Cât de tare doare nașterea naturală și ce complicații pot apărea după

 Câtă durere vei experimenta de fapt? Poți face ceva pentru a diminua această durere? Deși nașterea este diferită pentru fiecare, avem informații, sfaturi și trucuri pentru a te ajuta să te simți pregătită pentru durerea nașterii.

Ramona Dinescu
Cât de tare doare nașterea naturală
Cât de tare doare nașterea naturală și ce complicații pot apărea după, vei afla din articolul nostru.

Cât de tare doare nașterea naturală este întrebarea numărul unu a fiecărei gravide. De asemenea, complicațiile după naștere pot fi destul de numeroase, însă gestionate sub supraveghere medicală pot fi ușor depășite. Experiența sarcinii este unică pentru fiecare femeie, copleșitoare pentru fiecare mamă și servește drept punct de reper în viață.

Nașterea marchează începutul vieții noastre de mame. Meseria de părinte începe atunci când bebelușul apare pe lume, iar această perioadă este însemnată de numeroasele schimbări pe care trebuie să le faci pentru a te adapta noi vieți, dar și de cele prin care trece organismul tău.

Probabil că ai văzut nașterea descrisă la televizor sau, dacă ești însărcinată, toată familia și prietenii tăi au început să-ți relateze (neîntrebați de cele mai multe ori) poveștile lor chinuitoare despre naștere. Evident, acest lucru a dus la o mare teamă cu privire la cantitatea de durere cu care te vei confrunta în timpul travaliului.

Este acesta cu adevărat adevărul despre naștere? Câtă durere vei experimenta de fapt? Poți face ceva pentru a diminua această durere? Deși nașterea este diferită pentru fiecare, avem informații, sfaturi și trucuri pentru a te ajuta să te simți pregătită pentru durerea nașterii.

Cât de tare doare nașterea naturală?

Experiența fiecărei persoane în timpul nașterii va fi diferită. Durerea este subiectivă și poate varia foarte mult. Aceasta înseamnă că s-ar putea să ai o experiență de durere foarte diferită chiar și de cea a mamei sau a surorii tale.

Este important să ne amintim că durerea de la naștere este una ușor de gestionat și sunt disponibile atât măsuri medicale, cât mai holistice, cum ar fi vizualizarea și masajul.

În ciuda a ceea ce este posibil să fi văzut pe YouTube sau în altă parte, nu există o unitate de încredere care să măsoare durerea. În anii 1940, cercetătorii au încercat să folosească un dispozitiv cunoscut sub numele de dolorimetru, care folosea căldura de la o sursă de lumină, pentru a stabili nivelul de durere.

Cu toate acestea, această măsurătoare nu a fost suficient argumentată științific, deoarece dovezile au arătat că durerea nu depinde doar de o senzație fizică izolată. Mai degrabă, este afectată de fricile, starea de spirit, amintirile și personalitatea unei persoane, precum și de factori precum durata și experiența generală a sursei durerii.

Medicul tău îți va cere să urmărești și să cuantifici nivelul de durere evaluându-l pe o scară. Discută cu el despre intensitatea durerii și despre sentimentele tale despre capacitatea ta de a o rezolva sau de a o gestiona. Aceste informații îl vor ajuta să determine opțiunile potrivite pentru ameliorarea durerii la nașterea naturală împreună cu tine.

Durerea nu este neapărat constantă în timpul procesului de travaliu și, probabil, vei experimenta pauze  între contracții sau în timpul împingerii. Cu toate acestea, este posibil să observi totuși că durerea crește după ce apa se rupe  sau pe măsură ce travaliul se intensifică și că unele elemente ale durerii sunt temporare, în timp ce altele continuă pentru o perioadă de timp după naștere.

Când te gândești la durerea nașterii, amintește-ți doar că este intenționată, anticipată, intermitentă și o parte necesară a venirii copilului tău pe această lume!

Cum se simte cu adevărat nașterea?

Așteaptă-te să experimentezi o varietate de senzații la sfârșitul sarcinii și al travaliului.

În timpul sarcinii, este posibil să ai contracții false (contracții Braxton- Hicks), care sunt de obicei neregulate și inconsistente. Acestea tind să fie simțite în zona abdominală, provocând disconfort mai mult decât durere.

Un lucru care diferențiază aceste contracții de contracțiile travaliului este că nu devin mai consistente, mai puternice și mai lungi. Dacă vrei să reduci disconfortul de la Braxton Hicks, încearcă să bei mai multă apă, să îți schimbi poziția sau să te odihnești pe partea stângă.

În timpul travaliului

În stadiile incipiente ale travaliului, contracțiile vor crește în intensitate și frecvență pe măsură ce se încadrează într-un model constant.

Contracțiile precoce ale travaliului vor face, de obicei, abdomenul să se simtă strâns la atingere. Este posibil să ai, de asemenea, o durere de spate surdă, senzații de presiune în abdomen și pelvis și senzații similare cu cele de crampe menstruale intense.

Când încep contracțiile, acestea pot dura doar 30 până la 45 de secunde, cu câteva minute de pauză între ele.

Contracțiile adevărate

Pe măsură ce travaliul progresează, contracțiile îți vor da impresia că ți se înfășoară în jurul corpului din spate în față. De asemenea, poți începe să simți crampe și disconfort în picioare, pe măsură ce contracțiile devin mai frecvente și durează aproape 1 minut.

Când dilatația ajunge la aproximativ 8 centimetri, este posibil să ai între 30 de secunde și 1 până la 2 minute între contracții, în timp ce te pregătești să intri în etapa de împingere a travaliului. În acest timp, nu este neobișnuit să te simți amețită, să ai greață, bufeuri sau chiar frisoane.

Atunci când împingi

Când ești complet dilatată (aproximativ 10 cm) și este timpul să împingi, s-ar putea să simți o presiune intensă ca atunci când trebuie să faci treaba mare urgent. Te poți relaxa puțin știind că organismul tău tău doar îți spune că este gata să-ți ajuți copilul să iasă afară.

În această perioadă, vei fi, de obicei, sfătuită să împingi în timpul contracțiilor. Făcând asta, multe femei consideră că aceste contracții sunt mai puțin dureroase decât în etapa dilatării.

Alte etape ale nașterii naturale pot pot provoca, de asemenea, disconfort sau durere, inclusiv epiziotomie sau ruptură vaginală. De asemenea, este posibil să simți dureri musculare sau oboseală de la împingere sau să experimentezi efecte secundare incomode de la medicamentele utilizate în timpul travaliului.

Dacă te pregătești mental și fizic nașterea naturală va fi mai puțin dureroasă, iar complicațiile mult mai puține.

Cele mai comune complicații după naștere

Durerea perineală

Perineul este regiunea cuprinsă între vagin și rect, zona care se întinde și adesea se rupe în timpul nașterii. De cele mai multe ori este necesară o epiziotomie (coaserea zonei afectate) care doare extrem de tare după, mai ales în poziția șezând. Aceste dureri, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, ar putea fi o problemă o perioadă relativ scurtă și pentru că se presupune că alăptezi, nu prea ai voie să iei analgezice. Va trebui să-ți găsești cea mai confortabilă poziție, eventual cu ajutorul unei perne de alăptat și să faci cât mai multe exerciții de stretching pentru a ajuta zona să se refacă cât mai reped.

Mastita

Indiferent că ai născut natural sau prin cezariană, aceasta este o complicație comună după naștere. Este o infecție a sânului ce poate apărea în cazul în care bacteriile intră în țesutul sânului prin crăpăturile pielii apărute de la supt. În cele mai multe cazuri de mastită, bacteria nu este contagioasă, așa că poți continua alăptatul, însă, infecția este extrem de dureroasă. Poate apărea și febra însoțită de înroșirea sânului infectat. Tratamentul este pe bază de antibiotice ușoare (ce permit în continuare alăptarea) și antitermice pentru reducerea febrei.

Infecții uterine

Infecția uterină poate apărea dacă fragmente ale placentei nu sunt complet îndepărtate. Simptomele sunt asemănătoare unei răceli, cu febră moderată, creșterea numărului de celule albe în sânge, umflarea uterului, întărirea abdomenului, etc. Dacă această infecție se răspândește la pereții uterini poate duce la dureri abdominale severe, urină urât mirositoare și febră mare. Este nevoie de antibiotic pentru tratarea infecției, însă dacă nu este administrat la timp poate duce la sindromul șocului toxic.

Depresia după naștere

După nașterea unui copil, mamele au tendința de a se simți copleșite de noile responsabilități ce le solicită constant, lucru care poate duce ușor la depresia postnatală. Aceasta se poate manifesta prin stări de anxietate și furie chiar și câteva luni bune după naștere. Depresia postnatală este comună femeilor care devin pentru prima dată mame. Primul lucru, dar și cel mai important, este să realizezi că ai o problemă. Iar pentru a te vindeca, susținerea familiei poate fi de mare ajutor, dar și consilierea unor grupuri de suport (grupuri de mame), a unui psiholog sau chiar administrarea de medicamente în cazurile severe.

Alte posibile complicații după naștere

Din cauza unei infecții urinare avute în sarcină, poți suferi ulterior de o infecție la rinichi. Acesta se poate manifesta prin durere abdominală în zona inferioare, febră sau constipație. Tratamentul este pe bază de antibiotice pentru tratarea infecției și prevenirea răspândirii ei.

La nivelul sânilor mai poți experimenta blocarea canalelor (ce se tratează cu compresii calde), dar și umflarea acestora (care trece cu dușuri reci, dar și cu purtarea unor bustiere adecvate).

După naștere, multe femei s-au plâns că le-a căzut mai mult păr decât de obicei, însă acest lucru se întâmplă din cauza reechilibrării hormonale ce se va produce în câteva luni după naștere.

Mai pot apărea probleme legate de incontinența urinară, disconfort în timpul actului sexual sau vergeturi, însă toate se vor ameliora de la sine.

Hemoragia postnatală însă este o complicație extrem de severă. Aceasta trebuie diagnosticată urgent de către medic deoarece poate pune viața mamei în pericol.

Ce complicații după naștere cer consultul medicului specialist?

  • Pacientele trebuie să ceară sfatul medicului dacă se simt profund depresive sau au gânduri de suicid.
  • Trebuie să ceri sfatul medicului dacă sângerările vaginale au un aspect neobișnuit (o culoare ciudată) sau nu s-au oprit nici la două săptămâni după naștere.
  • Medicul mai trebuie consultat în caz de febră mare și persistentă însoțită de tuse și durere în zona inferioară a abdomenului.
  • Mergi la medic dacă sânii tăi sunt dureroși la atingere sau dacă sunt roșii și umflați.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa