Cum decurge, pas cu pas, o naștere prin cezariană

Următoarele informaţii descriu efectiv procedura chirurgicală de scoatere a copilului printr-o incizie făcută în peretele abdominal inferior, și răspund la toate întrebările tale legate de cezariană.

Georgiana Mihalcea, redactor
Dacă nu intervine nici o problemă, vei sta în spital două-trei zile după operaţia de cezariană
Dacă nu intervine nici o problemă, vei sta în spital două-trei zile după operaţia de cezariană

Ai trecut printr-o naștere prin cezariană şi ai vrea să ştii ce s-a întâmplat exact în timpul operaţiei? Sau ți-ai făcut deja o programare la cezariană şi vrei să afli totul despre această intervenţie, chiar dacă nu vei simţi şi nu vei vedea nimic în timpul operaţiei?

Următoarele informaţii descriu efectiv procedura chirurgicală de scoatere a copilului printr-o incizie făcută în peretele abdominal inferior. Acesta este cel mai comun tip de naștere prin cezariană care se efectuează în prezent.

Incizia care se face la naștere prin cezariană

Prima tăietură se face prin piele, orizontal, în dreptul segmentului uterin inferior. Incizia de obicei este de aproximativ 15 până la 20 cm. Aceasta incizie expune muşchii abdominali, care sunt doi muşchi lungi, aşezaţi vertical, care se întind de la osul pubian până la stern.

Muşchii abdominali se întâlnesc în mijlocul burţii femeii. În mod normal, aceşti muşchi se separă uşor în timpul sarcinii.

Muşchii abdominali sunt uşor traşi de medic de fiecare parte a corpului femeii. Această acţiune expune vezica, care este poziţionată inferior, în faţa uterului. Vezica urinară este îndepărtată cu un instrument numit retractor, iar apoi segmentul inferior al uterului poate fi vizualizat în întregime de medicul care te operează.

În acest punct, o incizie de 10 – 12 cm este efectuată orizontal, pe segmentul inferior al uterului (de obicei similar cu incizia prin piele). Când se întâmpla acest lucru, lichidul amniotic din jurul copilului ţâşneşte afară. Asistentele vor folosi un tub de aspirare pentru a colecta acest lichid. Sunetul este similar cu al unui aspirator sau al unei căzi care se goleşte de apă.

După ce incizia este făcută în uter, umărul copilului (sau partea inferioară a spatelui, dacă copilul este în poziţie pelviană), poate fi observat clar.

Cele două variante în care se poate face incizia la operația cezariană

Cum este extras copilul

Capul copilului (în cazul în care naşterea are loc la termen, iar capul este aşezat în jos) se află, de obicei, un pic mai jos decât incizia, înfipt în pelvisul femeii. În cazul în care poziţia copilul este pelviană, fundul este cel care este amplasat în pelvis.

CITEȘTE ȘI: Naștere cu forcepsul. ”Cine spune că personalul din spitalele din Anglia e drăguț, se înșală”

Medicul îşi foloseşte fie mâinile, fie un forceps (forcepsul nu este folosit pe fundul unui copil dacă se află într-o poziţie pelviană; în acest caz, sunt folosite mâinile), pentru a scoate prin incizie capul copilului (sau fundul, după caz) din pelvisul femeii.

Acest lucru poate necesita o mică presiune şi mişcare din partea medicului, lucru pe care, foarte probabil, femeia îl simte dacă este sub anestezie totală. Uneori patul de operaţie este înclinat cu „capul în jos”, pentru a-i uşura chirurgului capacitatea de a ridica capul (sau fundul) copilului, în afara bazinului femeii.

Cât durează operația de cezariană

Odată ce capul a ieşit afară, chirurgul sau asistentul aspiră orice fluid din nasul şi gura copilului, mai ales dacă există meconiu în lichidul amniotic. Ulterior, restul corpului este tras în sus, în afara uterului, definitivând procesul de naştere.

Momentul în care corpul copilului părăseşte în întregime uterul este consemnat drept ora efectivă a naşterii.

De la prima incizie până la naştere nu trec, de regulă, mai mult de cinci minute. În cazul în care copilul este bine şi sănătos, chirurgul îl poate ridica deasupra ecranului de pânză, pentru ca mămica şi partenerul său, în cazul în care acesta a însoţit-o în sala de operaţii, să îl vadă.

Cordonul ombilical este clampat şi tăiat de medic, iar apoi copilul este preluat de medicul nenatolog.

Comandă acum ”Cartea bebelușului”, de Dr. Sears și află tot ce trebuie să știi despre copilul tău de la naștere și până la doi ani,  despre toate nevoile de baza ale bebelusilor – alimentatia, somnul, dezvoltarea, starea de sanatate si alinarea suferintelor. Aceasta este disponibilă AICI.

Îndepărtarea placentei

Odată ce copilul se naşte şi se clampeaza cordonul ombilical, micuţul este înmânat moaşei, iar chirurgul continuă să îşi vadă de treabă mai departe, pentru a scoate şi placenta.

În acelaşi timp, în această etapă de naștere prin cezariană, anestezistul îi administrează femeii, prin perfuzie, un medicament sintetic bazat pe hormonul numit oxitocină. Acesta ajută uterul să se contracte şi să stabilizeze sângerarea. Este vorba despre acelaşi medicament care se administrează uneori prin injecţie în timpul unei naşteri naturale.

Placenta este livrată fie trăgând uşor cordonul (prin incizia făcută la naştere), fie prin introducerea uneia din mâinile chirurgului în uterul femeii pentru a „mătura” placenta de pe peretele uterului, proces numit „îndepărtare manuală”.

După ce este eliminată, placenta este considerată reziduală, astfel cu după ce este verificată de medic şi plasată într-o pungă de plastic, va fi arsă împreună cu celelate reziduuri contaminate cu sânge din spital.

Cum se coase uterul

După ce placenta este expulzată, chirurgul închide incizia în straturi.

  • Mai întâi este cusut uterul femeii prin cusătură intradermică – fire pe care organismul le dizolvă singur (uterul este de multe ori scos din abdomenul femeii pentru a face acest lucru).
  • Apoi, uterul este repoziţionat, iar muşchii abdominali sunt capabili să revină în locul lor iniţial, deasupra uterului. Stratul de grăsime de-a lungul muşchilor este apoi cusut tot cu fire ce se dizolvă în organism, înainte de a fi cusută pielea.
  • Pielea este cusută fie cu fire ce pot fi vizibile pe piele, fie printr-o cusătură continuă, sub piele (aici se poate alege între o sutură intradermică sau copci ce vor trebui îndepărtate la un anumit moment dat). Cele două capete ale cusăturii continue sunt scoase în afara pielii şi înnodate în mijlocul liniei de incizie, pentru a preveni dispariţia sub piele.

Cât durează coaserea uterului

Unii chirurgi vor insera o drenă prin rana indusă de incizie, pe măsură ce realizează cusăturile. Drena în cauză este un tub mic de plastic, de aproximativ 5-7 milimetri, care este poziţionat sub piele şi are rolul de a scurge cantităţile mici de sânge în exces, care s-ar putea colecta sub incizie după operaţie.

De obicei, se scurg între 50 şi 100 ml. Capătul drenei este ataşat la o pungă sau container de plastic care colectează sângele. Drena va fi îndepărtată după o zi sau două de la operaţia de naștere prin cezariană, sau în momentul în care chirurgul consideră că s-au diminuat scurgerile.

Întreg procesul de coasere durează aproximativ o jumătate de oră sau puţin mai mult. Copilul este, de obicei, transportat într-un incubator, cântărit şi măsurat, îi este luată temperatura, apoi este spălat şi îmbrăcat.

Întrebări frecvente despre cezariană

La câte săptămâni se sarcină se poate face cezariana?

Dacă sarcina nu prezintă probleme deosebite, nu trebuie să aduci pe lume copilul înainte de săptămâna 39. Un studiu publicat în New England Journal of Medicine confirmă că bebelușii născuți prin cezariană înainte de 39 de săptămâni se sarcină prezintă riscuri crescute din cauze pulmonare, glicemice și infectioase.

Studiul a inclus 13,258 de femei care au născut prin operație cezariană și, printre altele, a concluzionat ca 36% din femei preferă să nască înainte de 39 de săptămâni chiar daca știu riscurile la care-și supun bebelușii.

Cât costă o cezariană?

Dacă vei naște într-un spital din sistemul public de sănătate inverveția este gratuită, iar dacă alegi să naști într-un spital privat poți plăti între 3500 și 9500 lei, în funcție de pachetul pentru care optezi (nopți de cazare, recoltare celule stem, analize suplimentare pentru tine și bebe etc).

Cât timp voi sta în spital?

Dacă nu intervine nici o problemă, vei sta în spital doar două zile după operaţie, a treia zi deja ţi se va da drumul acasă.

Când vine laptele după cezariană

Expertul internațional în alăptare, dr Jack Newman, autorul cărții „Ghidul pentru alăptare” spune în lucrarea sa că „o mamă care trece printr-o operație de cezariană suportă multe intervenții: anestezie, fruide intravenoase și antibiotice.

Are de asemenea o incizie care o împiedică să găsească o poziție confortabilă de alăptat. Mai mult, în prea multe spitale se practică în continuare separarea automată a copilului de mamă după cezariană, deși sunt extrem de rare cazurile în care este cu adevărat necesar.

Sunt femei cărora li se spune că nu pot alăpta din cauza medicamentelor care le-au fost administrate. Dar este fals. Mama poate și ar trebui să alăpteze. Se mai spune de asemena că durează mai mult să „vină” laptele (să crească în volum) atunci când o femeie a trecut prin cezariană, dar această întârziere poate să fie pur și simplu cauzată de fapt de separare și de celelate intervenții.”

În cât timp se va vindeca cicatricea?

Cicatricea abdominală se vindecă destul de repede – în 2-3 săptămâni. Cicatricea uterină este însă mai „importantă”, deoarece nu se vede şi de aceea trebuie protejată şi supravegheată până la 6 săptămâni. În mod normal, la controlul de 6 săptămâni, cicatricea uterină este şi ea consolidată, şi vor dispărea şi mâncărimile, şi durerea uşoară care s-ar putea să te supere în aceste săptămâni.

Cât durează durerea după intervenție?

Durerile în zona intervenției se va ameliora treptat şi ar trebui să dispară cam în 2-3 săptămâni. Trebuie să urmezi întocmai sfaturile medicului legate de îngrijirea locală. Tot medicul îţi va spune când vei avea voie să faci baie în cadă şi cum să-ţi protejezi incizia când faci duş. Referitor la firele folosite pentru sutură, acestea sunt de obicei resorbabile.

Dacă s-a folosit un alt fel de fire, aceste vor fi scoase cam la 5 zile după operaţie. În cazul în care durerea persistă mai mult de 3 săptămâni şi se accentuează sau dacă zona din jurul inciziei se înroşeşte, se umflă şi supurează, înseamnă că a apărut infecţia şi trebuie să mergi la medic.

Ce se întâmplă după cezariană

La cât timp după cezariană pot face dragoste?

În 2013, un studiu publicat în Jurnalul de obstetrică și ginecologie britanic a anunțat că 41% dintre femeile ce au devenit mame pentru prima dată, au avut primul contact sexual complet abia la șase săptămâni după naștere.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie recomandă reînceperea vieții sexuale după primul control medical după naștere, al mamei, adică tot undeva după vârsta de șase săptămâni a bebelușului.

Până atunci, sunt recomandate și alte activități sexuale care nu implică penetrarea vaginului până în momentul în care medicul pune diagnosticul că totul este vindecat. Iar orgasmul este chiar recomandat în cazul ambilor parteneri.

Ce am voie să mănânc după cezariană?

Din cauza anesteziei şi a operaţiei la care ai fost supusă, activitatea intestinală este temporar încetinită.

  • În primele 24 de ore de la intervenţie este bine să bei numai lichide fără zahăr.
  • A doua zi este recomandată tot o dietă uşoară, lichidă, compusă din compoturi sau iaurturi.
  • Din a treia zi vei putea mânca aproape normal, încercând să eviţi alimentele care te balonează sau te constipă. Şi nu uita să mănânci echilibrat –  proteine, fibre şi multe lichide.
  • Ca după orice operaţie abdominală, în primele 2-3 zile vei avea dureri provocate de gaze.
  • Mişcarea te va ajuta foarte mult în acest sens, grăbind reluarea tranzitului şi eliminarea gazelor.
  • Dacă nu ai reuşit să ai scaun după câteva zile, încearcă nişte supozitoare cu glicerină.

Ce trebuie să fac pentru o vindecare rapidă?

  • Chiar dacă îți pare dificil, trebuie să te mişti cât mai repede şi cât mai mult!
  • Când ajungi acasă, nu ai voie să ridici nimic greu – protejează-te pe cât posibil.
  • Acceptă ajutorul partenerului şi nu face totul singură. Odihneşte-te neapărat şi în timpul zilei, cât doarme bebeluşul.
  • În primele 6 săptămâni după naştere, imunitatea şi rezistenţa organismului tău sunt mai scăzute şi este de preferat amânarea vieţii sexuale până după această perioadă.

Ce sunt lohiile și cât durează eliminarea lor?

După naștere vei avea scurgeri vaginale numite „lohii” (provin din locul în care placenta a fost ataşată de peretele uterin). Până în ziua a patra, a cincea după naştere, aspectul lor va fi roşu (sanghinolent), apoi până în ziua a 15-a vor fi seroase (se decolorează), iar până pe la patru săptămâni vor deveni albe (sau alb-gălbui).

Trebuie să păstrezi o igienă locală corectă şi să le urmăreşti aspectul. Dacă îşi modifică culoarea sau mirosul, te vei adresa medicului – s-ar putea să fi făcut endometrită.

La cât timp după operaţia cezariană pot să rămân însărcinată?

Pentru a îndepărta cât mai mult riscurile de rupere a cicatricei uterine, bine ar fi să aştepți măcar doi ani până la al doilea copil.

Voi putea naşte natural după o operaţie cezariană?

Poţi, însă riscul de ruptură a cicatricei uterine este destul de mare şi de aceea este de preferat să naşti şi următorul copil tot prin operaţie cezariană.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre naștere prin cezariană, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa