Naștere la 36 de săptămâni. Ce înseamnă un bebeluș prematur

Theodora Fintescu, redactor
naștere la 36 de săptămâni
Un prematur născut la 36 de săptămâni are riscuri mici de a avea probleme serioase după naștere.

O naștere la 36 de săptămâni este încadrată la categoria nașterilor premature, iar un copil născut în intervalul 22 de săptămâni- 37 de săptămâni este considerat prematur. În România, 1 din 10 bebeluși se naște înainte de termen, iar unele dintre principalele cauze le reprezintă infecțiile pe care le face mama pe perioada sarcinii sau diferite afecțiuni ale acesteia.

O serie de infecții pot duce la naștere prematură, de aceea este esențial ca gravida să-i semnaleze medicului problemele de sănătate care apar în timpul sarcinii. De asemenea, boli precum diabet, boli renale, hipertensiune, precum și vârstele extreme ale mamelor (sarcini peste 40-45 de ani sau sub 16 ani) pot determina nașterea înainte de termen. Acestora li se adaugă și o serie de activități ce țin de stilul de viață:

  • statul în picioare timp îndelungat, dar și alte condiții de muncă mai grele;
  • stresul;
  • efectuarea frecventă de treburi casnice ce presupun un efort mai mare;
  • fumatul și contactul cu alte substanțe toxice;
  • traumele puternice, cum sunt cele cauzate de accidentele de mașină.

Cât de dezvoltat este bebelușul la 36 de săptămâni?

În această perioadă, în burta mamei, fătul ia câte 30 de grame pe zi și cântărește în jur de 2.700 de grame. Are aproximativ 47 de centimetri, iar corpul îi este acoperit de puf și de  vernix caseosa, care îi protejează pielea în uter. Tot la această vârstă, cel mai probabil s-a întors deja cu capul în jos pentru a se pregăti de naștere. Organele îi sunt deja formate, practic el se află acum în perioada de creștere și de pregătire pentru viața din afara uterului.

Cum se dezvoltă copiii după o naștere la 36 de săptămâni

Prematuritatea îi afectează diferit pe copii: unii se dezvoltă absolut normal, alții fac complicații neurologice, pulmonare, cardiace etc. Copilul prematur riscă o serie de probleme în primii ani de viață, însă majoritatea celor născuți după săptămâna 33 de sarcină nu au probleme majore legate de prematuritate. De asemenea, un copil născut cu 2.000- 2.300 de grame are, de cele mai multe ori, o dezvoltare normală. Totuși, chiar și un  bebeluș prematur fără probleme are nevoie de îngrijire specială, cel puțin în primele săptămâni de viață. Acestea sunt legate de alimentație, somn, îngrijirea pielii.

Ce complicații grave riscă prematurii

Studiile ONU și UNICEF la nivel internațional arată că 79% dintre bebelușii prematuri sunt născuți între 32 și 36 de săptămâni, 10% între 28-31 de săptămâni, iar 11% vin pe lume la doar 28 de săptămâni. Nou născutul înainte de 28 de săptămâni de gestație sau cel foarte mic (sub 1000 de grame) este expus unor riscuri mari de a dezvoltă probleme severe de:

  • retard mintal: 14%
  • paralizie cerebrală: 8-12%
  • surditate: 3%
  • cecitate (orbire): 8%

Nou născuții între 1500 și 2500 de grame pot avea diferențe ale coeficientului de inteligență față de un nou născut la termen, însă cei ce cântăresc peste 2500 de grame au un risc foarte mic de apariție a unui retard în dezvoltare.

Copilul născut înainte de termen este considerat de medicul pediatru prematur până la vârsta de 7 ani, pentru corecta evaluare a evoluției sale fiind mereu calculată o vârsta reală cu 2-3 luni mai mică decât vârsta reală.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre naștere la 36 de săptămâni, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa