obținerea unei sarcini. Totuși, având în vedere particularitățile bolii, sarcina trebuie privită cu multă responsabilitate și obținută în momentul în care femeia prezintă riscuri mici de a avea pusee ce necesită intervenție medicală.

Prof. dr. Cristian Băicuș recomandă femeilor cu lupus să se gândească la o eventuală sarcină atunci când au cel puțin 6 luni de remisiune a bolii. „O boală activă în momentul sarcinii crește foarte mult riscurile pentru copil și mamă. Din acest motiv, pacienta trebuie evaluată înainte de a rămâne gravidă. Din păcate, multe vin la medic după ce au rămas însărcinate”, spune dr. Cristian Băicuș.

Planificarea sarcinii

Dacă femeia ia medicamente care ar putea produce malformații fetale, acestea trebuie oprite cu 3-6 luni înainte de a rămâne însărcinată. De altfel, tratamentul trebuie schimbat și urmărit o perioadă de timp pentru a vedea dacă acesta funcționează.

Înainte de a rămâne însărcinată, pacienta cu lupus trebuie să facă o serie de analize de sânge și urină. Sunt urmărite funcțiile renale și hepatice ale viitoarei mame. Este analizată și prezența unor anticorpi și anticoagulanți care ar putea afecta sarcina sau sănătatea bebelușului. Aceste analize se efectuează de regulă periodic, până la naștere.

Dr. Cristian Băicuș recomandă următoarele analize pentru femeile cu lupus care vor să devină mame: Anti-Ro, anti-La, lupus anticoagulant, anticorpi anticardiolipinici, anticorpi anti-beta2-glicoproteina1 (ambii IgG si IgM). De asemenea, trebuie urmărită funcția renală (creatinină, examen sumar urină, proteinurie), hemograma, titrul ac antiADNdc, transaminaze, acid uric, nivelul complementelor.

În cazul detectării anumitor anticorpi în sânge, ecografiile din sarcină vor viza apariția unor eventuale probleme cardiace ale fătului legate de lupus. Aceste examene se adaugă celor realizate în mod normal într-o sarcină.

Sarcină urmărită de o echipă multidisciplinară

Specialiștii susțin că o sarcină în cazul unei femei cu lupus este una cu risc, ce necesită o urmărire atentă din partea unei echipe multidisciplinare. Tipul de lupus (sistemic sau cutanat, activ sau inactiv) are o influență asupra eventualelor riscuri și complicații ce ar putea apărea în timpul sarcinii.

„Gravida și fătul trebuie urmăriți de mai mulți specialiști. Pe lângă obstetrician, alături de mamă trebuie să fie medicul care urmărește evoluția lupusului, adesea reumatolog. Acestei echipe se pot alătura alți specialiști în funcție de afectările organice pe care i le-a dat boala”, menționează dr. Băicuș.

Consultațiile sunt în general lunare, însă, spre sfârșitul sarcinii, acestea ar trebui să fie săptămânale.

De notat este faptul că în anumite cazuri, atunci când lupusul a produs afectări grave ale organismului (la nivel renal, cardiac, pulmonar), pacienta este sfătuită să evite o eventuală sarcină, fiind considerată prea riscantă pentru aceasta.
De asemenea, anumite modificări fizice, precum erupții cutanate, dureri la nivelul articulațiilor, edeme etc, trebuie analizate pentru a vedea dacă sunt rezultatul unui puseu lupic sau sunt determinate de sarcină.

Riscurile sarcinii la femeia cu lupus

Dacă lupusul este ținut sub control, o sarcină evoluează în general fără probleme majore. Însă un puseu apărut în timpul sarcinii poate crește riscul apariției unor complicații. Poate să se producă astfel o naștere prematură, preeclampsie, sindromul HELLP, avort, fătul poate avea o greutate mică la naștere.

În circa 20% din cazuri, sarcina produce un puseu al maladiei. “În cazul mamei, putem observa exacerbarea bolii. Din cauza sarcinii sau a întreruperii unor medicații care nu sunt compatibile cu aceasta, pot apărea o serie de complicații. Frecvente sunt preeclampsia, agravarea afectărilor de organ prezente înainte de sarcină (insuficiență renală, insuficiență respiratorie, hipertensiunea pulmonară)”, mai explică dr. Cristian Băicuș.

Riscuri pentru sănătatea bebelușului

Sarcina unei femei cu lupus implică de asemenea și riscuri în ceea ce privește sănătate fătului. Acesta ar putea dezvolta un lupus neo-natal sau ar putea avea complicații cardiace.
La naștere, copilul poate avea erupții la nivelul pielii, probleme ale ficatului sau un număr scăzut al celulelor sângelui. Aceste simptome dispar însă după 6 săptămâni.

Cea mai gravă complicație ar putea fi apariția unui bloc cardiac congenital total care ar putea duce la deces în lipsa instalării unui pacemaker.

„Riscuri sunt și pentru copil. Există un risc mai mare ca sarcina să se oprească în evoluție, mai ales în primul trimestru. Risc de moarte intrauterină, dacă mama are anticorpi antifosfolipidici, sau bloc atrio-ventricular, dacă mama are anticorpi anti-Ro/La”, atrage atenția dr. Cristian Băicuș.

Dacă o mamă a născut un copil cu lupus neonatal, există 18% risc ca și următorul copil să aibă aceeași problemă. Cu toate acestea, probabilitatea ca un copil născut cu lupus neonatal să dezvolte lupus mai târziu este foarte mică.

Ce medicamente pot lua gravidele cu lupus?

Medicii recomandă ca tratamentul cu hidroxiclorochina (plaquenil) să fie continuat, atât înainte de sarcină, cât și în timpul acesteia. În funcție de fiecare pacientă, medicul poate prescrie cortizon, azatioprina, ciclosporina, tacrolimus.

„Bineînțeles că preferabil ar fi să ia cât mai puține medicamente sau deloc, de aceea este bine să rămână gravidă când boala nu e activă. Nu trebuie luat sau întrerupt nimic în timpul sarcinii fără avizul medicului”, spune dr. Băicuș. Femeii gravide cu lupus i se mai pot prescrie anumite hipertensive, dacă are tensiunea mare.

Unde poate naște o pacientă cu o astfel de boală autoimună?

Având în vedere riscurile unei paciente cu lupus, femeile însărcinate diagnosticate cu lupus sunt consiliate să nască într-un spital pregătit să intervină într-un astfel de caz. Personalul medical trebuie să fie pregătit să acorde asistență de specialitate atât mamei, cât și copilului, în caz de necesitate.

Adesea, nașterea se realizează prin operație cezariană, uneori fiind o urgență. Însă dacă mama a fost monitorizată corect și nu au apărut probleme, este preferabil ca nașterea să fie naturală. Se reduce astfel riscul unor sângerări mai mari.

O mamă cu lupus poate alăpta?

Alăptarea este posibilă, cu condiția ca medicamentele prescrise să fie compatibile. De aceea, este foarte important ca gravida bolnavă de lupus să discute din timp cu medicul obstetrician, pentru a-și adapta tratamentul. În general însă, în bolile autoimune are loc o revenire a puseelor de boală după naștere. Dacă mama cu lupus alăptează, ea trebuie să își facă periodic analizele pentru a fi sigură că boala este în remisiune și nu necesită medicamente suplimentare.

Sfaturi pentru o sarcină sănătoasă la femeia cu lupus

– Sfătuiți-vă din timp cu medicul reumatolog asupra posibilității de a avea un copil și planificați sarcina
– Sarcina trebuie să fie urmărită de o echipă de specialiști multidisciplinară
– Mergeți regulat la consult și analize
– Dacă lupusul este activ, ar putea fi necesar să luați un tratament pe bază de corticosteroizi care nu pătrund prin placentă
– Țineți cont de sfaturile privind odihna, activitatea fizică, alimentație și medicație
– Fiți atente la toate semnalele pe care corpul vi le transmite și comunicați imediat medicului dacă vi se pare ceva anormal
– Renunțați la obiceiurile dăunătoare: nu fumați, nu beți alcool, nu luați sedative și limitați consumul de cafea
– Infomați-vă și consultați specialiști sau grupuri de lucru ale unor asociații de profil. Puteți consulta www.infolupus.ro

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa