Test de sarcină fals pozitiv! Când se întâmplă și de ce?

Alexandra Irimiea
Test de sarcină fals pozitiv

Așteptarea rezultatului unui test de sarcină este întotdeauna plină de emoții. Află în ce situații rezultatul poate fi un test de sarcină fals pozitiv și de ce apar astfel de situații.

Poate ai trecut și tu prin situația în care ți-a întârziat menstruația și atunci ai dat iama în farmacie să-ți cumperi un test de sarcină. Acele zeci de secunde de așteptare a rezultatului sunt pline de tensiune, chinuitoare indiferent dacă îți dorești să iasă pozitiv sau negativ.

Și atunci imaginează-ți că, deși de cele mai multe ori un test de sarcină își face bine treaba, se poate întâmpla să iasă fals pozitiv! Rezultatul fie îți dă emoții degeaba, fie te umple cu speranțe deșarte.

Concret, ce face un test de sarcină? Detectează concentraţia de gonadotropină corionică umană (hCG), hormon prezent în urina femeilor gravide la 10-14 zile după concepție.

Testele de sarcină prezente pe piață susțin că au o precizie de 99% chiar din prima zi de întârziere a menstruației, însă mai multe studii au arătat că acestea sunt cu adevărat concludente abia după o săptămână de la data întârzierii.

De regulă, un test de sarcină se face după 4-5 săptămâni de la ultimul act sexual neprotejat. De asemenea, dacă rezultatul te uimește, este recomandat să repeți testul la câteva zile.

Mai nou, au apărut și teste care pot determina o sarcină chiar și înaintea acelei clasice întârzieri a ciclului.

De ce poate ieși un test de sarcină fals pozitiv?

Nu te lăsa păcălită de faptul că liniuța este estompată. Dacă ai efectuat testul corect, aceasta clar indică o sarcină. Cu excepția, bineînțeles, a cazurilor în care avem de-a face cu un rezultat fals pozitiv. Și sunt câteva astfel de situații în care un test iese pozitiv, indicând o sarcină când, de fapt, ea nu există.

1. Dacă ai luat medicamente care conţin hCG pentru tratamentul infertilităţii

Da, te înțeleg, abia aștepți sarcina asta, dar nu e sănătos nici să-ți faci speranțe degeaba. Cel mai bine este să faci un test de sânge care este mult mai precis în indicarea nivelului de hCG – acesta crește foarte mult de la o zi la alta de sarcină.

2. Dacă nu ai urmat întocmai instrucţiunilor de utilizare a testului

Fiecare test de sarcină are propriile reguli de folosire, așa că citește mai întâi cum se procedează astfel încât să nu-ți iasă un rezultat fals pozitiv. Așteaptă intervalul corect de timp care să treacă, acele minute trecute pe etichetă – prea puțin nu-ți arată nimic, iar prea mult e posibil să nu mai fie un rezultat concludent, adică să fie fals pozitiv printr-o linie care apare în plus, numită linie de evaporare.

3. Dacă ai avut recent un avort, fie el spontan sau nu

Pentru că ai fost însărcinată nivelul hormonului hCG din urină este încă suficient de ridicat cât să indice pozitiv, dar… sarcina nu mai este valabilă. Iar asta se poate întâmpla și dacă avortul s-a petrecut în urmă cu până la 8 săptămâni.

4. Dacă ai avut o sarcină chimică

Ai făcut un test de sarcină înainte de data menstruației și acesta ți-a indicat pozitiv, iar peste câteva zile surprize-surprize, vine ciclul. Înseamnă că ai avut o sarcină chimică – ovulul fertilizat și implantat în uter s-a dezvoltat destul încât să producă hCG, dar s-a oprit din evoluție. Este o formă de avort spontan care are loc atunci când ovulul era incapabil să se dezvolte într-un embrion, iar astfel corpul l-a respins.

5. Dacă ai cumpărat un test de proastă calitate sau a expirat

Pentru a evita neplăceri ulterioare, verifică atent data expirării și caută să cumperi un test fabricat de o companie pe care o recunoști sau pe care ți-o recomandă farmacistul.

6. Dacă ai vreo boală ginecologică gravă sau chisturi ovariene

Pentru a verifica dacă te afli în fața unui test de sarcină pozitiv sau doar fals pozitiv, ai două variante:
1. Repeți testul la câteva zile
2. Faci un test de sânge al hormonului hCG, mult mai concludent.

De reținut faptul că alcoolul, drogurile, fumatul, contraceptivele orale și antibioticele nu afectează rezultatele testului de sarcină.

Pentru a fi cât mai bine informată, îți recomandăm și următoarele articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa