Știți care sunt cele 11 feluri prin care o gravidă seamănă cu un copil mic?

Adriana Moscu
11 asemanari intre gravide si copii mici totul despre mame

Faci mofturi cu mâncarea? Hainele nu te mai cuprind de la o lună la alta? Se întâmplă să faci pipi pe tine? E clar: ești copil sau ești gravidă!

Sarcina – acest cuvânt care poate să însemne orice, de la o gravidă, la alta. Pentru mine, cele nouă luni au fost de o plictiseală aproape imposibil de descris în cuvinte! Deși îmi propusesem să exploatez la maximum aceste momente în care totul îți este permis și iertat, nu m-am ales decât cu o greață ușoară care a durat trei secunde la prima sarcină și cu o amețeală de vreun minut la a doua. În rest, nu tu pofte, nu tu toane, nu tu schimbări emoționale, nimic! Fie vorba între noi, mi-am luat revanșa cu vârf și îndesat imediat după ce am născut, dar asta este altă poveste.

Totuși, pentru multe dintre gravide, perioada de sacină are multe în comun cu etapele specifice prin care trece un copil mic. Ești curioasă în ce fel? Iată mai jos:

1. Se schimbă gusturile la mâncare. În sarcină, dereglările hormonale îți pot provoca o mulțime de surprize. De exemplu, papilele tale gustative resimt altfel gustul alimentelor. Dacă până mai ieri adorai musacaua de vinete, azi s-ar putea să-ți dorești din toată inima să fugi cât te țin picioarele până la vasul de toaletă atunci când o vezi în față și mai ales când o miroși. La fel cum face un copil mic când îi introduci în schema de diversificare un aliment nou.

Dacă grețurile în timpul sarcinii îți fac probleme, îți recomandăm acest articol: Greţurile de sarcină versus sarcina toxică

2. Ești mofturoasă. Nimeni și nimic nu-ți mai poate intra în grații. Te enervezi din orice, îți iei jucăriile și pleci, exact ca un copil mic. Argumentele logice nu mai țin atunci când ești gravidă. Uneori, îți dai și tu seama că exagerezi, dar gura nu pare să țină cont prea mult de ce-i șoptește raționalul. Ești impulsivă și faci tărăboi atunci când lumea nu-ți face pe plac. Ca un copilaș răzgâiat!

3. Dormi peste zi. Așa cum cad lați copiii (în fine, unii dintre ei!) după o zi de școală, tot așa și tu, după ce ai luat masa de prânz simți nevoia imperioasă să-ți faci siesta. Și nu oricum, ci la orizontală! Dormi pe săturate – prin somn, organismul tău capătă puteri să ducă sarcina cu bine mai departe, iar cel mic se dezvoltă și el în timpul somnului. Dacă încă nu ești în concediu prenatal, pune capul pe birou și trage un pui de somn preț de 15 minute. Cine are curaj să se ia de o gravidă?!

4. Vrei să cumperi tot magazinul. Îți trebuie și bluzița aceea roșie cu buburuze, și șorțul de bucătărie cu danteluță, și șosetele flaușate pentru noapte, și masca pentru somn care blochează lumina, și oja în trei culori care te face mai frumoasă și, în general, toate lucrurile inutile de care cine știe când vei avea nevoie cu adevărat! Recunoști personajul? Ești fix ca un copil mic care vrea fiecare jucărie nouă apărută vreodată în reclame! Și fiecare obiect care sclipește cât de cât pe raftul vreunui magazin!

5. Nu ai chef azi. N-ai chef de nimic! Nici măcar să te scoli din pat. Să te schimbi de pijamale? Nici nu se pune problema! Tot așa face și mofturosul mic când afară e urât și tu îl scoli cu noaptea-n cap să-l duci la grădi ori la școală. Pur și simplu, ești însărcinată și e tot dreptul tău să întorci spatele întregii lumi pentru o zi!

6. Plângi din orice. Soțul tău a îndrăznit să te contrazicp? Plângi! Șeful a catadicsit să-ți spună că puteai termina mai repede proiectul la care ai lucrat? Lacrimi șiroaie! Vecina ți-a spus că nu se vede burtica? De fapt, voia să-ți facă un compliment, dar tu acum dai apă la crocodili gândindu-te dacă nu cumva e ceva în neregulă cu copilul! Tot hormonii de sarcinăi sunt de vină și pentru excesul tău de lacrimi. Nu care cumva să te abții – plânsul e terapeutic, indiferent de cât de mare e burta!

Dacă sunteți tentați să spuneți că exagerăm, citiți și 7 motive pentru care plânge o gravidă.

7. Crești într-o lună cât alții în 10 ani. Ți s-a întâmplat să dai de noi lucrușoarele cumpărate sau primite în dar de către cel mic pentru că a crescut cu așa o viteză încât n-a mai apucat să le poarte? Ei bine, tot așa și cu tine în lunile de sarcină! În entuziasmul de la început, ți-ai cumpărat o mulțime de hăinuțe drăguțe cu un număr sau două mai mari decât măsura ta obișnuită. Ghinion, acum ai avea nevoie de haine cu vreo cinci numere în plus! Desigur, poți merge la croitor să îți facă o talie falsă, să ma dea drumul în părți, să mai adauge un peticel. Exact cum faci cu hainele copilului când nu-l mai încap!

9. Ai interzis la anumite programe de la TV. Orice urmă de violență sau strop de sânge îți întoarce stomacul pe dos și te aduce în punctul de-a ceda nervos! Gata, s-a terminat cu filmele horror, thriller, de acțiune sau interzise minorilor sub 15 ani din care tu, ca gravidă, vrei, nu vrei, faci parte! Asociezi violența cu tot ce i s-ar putea întâmpla rău copilului din burtică, așa că nu mai poți să-ți umpli mintea cu altceva decât cu filme de dragoste și comedii siropoase. Desigur, ai liber la desenele animate, dar te limitezi la cele cu Tom și Jerry!

10. Din când în când, ajungi prea târziu la toaletă. Ai învățat de mult să faci la oliță, dar sarcina, bat-o vina, mai ales dacă nu ești la prima experiență de acest fel, îți slăbește mușchii vezicii și e posibil să scapi pe tine o picătură sau două dacă nu ești în imediata apropiere a unei toalete sau dacă aceasta nu e liberă acum! Înțelegi cum se simte cel mic când face pipi pe el, nu? O lecție pentru tine, ca să nu-l mai cerți data viitoare!

Despre problemele stâjenitoare din timpul sarcinii, inclusiv incontinența urinară, am mai scris aici: Probleme stânjenitoare în timpul sarcinii.

11. Uiți cuvinte esențiale. Stresul, oboseala și dereglările hormonale își lasă amprenta și asupra memoriei tale. Se întâmplă să știi foarte bine ce vrei să spui, dar să nu-ți găsești cuvintele. Sau ceea ce-ți iese pe gură să nu semene perfect cu ceea ce intenționai să exprimi. Exact ca un copil mic, la primele încercări lingvistice!

Mda, probleme de memorie vor continua și după naștere. Citiți mai multe aici: Memoria de bebeluş

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne like și pe Facebook, pentru a fi la curent cu tot ce scriem și publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa