Dr. Iosif Niculescu: ”De multe ori, dorința de a naște prin cezariană este bazată pe mituri și jumătăți de adevăr”

TOTUL DESPRE MAME

Am stat de vorbă cu dr. Iosif Niculescu, fondatorul Centrului de Excelentă în Sănătatea Femeii Mediplus, ce vine în întâmpinarea tuturor problemelor de sănătate a femeii începând cu adolescentă și sfârșind cu menopauză. În România este un cunoscut sustinător al nașterii naturale, dar și al nașterii prin cezariană, atunci când este cazul, prin metode minim invazive.

Totul despre mame: Este NVDC (nașterea vaginală după cezariană) o modă sau un lucru firesc?

Dr. Iosif Niculescu: Nașterea vaginală după cezariană este un lucru firesc, care se practică peste tot în lume, cu o rată mare de succes de 70% până la 75%. Și dat fiind faptul că nicio naștere nu seamănă cu cealaltă, este întotdeauna de văzut cum va fi cu a doua.

Totul despre mame: Ne puteți spune trei motive pentru care mamele să aleagă NVDC?

Dr. Iosif Niculescu: Primul ar fi că nicio naștere nu seamănă cu cealaltă. Al doilea ar fi cazul în care, la prima naștere, pacienta a avut senzația că cezariana nu a fost justificată, (nu neapărat că nu a fost justificată, dar nu a fost dorința ei) și al treilea ar fi dorința de a încerca o naștere naturală.

Medical, în general, dacă nu există vreo contraindicație, o femeie care a avut o operație cezariană, la a doua naștere ar trebui să încerce natural, asta e recomandarea din punct de vedere medical.

Totul despre mame: Spuneți-ne și trei motive sau situații în care NVDC nu e indicată?

Dr. Iosif Niculescu: Lista de contraindicații este mare. Printre ele ar fi prezentația altfel decât craniană. Aici mă refer la cea pelvină și cea transversală. Ar mai fi și situația în care este vorba despre un copil macrosom (greutate peste 4 kg) și placentă jos inserată. Poate să fie placentă preavia sau placentă la nivelul segmentului, la nivelul unde a fost cezariana anterioară printre altele. Ele sunt mai multe, foarte multe.

Noi, de regulă, încercăm să facem un bilanț al evoluției sarcinii, al situației locale și generale la 3738 de săptămâni cu orice pacientă care are o naștere prin cezariană. Și la momentul acela ne uităm puțin la cicatricea uterină, la grosimea ei. Și aici este un lucru interesant, grosimea cicatricii uterine nu ne spune foarte multe despre riscul de a se rupe.

Investigăm ecografic cicatricea uterină și dacă nu există o contraindicație de genul prezentație alta decât craniană, copil mare, lichid puțin, preeclampsie și nevoia urgentă de a aduce copilul pe lume atunci recomandăm NVDC. Lista de complicații este, cum spuneam mare. Totuși cel mai important este alegerea mamei.

Totul despre mame: Încurajați mamele să nască așa cum vor ele chiar dacă asta înseamnă să nască prin cezariană?

Dr. Iosif Niculescu: De regulă, da. Cu sau fără o cezariană anterioară, dacă mama își dorește, da. Singurul lucru pe care încerc să îl fac este să aflu de ce. Și de cele mai multe ori, reușesc să aflu un răspuns coerent. Dar dacă motivele sunt legate de durere sau eu știu… de mituri, ”mă părăsește soțul” și așa mai departe, încerc să le explic că nu este cazul să aibă temeri din punctul ăsta de vedere pentru că, oricând, în timpul travaliului, se poate vedea că merge sau nu merge nașterea și se poate schimba planul inițial.

De multe ori, am surpriza să constat că decizia inițială de a naște prin cezariană era nefondată sau bazată pe mituri și jumătăți de adevăr. Da, bine, există și persoane anxioase, cărora le e frică de orice, mai puțin de cezariană. Se gândesc că la cezariană totul este sub control medical și că alții decid pentru ea.

Desigur, ce trebuie noi să facem, dar chiar trebuie, pentru că există și cazul invers când o pacientă, în ciuda tuturor evidențelor, vrea să nască natural sau să încerce, dar există și situații în care nici pentru o încercare nu există premisele corecte medical. În ambele sensuri, nu e firesc să te erijezi,  să incerci să convingi femeile că e corect într-un fel sau altul și atunci e corect să alegi calea evidențelor medicale (evidence based science). Aici mă gândesc la medicină bazată pe studii și pornind de acolo să încerci să vorbești.

Totul despre mame: Când ar trebui să vină fetele tinere pentru prima dată la un control ginecologic?

Dr. Iosif Niculescu: Control, nu neapărat. Înainte de a-și începe viața sexuală, în niciun caz control ginecologic, dar o discuție cu un medic ginecolog specialist în ginecologia adolescentei are sens și e bine să aibă loc.

Totul despre mame: Ce credeți că ar trebui să își învețe o mamă fata adolescentă despre menstruație, sarcină, sex neprotejat?

Dr. Iosif Niculescu: Ar trebui să știe cât mai multe și, în diferite culturi, lucrurile astea sunt desigur de la mamă învățate sau explicate cât de cât, de la o soră mai mare. Școala poate să joace un rol imens în chestia asta, mai ales dacă în familie există probleme în a avea discuțiile acestea, o reținere în această privință.

Totul despre mame: Există riscuri suplimentare în cazul unei gravide aflate ea însăși la adolescență?

Dr. Iosif Niculescu: Absolut, absolut. Este o întreagă listă de complicații: nașterea prematură, preeclampsia, infecțiile, copii mici. Marea majoritate a riscurilor asociate sarcinii sunt crescute la adolescente. Este o creștere a mortalității perinatale, mai puțin acelei materne, dar e evident un risc. Adică adolescența în sine (sub 18 ani), ca și vârsta de peste 35 de ani, în toate tabelele clasice sunt factori de risc.

Totul despre mame: Este o femeie însărcinată și trecută de 35 de ani mai expusă riscurilor?

Dr. Iosif Niculescu: Discret, da. În ultimul timp, noi observăm o schimbare în vârsta chiar medie a femeilor la prima sarcină și este chiar foarte interesant. Am citit acum ceva timp un articol absolut fantastic care dă peste cap tot ce am învățat noi cum că vârsta ideală penru procreere e undeva la 25 de ani.

Articolul cu pricina luând în calcul niște lucruri pe care, practic, mai nimeni nu le-a luat în calcul până astăzi. Spune că vârsta ideală e 34 – 35 de ani și asta pentru că din punct de vedere biologic diferența față de 25 e minimă, nu e așa de mare. Desigur, există o diferență din punct de vedere biologic, dar multe alte avantaje cum ar fi stabilitatea financiară, situația cuplului, situația profesională, echilibrul, maturitatea. Toate  joacă un rol imens în a face o mamă de 34 de ani sau 35 de ani o mamă mult mai bună decât o mamă de 24 – 25. Viața emoțională contează mai mult decât ne-am putea gândi.

Totul despre mame: Există viață sexuală și după instaurarea menopauzei?

Dr. Iosif Niculescu: Da, desigur. Numai că ritmul e altul, libidoul scade un pic, există o uscăciune vaginală care trebuie compensată și tratată. Toate sunt gestionabile, din punct de vedere medical.

Totul despre mame: Dacă ar fi să transmiteți un mesaj tuturor femeilor care vor să rămână însărcinate ce le-ați spune?

Dr. Iosif Niculescu: Uau, asta e greu. Da, aici lista este foarte lungă. Generic, aș vrea să spun să se documenteze bine și nimic mai mult. Asta înseamnă și că trebuie să ia acid folic înainte de concepție, și să afle că trebuie să meargă la doctor înainte de concepție, și să afle că există un ritm al consultațiilor în timpul sarcinii.

Mai înseamnă și să afle că există o listă întreagă de posibile complicații și să afle că în 75% din cazuri nașterile decurg normal, dar și că pentru 25%-30% poate fi o problemă mai mare sau mai mică. Adică ceva documentare, nu neapărat din punct de vedere medical, este utilă.

Observ o mare diferență între femeile educate în privința sarcinii și femeile care nu vor să se informeze. Și pentru cele care sunt mai puțin în temă totul este așa… se întâmplă… Cred că este corect să se documenteze.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa