Sunt gravidă și am răcit, cum mă tratez? Răspunsul specialistului

TOTUL DESPRE MAME
raceala in sarcina

Dacă te-ai „pricopsit” cu răceală în sarcină şi eşti exasperată că nu poţi lua medicamente, iată câteva soluţii care îţi pot fi de ajutor

Remedii sigure în sarcină: miere, băi cu sare, şosete cu oţet

Răcelile şi gripele sunt de trei ori mai lungi la femeile gravide, însă multe medicamente indicate în răceli şi gripe nu au fost studiate în sarcină. Aşa că dacă eşti însărcinată şi ai răcit, sună medicul înainte să iei orice medicament. „Bazaţi-vă pe produse naturiste dacă sunteţi însărcinate: ceaiuri, miere, infuzii. Orice medicament trece în sânge şi ajunge la copil şi evident îi poate face rău. Medicamentele în sarcină se recomandă numai şi numai dacă lucrurile sunt foarte grave şi ar trebui date sub supravegherea ginecologului sau a specialistului în boli infecţioase”, potrivit conf. dr. Daniel Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie, Policlinica „Şerban Vodă” din Bucureşti.

Variantele naturale şi sigure de tratare a răcelilor uşoare includ:

– Miere: te ajută să scăpi de tuse şi de dureri în gât (poate fi luată ca atare sau adăugată în ceaiul călduţ, alături de lămâie).
– Băi cu sare la picioare. Apa pentru aceste băi trebuie să fie caldă, iar sarea grunjoasă.
– Sare încălzită la o temperatură suportabilă (testează înainte, pe interiorul brațului) şi pusa pe gât (într-o cârpă de bumbac) şi, pentru scăderea febrei, şosete înmuiate în oţet.

Reguli de aur pentru a preveni raceala in sarcina

Însă varianta cea mai bună este să te protejezi pe cât posibil să răceşti când eşti însărcinată.

Iată, așadar, câteva măsuri esenţiale: spală-ţi mâinile des, evită mulţimile şi contactul cu persoane răcite, nu-ţi atinge ochii, nasul, gura.
Pentru a preveni gripa şi complicaţiile ei, inclusiv la gravide, se recomandă vaccinarea (pot face forme grave de gripă din cauza imunităţii scăzute).

În cazul în care răceala dă semne de agravare, se pot da anumite medicamente de medici specialişti în boli infecţioase. Însă numai la gravidele la care virusul gripal a fost depistat în urma testelor de laborator.

„Antibioticele opresc şi încetinesc înmulţirea celulară”

Antibioticele sunt în primul rând de evitat: cu cât sarcina este mai mică, cu atât efectul lor va fi mai grav. „Efectul imediat al antibioticelor este că opreşte şi încetineşte înmulţirea celulară. Cel mai bine este să preveniţi îmbolăvirile: îmbrăcaţi-vă adecvat, iar dacă mergeţi în zone cu multă lume purtaţi mască”, este recomandarea medicului Daniel Popescu.

 Sunt câteva situații în care trebuie neapărat sunat medicul:

  • Dacă ai probleme respiratorii serioase,
  • Simptomele nu se îmbunătăţesc sau se agravează după trei-patru zile,
  • Dacă te simţi bine, iar apoi ai semne că răceala a revenit agresiv,
  • Ai febră mare, frisoane, dureri în piept sau tuse cu mucus de culoare galben-verde.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa