Se administrează algocalmin în sarcină?

Ramona Dinescu
gravidă pastila pat apa

La întrebarea dacă se administrează sau nu algocalmin în sarcină, nimeni nu este în măsură să te sfătuiască în afară de medicul tău curant. Algocalminul este un medicament destul de periculos pe care foarte multe state europene l-au interzis.

Algocalmin în sarcină, precum și alte medicamente în sarcină, reprezintă un subiect de dezbatere îndelung. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, susține că pentru orice medicament pe care dorești să-l administrezi în timpul sarcinii, este absolut responsabil din partea ta să ceri sfatul medicului.

Interzis în primul și al doilea trimestru de sarcină

Pe prospectul medicamentului scrie clar că algocalminul nu se administrează în primul și al treilea trimestru de sarcină: „Nu trebuie sa utilizați Algocalmin dacă sunteți în primul sau în ultimul trimestru de sarcină, deoarece poate afecta copilul nenăscut. În trimestrul al doilea de sarcină, puteți utiliza Algocalmin numai la recomandarea medicului dacă acesta consideră tratamentul absolut necesar, în doze cât mai mici și pe o perioadă cât mai scurtă.”

Algocalminul este un medicament din categoria antiinflamatoare nesteroidiene, ce reduce febra, atunci când alt medicament nu are efecte și ameliorează durerea.

În România, încă se folosesc o serie de medicamente care pe piața farmaceutică a Uniunii Europene au dispărut de mult.

Mai țineți minte pirmamidonul? S-a dovedit că provoacă cancer!

Metamizolul, substanța activă din algocalmin este rudă cu piramidonul, după cum afirmă Dr. Vasi Rădulescu (www.leapsadesanatate.ro), acel panaceu al copilăriei noastre, pe care părinții și bunicii noștri îl foloseau pentru orice durere și care, ulterior, a fost retras de pe piață deoarece s-a demonstrate că are legătură cu apariția unor anumite tipuri de cancer.

Nu numai că nu este recomandat în timpul sarcinii, dar nici femeile care alăptează nu ar trebui să ia algocalmin deoarece substanța activă trece foarte ușor în lapte și afectează bebelușul.

De ce s-a introdus obligativitatea prescripției la algocalmin

După 1990, multe state europene, în frunte cu Suedia, au demonstrat printr-o mulțime de studii și rapoarte medicale faptul că metamizolul poate duce la apariția agranulocitozei (prăbușirea liniei albe, îndeosebi a neutrofilelor care luptă împotriva infecțiilor). De aici au urmat măsurile de retragere de pe piață în unele zone și introducerea obligativității prescripției medicale pentru algocalmin în România.

Dr. Ruxandra Dumitrescu,medic primar obstetrică-ginecologie, recomandă înlocuirea algocalminului cu un medicament cu mai puține riscuri, evident, în funcție de simptomele gravidei și atrage atenția că sarcina nu este o glumă, este o mare responsabilitate a mamei. De aceea, nici o gravidă nu ar trebui să se trateze singură, mai ales cu algocalmin.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa