Versiunea cefalică externă sau când se întoarce bebe în burtă

Dacă bebelușul tău este încă în poziție culcată la 36 de săptămâni, medicul îți poate sugera să iei în considerare o versiune cefalică externă- când se întoarce bebe în burtică înainte de naștere, mai pe românește!

Raluca Dumitrică
când se întoarce bebe
Află cum, când și de ce se întoarce bebe în burtica ta înainte de naștere.

Când se întoarce bebe în burtă? Când nu este bine așezat pentru nașterea naturală! Cezariana este o intervenţie chirurgicală importantă, efectuată în condiţii de necesitate medicală şi al cărei principal scop este de a face ca la finalul naşterii bebeluşul să apară pe lume perfect sănătos, iar mama să fie, la rândul ei, sănătoasă. De multe ori, când bebe nu s-a întors, mama se gândeşte la cezariană.

Operaţia prin cezariană ar trebui efectuată atunci când naşterea vaginală poate reprezenta un risc pentru mamă şi făt şi există câteva indicaţii medicale pentru cezariană. Pe lista acestor indicaţii enumerate şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii se numără travaliul prelungit şi stresul fetal sau faptul că bebeluşul se găseşte într-o poziţie anormală unei naşteri vaginale.

Această poziţie poate fi prezentația pelviană şi cea transversală. Aşadar, atunci când bebe nu s-a întors. Dacă eşti însărcinată şi te regăseşti într-una din aceste ultime două situaţii, iar operaţia de cezariană pare singură metodă pentru a naşte, află că mai ai la dispoziţie o variantă, înainte de decizia finală.

Priveşte şi tu filmuleţul de mai jos recent difuzat în mediul online şi te vei convinge de acest lucru!

Când se întoarce bebe în burtă- nouțiuni generale

Un filmuleţ realizat la spitalul Catherina Ziekenhuis din localitatea olandeză Eindhoven ne demonstrează exact acest lucru. În materialul video care a fost recent postat de o pagină de Facebook din Madrid dedicată naşterii naturale vedem cum o gravidă aflată într-un stadiu avansat al sarcinii primeşte pe patul de spital asistenţă din partea unei echipe medicale.

Aceasta este formată dintr-un medic cu competenţe în ecografie şi de doi obstetricieni. Cei trei reuşesc cu multă atenţie şi prin manevre extrem de precise să îi întoarcă bebeluşul din burtă. Astfel, îl poziţionează din starea în care se afla, respectiv cea de prezentație pelviană, în cea occipitală, favorabilă naşterii.

De la „bebe nu s-a întors”, la „bebe gata de naştere”- video

Tehnica poartă numele de întoarcerea manuală a copilului din burtă sau versiune cefalică externă. Aceasta se practică de ceva vreme în ţările din vestul Europei şi de pe continentul nord-american. Potrivit echipei medicale de la Eindhoven, pentru realizarea acestei manevre pacienta trebuie aşezată la orizontală, cu patul înclinat în zona capului. I se mai pune şi o pernă sub genunchi, ca muşchii abdominali să fie relaxaţi. Burta mamei este apoi acoperită cu un gel folosit pentru efectuarea ecografiilor. Apoi, prin palparea burţii, primul obstetrician se concentrează pe localizarea capului bebeluşului.

Mama este rugată să se relaxeze, să respire adânc şi să expire. În momentul expirației, al doilea obstetrician se concentrează pe găsirea zonei în care se află picioarele bebeluşului şi încearcă să le ridice uşor din zona pelvisului. După ce face acest lucru, el rămâne focalizat pe menţinerea zonei fundului fătului cât mai sus de pelvis şi pe stabilizarea acestei poziţii. Primul obstetrician începe uşor să mute şi el capul bebeluşului în direcţia opusă celei în care se află. Pentru a face ca bebeluşul să simtă o presiune cât mai mică, aceste mişcări sunt mai degrabă consecutive, în loc să fie simultane.

În tot acest timp, toate manevrele efectuate, precum şi ritmul cardiac al fătului sunt monitorizate în permanenţă de medicul ecografist. Repetarea manevrelor făcute de cei doi obstetricieni va duce în final la schimbarea poziţiei copilului. Când acesta este întors cam la 45 de grade faţă de poziţia lui iniţială, medicii schimbă tipul manevrei. În loc să tragă delicat, împing bebeluşul. Astfel, dintr-un bebe care nu s-a întors se ajunge la un bebe perfect poziţionat, gata de naştere.

Versiunea cefalică externă- când se întoarce bebe în burtă

Pe parcursul sarcinii, bebelușul se întoarce în mod repetat și își schimbă poziția. Majoritatea bebelușilor se vor instala într-o poziție cu capul în jos, sau „cefalică”, până la 36 de săptămâni de sarcină. 

Dar aproximativ 3 din 100 de bebeluși sunt în poziție culcată la 36 de săptămâni. Pentru acești bebeluși, nașterea ar fi mai dificilă decât dacă ar fi în poziție cefalică.

Unii bebeluși se întorc natural în ultima lună de sarcină. Dacă acesta este primul tău copil, șansa ca bebelușul să se întoarcă după 36 de săptămâni este de aproximativ 1 din 8. Dacă acesta este al doilea copil sau următorul tău, șansa este de aproximativ 1 din 3.

Dacă bebelușul tău este încă în poziție culcată la 36 de săptămâni, medicul îți poate sugera să iei în considerare o versiune cefalică externă (când se întoarce bebe în burtică înainte de naștere, mai pe românește!). Scopul este să fie întors copilul astfel încât să fie cu capul în jos atunci când începe travaliul.

Momentul oportun pentru realizarea acestei proceduri medicale: o versiune cefalică extrenă se efectuează după 37 de săptămâni de sarcină.

Când nu este recomandat să se întoarcă bebe

Majoritatea femeilor pot avea o versiune cefalică externă dacă au o sarcină sănătoasă cu o cantitate normală de lichid amniotic. Cu toate acestea, întoarcerea bebelușului în burtă nu este recomandată dacă:

  • ai nevoie de o cezariană din alte motive medicale
  • ai avut sângerare vaginală în ultimele 7 zile
  • ritmul cardiac al bebelușului nu este normal
  • există o sarcina cu risc
  • ai gemeni sau tripleți 
  • ai un uter cu o formă neobișnuită
  • ai placenta praevia (placenta crește aproape de colul uterin sau pe acesta)
  • alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul

De asemenea, versiunea cefalică externă ar putea să nu fie recomandată dacă copilul nenăscut nu este bine sau nu crește bine. Dacă ai mai avut o operație cezariană, o versiune cefalică externă poate fi efectuată, dar există considerații speciale care trebuie discutate cu medicul tău.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

 Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa