Ce este o cezariană blândă

Geta Roman, director editorial
copil dupa naștere nou nascut

Cezariana blândă. Unele spitale oferă ceea ce se numește cezariană blândă (sau cezariană centrată pe familie) femeilor care își nasc copiii prin acest tip de intervenție. Asta înseamnă că se fac mici schimbări în procedură, care permit mamei, dar și partenerului, să se simtă într-o măsură mai mare implicați în naștere.

Cu ce este diferită a cezariană blândă în comparație cu una tipică?

În timpul operației de cezariană, în mod normal stai pe spate, pe masa de operații. Nu vei putea să vezi cum este făcută incizia și nici când se naște copilul.

După naștere, dacă copilul este sănătos, ai șansa de a-l vedea foarte puțin în timp ce personalul medical îl duce pentru a-i acorda îngrijirea pediatrică specifică după naștere, ce poate dura până la jumătate de oră.

În spitalele în care se oferă cezariană blândă, veți regăsi următoarele:

– Poți cere cadrelor medicale să te ridice ușor pentru a vedea nașterea printr-o perdea de plastic (o altă perdea ar trebui să blocheze vederea mamei către incizia chirurgicală).

– Copilul se va putea naște ușor pentru a permite respirației să se adapteze, precum în nașterea vaginală, și pentru ca plămânii să se curețe de fluide.

– Nou-născutul va fi pus pe pieptul tău (și acoperit cu un prosop cald) imediat după naștere pentru contactul rapid piele pe piele. E posibil ca cel mic să poată rămână cu mama până la final de operație și să fie dus inclusiv în Reanimare alături de ea.

– Mâinile mamei nu sunt blocate la orizontală, iar mâna care este dominantă este lăsată liberă pentru ca mama să îți poate ține copilul.

-Există și opțiunea ca mama să fie mai puțin sedată după operație, pentru a putea fi capabilă se să ocupe de copil.

Sunt spitale în care se face și clamparea tardiva a cordonului ombilical – adică nu se naște copilul și se taie cordonul ombilical imediat, se mai așteaptă un minut pentru că studiile au dovedit clar beneficiile clampării tardive a cordonului ombilical. Acest procedură va oferi rezerve mai mari de fier și va face practic un transplant natural de celule stem pentru acel copil.

Cezariana blândă. Care sunt avantajele

Multe femei care trec prin operația de cezariană se simt deconectate și lipsite de putere în timpul nașterii. Unele nu își văd copilul decât atunci când ajung la Reanimare. Chiar dacă cele mai multe mămici își văd copilul pentru o perioadă scurtă în sala de nașteri, după ce vine pe lume, sunt atât de sedate încât nu își amintesc experiența.

Studiile au mai arătat că femeile care fac cezariană sunt mai puțin satisfăcute de modul de naștere comparativ cu cele care nasc vaginal și au un risc mai mare de a suferi de depresie post-partum, de probleme cu alăptarea și în a avea o legătură cu cel mic. 

Dacă vei putea să urmărești nașterea copilului te vei simți mai implicată iar cercetările au arătat că dacă bebelușul este pus pe pielea mamei imediat după naștere i se reglează mai bine temperatura și ritmul cardiac, iar alăptarea nu va fi dificilă.

Pentru o proaspătă mamă este incredibil de important să își aline copilul imediat după naștere. Iar nou-născuții adesea se opresc din plâns atunci când aud vocea mamei lor sau când îi simt căldura pielii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa