Alimentația gravidei. Ce să mănânci și ce să eviți când ești însărcinată

Magda Popescu
alimentatia gravidei

Alimentația gravidei este foarte importantă pentru buna dezvoltare a copilului. O dietă sănătoasă, puțin sport și odihnă- iată trei elemente esențiale pentru ca și mamei și celui mic să le fie bine!

Ai aflat că ești însărcinată? Felicitări! Urmează o perioadă frumoasă din viața ta, timp în care e bine să ai grijă de tine și de corpul tău. Nu uita, însă, că nu trebuie să mănânci cât pentru doi, ci trebuie să te hrănești corect. Iată câteva sfaturi de la specialiștii babycenter.ro în legătură cu dieta din timpul sarcinii.

Citește și ”Cartea Bebelușului” și pregătește-te pentru lungul drum ce urmează să înceapă. Cartea este unul dintre cele mai bune ghiduri pentru mamele la început de drum. O poți comanda de AICI.

Evită consumul de alimente nesigure – alimente crude, puțin sau insuficient gătite

Există anumite bacterii care se dezvoltă cu ușurință în alimente care nu sunt fierte sau preparate îndeajuns. Aceste bacterii pot provoca boli periculoase pentru copil. De evitat sunt stridiile și sushi, laptele nepasteurizat sau brânzeturile moi, prosciutto și carnea crudă. Și nu uita să cureți foarte bine legumele înainte de a le consuma sau pregăti.

Alimentația gravidei. Atenție la pește!

Există unele specii de pești care contin mercur, un metal de evitat în sarcină deoarece aflat în cantitate mare în organism poate afecta dezvoltarea fătului. Se recomandă limitarea consumului de ton.

Fără alcool și cofeină

Alcoolul are consecințe serioase asupra dezvoltării optime a fătului, probleme care pot apărea din cauza consumului în timpul sarcinii fiind destul de grave: defecte fizice, deficiențe de învățare, probleme emoționale. Prin urmare, mulți medici recomandă evitarea totală a alcoolului în timpul sarcinii. Cafeina nu este interzisă în totalitate, însă trebuie consumată în doze mici. O cafea pe zi este cantitatea optimă. Sunt studii care arată că femeile care consumă mai mult de 200 de miligrame de cafeină pe zi sunt mai susceptibile de a pierde sarcina, decât o femeie care nu consumă cofeină. Atenție! Cafeina nu se află doar în cafea. O găsim și în ceai, sucuri, ciocolată.

Alimentația gravidei. Nu ocoli vitaminele prenatale

Într-o lume ideală, în care în timpul sarcinii nu ar exista greață sau orgaismul nu ar respinge anumite alimente, o dietă echilibrată ar fi de ajuns pentru ca viitoarea mamă și bebelușul să fie foarte bine. Lucrurile nu stau mereu chiar așa, iar lipsa unor alimente din meniul zilnic poate duce la carențe. De aceea, nu ocoli vitaminele și mineralele prenatale. Pe primul loc este acidul folic. Vei avea nevoie de 400 mcg de acid folic în perioada de concepție, aportul crescând până la un minim de 600 mcg în sarcină. Lipsa de acid folic a fost legată de defecte de tub neural, cum ar fi spina bifida. Medicul mai poate sugera suplimente cu fier , calciu sau vitamina D.

Nu ține diete în timpul sarcinii

O cură de slăbire în timpul sarcinii este total interzisă. Multe diete de pierdere în greutate nu aduc suficient fier, acid folic și alte vitamine și minerale importante, de aceea pot fi periculoase, mai ales pentru copil. O creștere în greutate treptată este unul dintre cele mai bune indicatoare ale unei sarcini sănătoase. Mănâncă fructe și legume proaspete, carne slabă, cereale integrale și vei câștiga în greutate atât cât să știi că totul merge bine.

Alimentația gravidei. Mănâncă ceva dulce din când în când

Alimentele prelucrate și deserturile cu mult zahăr nu ar trebui să fie o parte din dieta ta. Cu toate acestea, o gustare dulce din când în când nu este interzisă.

Citește și ”Cartea Bebelușului” și pregătește-te pentru lungul drum ce urmează să înceapă. Cartea este unul dintre cele mai bune ghiduri pentru mamele la început de drum. O poți comanda de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa