Miroși diferit, îți crește piciorul, sforăi… 33 lucruri pe care trebuie să le ştii dacă eşti gravidă

Ileana Mirescu
lucruri pe care trebuie să le ştii dacă eşti gravidă
Este posibil să simţi brusc că ai chef de sex tot timpul, că sensibilitatea ta fizică a crescut.

Testul de sarcină a ieşit pozitiv, iar tu simţi că intri, pas cu pas, pe un teritoriu necunoscut. Nu te teme – nu ești prima gravidă din lume. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi, acum, că ai intrat în familia burticilor:

1. Ai putea începe să sforăi! Hormonii de sarcină pot provoca membranele nasului să se înmoaie şi să se umfle, făcând mult mai probabil să sforăi noaptea. Partenerul tău ar putea avea un mic şoc! În cazul în care devine prea rău, roagă-ţi jumătatea mai bună să doarmă în alt dormitor sau pe canapeaua din sufragerie.

2. Ar trebui să nu mai porţi sutiene cu sârmă – acestea ar putea restricţiona creşterea glandelor de lapte.

3. Oficial, eşti fierbinte. Hormonii de sarcină accelerează metabolismul, făcându-te să te simţi roşie şi transpirată la temperaturi la care înainte nu aveai probleme. Îmbracă haine lejere, uşoare, bea multă apă şi fă-ţi planuri cu banii cu care altădată plăteai factura la căldură.

4. Burticile gravide tind să dea senzaţia de mâncărime. Cel mai probabil, este rezultatul întinderii pielii, pe măsură ce burta creşte. Unele femei au senzaţie de mâncărime inclusiv la picioare şi mâini. Dacă, însă, te mănâncă toată pielea, ai putea avea o tulburare numită colestază de sarcină, rară dar foarte gravă, aşa că discută cu un medic.

5. Înscrie-te la cursuri prenatale, imediat ce ţi-a fost confirmată sarcina.

6. Nu sări niciodată peste controalele periodice din timpul sarcinii.

7. Pune o banană, pe noptieră, lângă pat. Greţurile de dimineaţă sunt de două ori mai grave pe stomacul gol, aşa că mănâncă o gustare înainte de a te ridica să mergi la toaletă în timpul nopţii.

Lucruri pe care trebuie să le ştii dacă eşti gravidă. Ai grijă de tine!

8. Tunde-ţi părul. Cu cât mai scurt, cu atât mai bine. După ce vei naşte, va mai dura ceva până să ai din nou timp şi energie pentru a merge la coafor.

9. Plănuieşte-ţi concediul cu atenţie. Majoritatea companiilor aeriene nu te lasă să călătoreşti dacă ai mai mult de 36 săptămâni de sarcină, iar la aproximativ 28 săptămâni nu ţi se va mai permite să îţi faci check-in-ul fără un certificat medical.

10. Copilul tău nu ştie când, cât şi dacă eşti intimă cu partenerul tău. Așa că nu te abține de la sex!

11. Chiar nu e cazul să intri în panică vizavi de travaliu. Ignoră pe cât posibil poveştile îngrozitoare pe care le auzi de la prieteni sau colegi.

12. Masează-ţi perineul cu ulei de migdale în fiecare seară după a 32-a săptămână de sarcină. Studiile au arătat că ar putea scădea şansele să ai rupturi în timpul nașterii.

13. Dacă eşti gravidă nu înseamnă că trebuie să renunţi la mişcare – doar redu treptat agitația, pe măsură ce burtica devine mai mare. Femeile care nu mai fac sport în trimestrul al treilea pot lua mai mult în greutate decât cele care nu fac deloc mişcare (şi nu, aceasta nu este o scuză pentru a nu face nimic!).

14. Dacă vrei să vezi un anumit film, nu amâna vizionarea! Odată ce vine copilul, vei adormi în același timp cu el și vei rămâne restantă la cărți și filme.

15. Stai cu ochii pe lună. Unii cercetători spun că este mai probabil să naşti când e lună plină, mai ales dacă ai mai avut un copil înainte.

Lucruri pe care trebuie să le ştii dacă eşti gravidă. Bucură-te de ceea ce trăiești!

16. Nu-ţi face griji şi fii fericită. Știm că mămicile care văd partea plină a paharului dorm mai bine, îşi menţin silueta, au naşteri mai uşoare şi aduc pe lume copii mai puternici.

17. Asteaptă-te să creşti cu un număr la pantofi. Corpul tău va reţine din ce în ce mai multe lichide. Ca urmare, picioarele se pot umfla – doar un pic, dar e de ajuns pentru a-ţi face pantofii strâmţi. Cumpără-ţi o pereche nouă de pantofi confortabili şi profită de orice ocazie pentru a-ţi ridica picioarele atunci când stai jos. (Dacă mâinile sau fața devin „pufoase”, mergi la medic, pentru că este posibil să ai pre-eclampsie).

18. Dacă prietenii apropiaţi te întreabă ce să cumpere copilului, sugerează-le haine pentru 3-6 luni sau chiar 6-12 luni. Toată lumea îţi va aduce haine pentru bebeluş, însă el va creşte mai repede decât poţi crede.

19. Băiat sau fată? În funcţie de ocupaţia ta, ţi-ai putea face o idee. Studii efectuate în SUA au arătat că femeile care lucrează în funcţii importante, nasc, de regulă, băieţi, deoarece au niveluri mai ridicate de testosteron.

20. Nu bea ceai la masă. În timpul sarcinii, corpul are nevoie să absoarbă cât mai mult fier din alimente, dar cofeina din ceai poate împiedica acest proces. Ai putea bea, în schimb, o ceaşcă între mese.

21. Vei mirosi diferit. Toate modificările chimice care au loc în corpul tău pot însemna că vei începe să ai un nou miros cald şi ademenitor. Acest lucru ar putea brusc da parfumului tău preferat o nouă aromă subtilă.

22. Nu intra în panică dacă observi că ai secreții vaginale. Celulele din jurul colului uterin se înmoaie pe măsură ce sarcina progresează. Aceasta, împreună cu schimbările hormonale, pot provoca o secreţie lăptoasă (uneori abundentă). Cu excepţia cazului în care secreţia este groasă, verde, urât mirositoare sau cu pete, nu e nevoie să îţi faci griji cu privire la posibilele infecţii.

Lucruri pe care trebuie să le ştii dacă eşti gravidă. Gândește-te la viitor

23. Sexul te va surprinde. Este posibil să simţi brusc că ai chef de sex tot timpul, că sensibilitatea ta fizică a crescut, că ai putea avea orgasme multiple, şi că orice mângâiere te poate excita. Oricare ar fi să fie cazul, nu este absolut nicio problemă. Acestea sunt schimbări temporare şi nu putem decât să te sfătuim să te bucuri din plin de ele.

24. Aruncă toate revistele cu celebrităţi! Ultimul lucru pe care vei dori să îl vezi atunci când te întorci acasă de la maternitate este o copertă cu o vedetă care a reuşit să piardă 20 kg în timp record după ce a născut.

25. Nu cumpăra ochelari sau lentile noi de contact. Lichidul în plus din ochi (un alt cadou pe care ţi-l oferă hormonii de sarcină) este de vină pentru vederea uşor înceţoşată. Mergi, totuşi, la un control oftalmologic, pentru orice eventualitate.

26. Ghiceşte ce poziţie are copilul în funcţie de cum arată buricul tău. Multe moaşe cred că un buric ieşit în afară indică faptul că bebeluşul stă cu coloana vertebrală în curbura burţii tale, iar dacă buricul este înăuntru, micuțul are coloana lipită de a ta.

27. Este timpul să începi să te gândeşti la grădiniţe. Da, ştim că bebelușul încă nu a venit pe lume, dar nu e niciodată prea devreme pentru a-ţi cântări opţiunile. Nu este încă timpul să iei decizii, dar poți aduna cât mai multe informaţii care să te ajute să iei o decizie mai târziu.

28. Sunetele pe care copilul le aude cel mai bine sunt frecvenţele vocii. Spune-i poveşti şi cântă-i. Studiile arată că bebeluşii reacţionează şi se relaxează la poveşti şi cântece pe care le aud de când sunt în burtă.

Ascultă doar sfaturile medicilor

29. Fie ai o predispoziţie genetică, fie nu, însă nu poţi face nimic în ceea ce priveşte vergeturile. Cu toate acestea, nu te opri din a-ţi masa abdomenul cu tot felul de loţiuni şi creme frumos mirositoare – te vor face şi pe tine şi pe copil să vă simţiţi bine.

30. Chiar şi străinii îţi vor oferi tot soiul de „leacuri” pentru arsurile stomacale sau pentru ameliorarea durerii în timpul travaliului. Construieşte-ţi propriul scut imaginar de apărare pentru a-ţi devia atenţia de la sfaturile nedorite. Ascultă cu un zâmbet politicos, şi apoi fă ceea ce tu şi medicul consideraţi că este cel mai bine.

31. Oferă-i copilului mult soare! După 34 de săptămâni, copilul se scaldă într-o lumină roşie ori de câte ori lumina soarelui îţi atinge burtica.

32. E posibil să devii un pic uitucă. Din păcate, amnezia în timpul sarcinii este incredibil de comună şi poate include orice, de la a fi uşor absentă, la a avea pierderi majore de memorie. Vestea bună este că îți revii la normal după naştere.

33. Fii pregătită pentru felurite modificări de dispoziţie. Asteaptă-te să ai excese de furie, momente incontrolabile de plâns sau frici inexplicabile. Nu este, însă, cazul să crezi că eşti nebună, ci doar însărcinată!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa