Cum influențează genele aspectul și personalitatea copilului tău

Anca Vlad
genetica

În timp ce aștepți să ți se nască copilul, pobabil ai încercat să îți imaginezi cum arată și cum îl vor influența genele. O să fie înalt ca tatăl său? O să aibă părul tău ondulat? Oare o să moștenească simțul umorului de la bunic?

Experții estimează că sunt între 60,000 și 100,000 de gene (compuse din ADN) în cei 46 de cromozomi ai unui om. Un copil moștenește 23 de cromozomi de la mamă și 23 de cromozomi de la tată. Cu atâtea combinații genetice posibile, o pereche de părinți poate avea până la 64 de trilioane de copii diferiți. Această probabilitate îți oferă o idee despre cât de greu este să prezici cum va arăta copilul tău. Genetic este complicat, dar, cu un curs scurt, poți obține câteva informații cu care să îți poți ghida imaginația.

Îți aminteși când învățai în liceu, la biologie, despre gene și musculița de oțet? Atunci ți se spunea că gena dominantă este mai puternică decât gena recesivă. Ei bine, oamenii de știință au știut întotdeauna că oamenii sunt mai complicați decât musculițele de oțet. În ultii ani au descoperit cât sunt aceștia de complicați.

S-a dovedit că majoritatea trăsăturilor umane sunt poligenice- rezultatul a mai multe gene care acționează simultan- cum ar fi înalțimea, greutatea și, mai ales, personalitatea. Mediul are de asemenea o influență semnificativă asupra căror gene devin manifeste și care rămân silențioase.

Culoarea ochilor

Dacă ar fi doar o pereche de gene implicate în alegerea culorii ochilor, ar exista maxim trei nunațe: maro, albastru sau poate verde, dar ochii oamenilor sunt o întreagă paletă de nuanțe obținute din aceste culori deoarece culoarea ochilor este o trăsătură poligenică.

Culoarea ochilor este deteminată de cantitatea de melanină (pigmentul maro) din iris. Ochii închiși la culoare au o cantitate mare de melanină, ochii albaștri au o cantitate foarte mică, iar ochii verzi au cantități variabile. Deoarece anumite gene sunt responsabile cu cantitatea de melanină moștenită sau cu locația acesteia în iris (mai mult maro sau albastru se pot dispune în centru sau pe marginea exterioară a irisului) exită o mare variabilitate a nuanțelor. Este posibil chiar ca doi părinți cu ochii albaștri să aibă copii cu ochii căprui.

Trăsături ale feței și ale corpului

Anumite trăsături, cum ar fi gropițele, părul crescut pe frunte în V la baza cărării și simetria facială (de exemplu o sprânceană arcuită) sunt considerate dominante și sunt transmise din generație în generație. Forma mâinilor, forma degetelor, forma unghiilor de la picioare și anumite trăsături deosebite cum ar fi vârtejurile duble deseori sar peste generații.

S-a dovedit că amprentele se transmit in familie. Și dinții strâmbi se pot transmite, deoarece configurația maxilarului și înclinarea dinților sunt determinate genetic, s-a descoperit chiar existența genei pentru strungăreață, pe care specialiștii o consideră o genă dominantă.

Ca să îți faci o idee despre ce ciudățenii și trasături faciale ar putea moșteni copilul tău, analizează poze cu rudele voastre de-a lungul mai multor generații. Dacă observi că majoritatea au o bărbie proeminentă sau o față rotundă, atunci acestea sunt trăsături puternice care, foarte probabil, se vor transmite.

Înălțimea și greutatea

Pentru o estimare a înălțimii viitorului adult, se face o medie între înălțimea mamei și cea a tatălui, la aceasta se adauga 5 cm pentru un băiat, sau se scad 5 cm pentru o fată. Deci daca tu ai 157 cm și soțul tău 177 cm, media între voi doi este 167 cm. Prin urmare, fiul tău poate ajunge la 172 cm, iar fiica ta 162 cm. Desigur, genetica fiind imprevizibilă, această teorie nu este bătută în cuie. Copilul tău ar putea ajunge să fie mai înalt decât cel mai înalt părinte, sau mai scund decât cel mai scund părinte.

Alți factori foarte importanți în determinarea înălțimii copilului tău sunt nutriția și sănătatea. Dacă genele copilului tău sunt programate pentru o înălțime de 165 cm, ar putea să nu ajungă la această înălțime dacă dieta lui este neadecvată, sau dacă altceva intervine în procesul de creștere. De asemenea, ar putea să crească chiar mai înalt decât era așteptat, după cum demonstreză studiile care au analizat influența alimentației îmbunătățite de-a lungul secolelor.

Cât de normoponderal sau supradonderal ar putea copilul tău să devină este imposibil să preconizezi. Genele pot predispune copilul la o anumită greutate, dar nu o garantează. Când ambii părinți sunt obezi, este foarte posibil ca și copilul să fie supraponderal. Copilul ar putea deveni obez datorită genelor, obiceiurilor alimentare ale familiei, sau unei combinații între cele două.

Culoarea părului

De regula, părul închis la culoare o să îl domine pe cel deschis la culoare. Dar, ca și în cazul ochilor, părul copilului tău ar putea avea o culoare combinată între a ta și cea a partenerului tău. Depinde de culorile sau de pigmenții voștri și de cum se amestecă. Părinții care au culori ale părului similare pot avea copii cu nuanțe ușor diferite, dar în același spectru de culoare.

Dar pot apărea culori surpriză de la părinții cu părul de culori diferite. Aceasta se întămplă de regulă când o genă de culoare recesivă de la un părinte se transmite și se combină cu alta. Așa că un părinte cu părul brunet, purtător al unei gene recesive pentru păr blond, ar putea avea un copil cu părul blond dacă gena este transmisă și se combină cu o genă de păr blond de la celălalt partener.

Cât despre părul roșcat, care odinioară era considerat recesiv, acum este considerat dominant peste părul blond. Ai putea să fii roșcată și să nu știi. Părul tău ar putea să aibă o nunață roșcată care să fie mascată de un pigment brunet mai puternic.

Personalitatea

Experții susțin că nu există nici un dubiu că multe caracteristici ale personalității – de exemplu, cum reacționează la zgomote- sunt programate genetic de la naștere. Dar, de asemenea, experții susțin că mediul are o influență enormă asupra comportamentului. De exemplu, un copil ar putea moșteni tendința de a se implica în activități riscante (s-a descoperit o genă a „căutării de noutăți”). Cu toate aceastea, influența ta asupra copilului și asupra mediului în care se dezvoltă ar putea domoli aceast comportament aventuros.

În același mod, copiii care moștenesc o înclinație creativă sau urechea muzicală (care s-a dovedit că se transmite genetic) pot înflori într-un mediu optim, dar dacă nu sunt expuși la anumite ustensile pentru artă sau instrumente muzicale, talentul ar putea să se piardă. Spre norocul nostru, acest proces funcționează și invers, un copil născut fără acest dar îl poate cultiva și dezvolta prin muncă și determinare. Nu putem spune cu certitudine că există anumite caracteristici care sunt total determinate genetic sau de mediu.

Sarcina gemelară

Sarcina cu gemeni univitelini sau identici care provin dintr-un singur ovul fecundat și scindat în doi embrioni apare din întâmplare. Nu există nici o legătură genetică cunoscută, dar sarcina cu gemeni bivitelini sau fraternali care provin din două ovule fecundate de doi spermatozoizi diferiți pare să fie influențată genetic. Aceasta se întâmplă deoarce tendința de a elibera mai multe ovule în loc de unul este moștenită genetic. Așa că dacă ai in familie cazuri de gemeni fraternali, ai mai multe șanse să ai și tu o sarcina similară.

Întrebarea este dacă ovulația dublă sau multiplă este datorată unei gene dominante sau recesive. Este dificil să determinăm având în vedere că mai mulți gemeni sunt concepuți, dar nu ajung să se nască. Un geamăn poate să se oprească din evoluție, sau o femeie poate să piardă sarcina gemelară foarte devreme încât nici să nu știe că era gravidă cu gemeni. Având în vedere că experții nu știu câți gemeni fraternali sunt concepuți, nu pot spune cu certitudine dacă gena este dominantă.

Cu toate combinațile de gene posibile care influențează aspectul și personalitatea copilului tău, este imposibil să știi cum va arăta,dar asta e partea amuzantă în a avea un copil- poți să îți folosești imaginația. Și dacă micuțul tău îți va moșteni buclele perfecte, sau parul drept al tatălui, odată ajuns pe lume nu te vei plictisi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa