Cum să alegi obstetricianul potrivit

Anca Vlad
alegi obstetricianul potrivit

Dacă mergi la un ginecolog care este și obstetrician și-ți place și spitalul în care activează, ai putea să-l alegi ca să te supravegheze pe toată durata sarcinii. Ca să iei o hotărâre de care să fii mulțumită, îl poți ruga pe medicul de familie să-ți recomande un obstetrician sau poți vorbi cu prietene sau rude care au născut de curând. Însă, dacă nu găsești prin cunoștințe medicul care crezi că ți se potrivește, apelează la site-urile de specialitate.

Care sunt criteriile să alegi obstetricianul potrivit

Numai tu poți hotărî ce e mai important pentru tine și copilașul tău. Ideal ar fi să începi cu medicii pe care-i cunoști. Ideal ar fi să elimini de pe lista ta spitalele și clinicile care sunt la mare distanță de zona în care locuiești. În cazul în care înclini către un medic sau altul, ia în considerare și aceste lucruri:

Istoricul tău medical

Dacă suferi de boli cronice –hipertensiune arterială, epilepsie, boli cardiovasculare sau diabet – atunci întreabă medicul pe care l-ai ales ce experiență are în îngrijirea pacienților cu probleme asemănătoare. Poate ai nevoie să fi supravegheată de un doctor specializat în nașteri cu risc crescut. Dacă anterior acestei sarcini ai avut o alta prin cezariană dar acum ai vrea să naști pe cale normală, interesează-te dacă medicul și clinica în care activează sunt de acord cu nașterea normală după o cezariană.

Personalitatea și aptitudinile medicului

Află dacă medicul care vrei să te îngrijească se descurcă și cu lucruri mai mărunte, dar importante: injecții intravenoase, monitorizarea fătului sau, în caz de nevoie, epiziotomia (efectuarea unei incizii chirurgicale a perineului pentru a se facilita expulzarea fătului). Nu ai de unde știi de ce anume te vei lovi în timpul nașterii, dar aflând răspunsurile îți poți face o idee despre modul în care abordează el acel moment. Poate te interesează să afli și care e părerea lui despre dorința ta de a avea în sala de nașteri o moașă sau pe altcineva apropiat în afară de partenerul tău; dacă sprijină nașterea pe cale naturală; dacă încurajează alăptarea…

Compatibilitatea

Perioada de sarcină și nașterea sunt minunate, dar pot fi și foarte stresante. În astfel de situații e bine ca medicul curant să fie, pe lângă un bun profesionist, o persoană în preajma căruia să te simți confortabil și cu care să poți comunica ușor. Pentru asta, te-ar ajuta să afli răspunsuri la câteva întrebări.

  • Cât de relaxată ești în preajma medicului?
  • Ți-e ușor să-i pui anumite întrebări?
  • Îți răspunde clar și complet?
  • Pare interesat de tine din punct de vedere personal?
  • Pare genul care îți va respecta dorințele?

Ce șanse sunt să naști cu obstetricianul care te-a îngrijit pe perioada sarcinii?

În mod normal, când încep contracțiile, iei legătura cu obstetricianul și el vine la spital. Dacă însă nu este în localitate sau are alte motive întemeiate pentru care nu vine, atunci vei naște cu medicul de gardă. În orice caz, din momentul în care ești internată, vei fi monitorizată de o asistentă sau o moașă (asta dacă nu apar complicații care cer prezența imediată a unui medic).

Ce faci dacă nu ești mulțumită de medicul tău?

Dacă simți că poți, vorbește cu el despre nemulțumirile tale și, împreună, încercați să găsiți o soluție. În mod normal între pacient și medic ar trebui să existe o relație profesională, dar și personală. În cazul în care nu ești mulțumită de reacția lui sau de atenția pe care ți-o acordă, atunci ai dreptul să schimbi medicul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa