Cu ce medic sa nasc?

TOTUL DESPRE MAME

Sunt sigura ca printre primele ganduri care iti trec prin cap atunci cand afli ca esti insarcinata este si alegerea medicului cu care vei naste. Sa alegi un medic care este arondat unei maternitati particulare sau sa te increzi in sistemul public? Sa alegi intai spitalul care ti se pare ok dupa standardele si valorile in care crezi si abia apoi sa cauti un medic care sa profeseze acolo? Sa mergi dupa o recomandare venita din partea unei prietene sau dupa recomandari citite pe diferite forumuri de specialitate?  Sa aleg un medic barbat sau medic femeie ca sa ma simt mai confortabil?

E o alegere grea pentru ca, vrand-nevrand,  te gandesti ca iti pui in mainile acelui doctor toate sperantele legate de nasterea unui copil sanatos.

Cine naste, de fapt?

In cazul nasterilor normale, noi, femeile uitam ca nu naste medicul nostru, ci nastem chiar noi, ajutate de corpul care secreta hormonii potriviti la locul potrivit. E impropriu sa spui ca „nasc cu doctorul X-ulescu”, cand de fapt, el va fi acolo sa te indrume, sa te asiste, sa te ajute sa-ti coordonezi respiratia cu contractiile si sa se asigure ca expulzia se face cat mai natural si benefic  atat pentru copil, cat si pentru mama. In cazul cezarienelor de urgenta ori chiar in cazul celor la cerere, medicul  e cel care „taie si coase”, el trebuie sa fie un chirurg bun care sa se asigure ca operatia va decurge bine, si mai ales, ca iti va lasa o cicatrice ”frumoasa”.

Imi aduc aminte de cat de stresati am fost, eu impreuna cu sotul, atunci cand ne-am pus pe cautat un doctor bun, cu recomandari diverse si care sa fie gata sa ne asculte si sa ne respecte planul de nastere. Inainte de a-l cauta ne-am pus pe hartie cele mai importante lucruri pe care le-am cere de la el si care ar fi compromisurile pe care am fi dispusi sa le facem:

–          am cautat un medic cu referinte bune care sa fie amabil cu pacientele, dar si un profesionist;
–          foarte importanta a fost pentru noi disponibilitatea sa; nu ma gandeam ca il pot suna chiar in miezul noptii, ci in caz de frici si dileme sa pot sa ii dau un telefon cu care sa ma linisteasca si sa imi dea indicatii pana la urmatorul control;
–          un bun cititor de ecografii sau un bun diagnostician, cam asa ne-am gandit ca trebuie sa fie medicul nostru, care sa vada eventuale nereguli si sa ne puna in garda in caz de necesitate;
–          un medic  care sa faca nasteri atat in sistemul public, cat si in cel privat;

L-am gasit relativ repede si ne-am stabilizat la el prin saptamana 15 de sarcina, si tot atunci ne-a confirmat si sexul copilului care nu s-a mai schimbat pe parcurs.

Exista si cazuri in care viitoarea mama are de ceva timp un medic ginecolog care o urmareste si care ii stie istoricul, cu care va merge si in sala de nasteri, acesta fiind scenariul ideal. Exista si viitoare mame care isi vor schimba medicul ori de cate ori va fi necesar astfel incat sa fie sigura cu alegerea ei.

Am facut un sondaj printre cateva mamici si am aflat ca exista si alte criterii de „selectie” atunci cand te vei decide cu ce medic vei naste, si mai ales la ce maternitate. Interesant este ca unele dintre ele isi vor schimba alegerea in cazul unei alte sarcini, drept dovada ca aceste criterii nu sunt deloc batute in cuie.

Corina, mama unei fetite de 1 an si 8 luni: „Am ales maternitatea, apoi medicul. A fost ok pentru ce asteptari aveam pe atunci, dar acum as alege altfel, altceva sau chiar alt medic”.

Sabina, mama a doi copii de 10 si de respectiv, 5 ani: „Am ales medicul care mi-a fost recomandat „ profilului meu psihologic” de catre o doamna ginecolog care nu mai lua nasteri. Aveam 22 de ani la prima nastere si a fost ok pentru ca a fost simpatic si bine pregatit. Am ramas la el si pentru a doua nastere, pe principiul ca e destul de tanar si ca il voi avea medic toata viata, de altfel analizele uzuale tot la el le fac.”

Tincuta, mama a doi copii de 7 si, respectiv,  de 8 luni: Si eu am ales intai maternitatea si apoi am cautat pe google impresii de la alte mamici. Mi-a luat cam o saptamana intreaga toata aceasta cercetare de piata. Problema e ca in cazul medicilor care au cele mai bune recomandari trebuie sa astepti saptamani multe pentru o programare.  De fapt, singurul criteriu cu adevarat important pentru mine a fost ca acel medic sa nu fi fost acuzat de malpraxis”.

Mihaela, mama unui baietel de 1 an jumatate:  Eu am mers pe recomandarea unei prietene care a nascut la Spitalul Universitar, vazusem maternitatea si am decis sa nasc acolo. Din pacate, medicul respectiv nu mai facea consultatii acolo si a trebuit sa merg la cabinetul lui unde taxa era piperata, insa la nastere totul a fost ok, personalul din spital foarte dragut, asistentele minunate, desi saloanele au fost foarte pline.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa