Teste de sarcina sigure? Câtă încredere poți avea în ele?

Testele de sarcina sigure pot fi gasite in farmacii sau chiar in magazine cu produse de intretinere si nu e nevoie de o reteta pentru a le cumpara. Un test de sarcina poate deveni o adevarata lupta cu nervii, mai ales pentru ca nu poti sa stii daca poti avea incredere 100% in rezultate.

Cand e momentul pentru un test de sarcina?

Majoritatea testelor se lauda cu faptul ca pot oferi rezultate realiste chiar din prima zi de intarziere a menstruatiei sau, si mai mult, cu cateva zile inainte. Pentru cele mai credibile rezultate, totusi, incearca sa faci testul la o saptamana dupa ce ti-a intarziat ciclul.

La putin timp dupa ce un ovul fecundat se implanteaza in uter, corpul tau incepe sa produca un hormon numit gonadotropina corionica umana (HCG), cunoscut si sub numele de hormon de sarcina. In primele faze ale sarcinii, nivelul HCG din corp creste rapid, iar testele de sarcina pot sa-l depisteze in urina la aproximativ o saptamana dupa intarzierea ciclului. Mai devreme de atat, insa, testele nu au aceeasi precizie. Pentru o confirmare, recomandat ar fi sa faceti la medicul ginecolog un test de sange unde hormonul sarcinii (HCG) poate fi cu precizie depistat.

Exista mai multe tipuri de test de sarcina?

Exista, intr-adevar, mai multe tipuri de teste de sarcina sigure, dar majoritatea functioneaza dupa acelasi mecanism. Pentru testul de sarcina tip jet, urineaza direct pe batul testului; pentru testul de sarcina tip banda, urineaza intr-un recipient curat si introdu banda in urina pana la zona de absortie; pentru testul de sarcina tip caseta, urineaza intr-un recipient curat si cu ajutorul pipetei din pachet toarna cateva picaturi de urina peste zona de test. In mai putin de 5 minute vei avea rezultatul mult asteptat, fie ca e marcat printr-o culoare anume, prin doua linii, printr-un plus sau un minus sau chiar prin sintagma mult asteptata: “pregnant”.

In functie de testul de sarcina achizitionat, si instructiunile difera, asa ca citeste-le cu atentie inainte de intrebuintare.

De unde stiu care sunt testele de sarcina sigure?

Se presupune ca majoritatea testelor au o rata de acuratete de 99% din prima zi in care ti-a intarziat ciclul. Desi exista studii care sustin ca aceste teste nu pot depista sarcina atat de devreme, ele pot fi o sursa de raspunsuri suficient de sigure, atata timp cat se respecta instructiunile de pe pachet si faci testul la o saptamana dupa intarzierea ciclului.

Medicamentele pot influenta rezultatul?

Anumite medicamente, cum sunt si cele de fertilitate, dar si cele care contin HCG, pot influenta rezultatele testelor de sarcina. Alte medicamente, cum ar fi antibioticele si pilulele contraceptive nu influenteaza, insa, acuratetea testelor de sarcina sigure.

Se poate ca un rezultat pozitiv sa fie gresit?

Desi este o situatie rara, se poate intampla sa obtii un rezultat pozitiv cand, de fapt, nu esti insarcinata. Acest lucru este cunoscut si sub denumirea de fals-pozitiv. Acest lucru ti se poate intampla daca ai fost gravida de curand sau daca ai facut testul la putin timp dupa ce ai luat medicamente de fertilitate care contin HCG. Chisturile, sarcina intr-o pozitie ectopica sau menopauza pot influenta si ele rezultatele unora dintre testele de sarcina sigure.

Se poate ca un rezultat negativ sa fie gresit?

Se poate intampla sa ai un rezultat negativ in urma testului si sa fii de fapt insarcinata. Acest lucru cunoscut ca fals-negativ si se poate intampla, cel mai probabil, daca:

– faci testul prea devreme. Asteapta cel putin o zi de la intarzierea ciclului si cel mai recomandat o saptamana inainte sa faci testul, atunci cand nivelul HCG este cel mai ridicat si usor de depistat.

– nu astepti cat trebuie rezultatul. Respecta instructiunile de pe pachet si nu astepta nici prea mult, dar nici prea putin pana la rezultatul testului.

– urina este prea diluata. Daca bei prea multe lichide inainte sa faci testul, e posibil sa obtii un rezultat fals-negativ. Pentru rezultate cat mai precise, fa testul de dimineata, primul lucru dupa ce te trezesti.

Ce se intampla mai departe?

Daca rezultatul testului este pozitiv sau daca ai facut mai multe teste si ai primit rezultate mixte, cel mai bine e sa mergi la un medic pentru o confirmare in urma unei analiza de sange sau in urma unui examen pelvian.

Daca rezultatul testului este negativ, repeta procedura peste cateva zile. Daca rezultatul este in continuare negativ, dar tot iti intarzie ciclul, fa o programare la ginecolog. Intarzierile menstruatiei pot avea mai multe cauze dintre care stresul, dezechilibru hormonal sau chiar anumite boli.

Desi testul de sarcina poate parea o jucarie, s-a dovedit eficient in multe dintre cazuri, mai ales in situatia femeilor care abia asteptau sa ramana insarcinate. Daca te preocupa ideea de teste de sarcina sigure, poti sa fii destul de linistita. Testul de sarcina e la indemana, e suficient de exact, iar acum stii si cum functioneaza.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()