E adevărat! Copilul nenăscut simte ce sentimente avem pentru el!

Ileana Mirescu

Copilul nenăscut chiar simte ce sentimente avem pentru el! Încă un motiv în plus pentru ca mamele să aibă grijă de ele înainte de toate – va fi benefic pentru copil! Împlinirea personală a unei mame și bogăția ei emoțională sunt exact lucrurile care ajută la dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului.

Copilul nenăscut simte ceea ce simțiți!

Robin Grille, în cartea ”Parenting cu iubire”, spune că ”a fi părinte pentru copil începe cu a fi părinte pentru propria persoană”. De ce? Copilul din uter simte ceea ce simțiți. Emoția este transmisă biochimic în sânge; hormonii sunt mesagerii săi. Placenta și cordonul ombilical transportă curenții sentimentelor mamei în corpul bebelușului.

Într-un fel, spune Robin Grille, bebelușul se află la mila stresului, a anxietății, a liniștii sau a iubirii dumneavoastră.

Copilul nenăscut poate simți chiar și sentimentele pe care le aveți pentru el, dacă este dorit sau nu

Poate fi înspăimântător dacă, mamă fiind, te consideri singura responsabilă pentru bunăstarea copilului. Este o uriașă responsabilitate și nu uita că NU ești singura cu această responsabilitate! Și toți cei din jur sunt, toți cei care te îndrăgesc pe tine și pe copilul nenăscut sunt, de asemenea, răspunzători pentru sprijinul pe care ți-l oferă, pentru îngrijirea și respectul pe care ți le acordă.

Felul în care lumea te tratează și te susține are o importanță majoră asupra a ceea ce simte bebelușul

”Noi, oamenii din jur, suntem cei care trebuie să împărțim responsabilitatea. Dacă noi vă tratăm greșit, dacă vă neglijăm, facem același lucru și micuței persoane din interiorul dumneavoastră. Dacă vă tratăm cu respect, blândețe și grijă, bebelușul va simți la fel. Și, așa cum vom vedea mai târziu, lumea emoțională a nenăscutului poate avea consecințe de durată,” scrie Robin Grille în ”Parenting cu iubire”.

Ce poti face în timpul sarcinii pentru a-i îmbunătăți copilului sănătatea emoțională

Robin Grille le oferă viitoarelor mame și câteva sugestii despre ceea ce poti face în timpul sarcinii pentru a-i îmbunătăți copilului sănătatea emoțională poate pentru toată viața.

Cartea care te va ajuta să te întorci la instincte și să ai încredere în ele, ”Parenting cu iubire. Descoperă-ți instinctele de părinte”, de Robin Grille, poate fi cumpărată de AICI

https://zyxbooks.ro/produs/parenting-cu-iubire/

Fă lucruri care îți aduc plăcere

Fă lucruri care îți fac plăcere, deopotrivă fizică și emoțională – cântă, dansează, pictează, înoată, stai la soare, fă plimbări în natură, citește etc.

Muncește

Dacă munca îți aduce satisfacții și nu este o sursă prea mare de stres, cu obligații și termene-limită, atunci muncește. Dacă nu ai de ales și trebuie să rămâi la un loc de muncă stresant, fă tot posibilul să echilibrezi lucrurile: fă pauze, lenevește, relaxează-te.

Meditează

Starea mentală transcendentală indusă de meditație este foarte bună, mai ales în sarcină. Te poate plasa într-o stare de comuniune profundă cu bebelușul; unele mame au spus că se simt ca și cum ar avea o conversație cu sufletul acestuia.

Roagă-te!

Dacă ești religioasă sau spirituală, roagă-te – pentru tine și pentru copilul nenăscut.

Petrece timp în natură

Ascultă șuierul vântului printre crengi, simfonia ciripitului păsărilor. Umple-ți simțurile cu frumusețea naturală. Puține lucruri pot fi la fel de pline de inspirație și de energie pozitivă cum este conectarea cu natura.

Vorbește cu bebelușul cu voce tare și spune-i cum te simți cu privire la apropiata lui sosire. Povestește-i despre tine.

Nu te preocupa de ideea că bebelușul nu a învățat încă limbajul. El vrea – și are nevoie – să-ți audă vocea; înțelege multe din tonul folosit, din dispoziție și din inflexiunile vocii. Vorbește-i bebelușului și în gând. Poți chiar să-i pui întrebări despre cum se simte, ce ar vrea să mânânci astăzi pentru amândoi.

Nu contează foarte mult cât crezi în posibilitatea unui asemenea dialog. Ai de câștigat!

Acest dialog interior (real sau imaginar) cu bebelușul te pregătește pentru o viață de conectare cu el. Te ajută să te deschizi puțin mai mult față de bebeluș și să-l incluzi, să-i faci loc în inimă și în viață. Îți permite să-ți cunoști mai bine gândurile, întrebările, temerile și îți validează sentimentele.

Pe măsură ce-i vorbești bebelușului, sentimentele tale ies la suprafață, conectându-te profund cu el. Formarea legăturii a început deja. Și pregătește-te pentru surprize. În timpul sarcinii, mintea și inima sunt mai deschise decât de obicei. Nu renunța prea repede la idee: dacă asculți ce vine din interior, s-ar putea să „auzi“ o replică. Cântă cântece de leagăn, cântecele tale preferate, și pune-i muzică bebelușului.

Faptul că bebelușii recunosc muzica pe care au auzit-o în uter a fost deja demonstrat de prea multe ori pentru a putea fi negat. Odată ce fetusul învață să asocieze un anume cântec cu liniștea și mulțumirea, această melodie îl va ajuta să se liniștească și să adoarmă mai repede bebeluș fiind.

Petrece cât mai mult timp cu alte femei

Petrece timp cu prietene sau membre ale familiei. S-ar putea să fii atrasă în mod special de mama ta în această perioadă; dacă nu se află în apropiere, luați în considerație crearea de legături cu alte mame mai în vârstă, cu experiență.

Acesta este un moment în care femeile mai în vârstă vă pot oferi putere și confort. Într-o comunitate sănătoasă, femeile cu experiență sunt la îndemână pentru a ajuta noile mame cu acest important ritual de trecere care este nașterea. O mamă însărcinată nu ar trebui să se simtă singură sub nicio formă (desigur, cu excepția momentelor când dorește să fie lăsată în pace).

Petreceți timp cu partenerul!

Îmbrățișați-vă mult, faceți dragoste, luați-vă suficient timp pentru a fi împreună cu partenerul. Asigurați-vă că aveți parte atât de momente de relaxare și distracție, cât și de momente în care să vă împărtășiți sentimentele cu privire la rolul de părinți: speranțele și visele, nerăbdarea, temerile.

Nu trebuie să te îngrijorezi că, ori de câte ori ai o emoție, acest lucru va deranja bebelușul. Poți fi supărată, furioasă chiar, tristă sau speriată; este în regulă să ai parte de tot felul de sentimente. De fiecare dată când ești supărată, nu trebuie să te gândești că îi vei face rău copilului!

Exprimarea sentimentelor poate fi un lucru bun pentru bebelușul din pântece, deoarece sistemul său nervos învață cum să se descurce cu sentimentele. Stările emoționale rămase fără rezolvare, care persistă sau se acumulează, sunt cele care pot avea efecte negative asupra copilului nenăscut.

Vorbește deschis despre îngrijorările și temerile tale cu persoane în care ai încredere

Dacă este necesar, mai ales dacă treceți prin situații deosebit de stresante, stai de vorbă cu un terapeut. Nu ține ascunsă durerea emoțională; apelează la cei din jur!

Cartea care te va ajuta să te întorci la instincte și să ai încredere în ele, ”Parenting cu iubire. Descoperă-ți instinctele de părinte”, de Robin Grille, poate fi cumpărată AICI

Cartea lui Robin Grille este ca o călătorie ghidată în care te vei redescoperi pe tine-copilul. Te va ajuta, de-a lungul lecturii celor peste 400 de pagini, să-ți deschizi inima și mintea spre schimbare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa