Interviu cu Claudia Necula, psiholog si educator prenatal certificat Lamaze

TOTUL DESPRE MAME

Vedem peste tot in filme scene din viata unei gravide care se pregateste de nastere apeland la metoda Lamaze. A devenit atat de cunoscut acest Lamaze incat si barbatii se declara adeptii lui, insa putini stiu cine a fost si cum de a inventat aceasta metoda care sa ajute gravida in pragul nasterii. De aceea, ne-am dorit sa vorbim mai multe despre acest subiect, dar si despre cum se naste la noi in tara, cu un specialist in domeniu.

Claudia Necula este psiholog si educator prenatal certificate  Lamaze.

Cine este Lamaze si cum de a devenit atat de cunoscut in toata lumea?

Fernand Lamaze a fost un medic obstetrician francez al anilor ’50, care, in vizitele sale facute in Uniunea Sovietica din acea vreme, a observat nasteri sub indrumarea psihoterapeutului I.Z. Velvovskii. Acesta dezvoltase metoda psihoprofilactica a managementului durerii.  In dezvoltarea acestei metode el s-a inspirat din teoria psihologului Ivan Pavlov a raspunsului conditionat, folosind tehnica relaxarii si a respiratiei ca raspuns la contractiile uterine. Relaxarea si oxigenarea corpului conduceau la perceptia mai putin intensa a durerii. Lamaze a fost impresionat de rezultatele acestei tehnici si odata intors in Franta si-a indreptat eforturile spre popularizarea si perfectionarea acestei metode.

Pe linga tehnicile de relaxare si respiratie, el a pus la punct cursuri de pregatire a nasterii, in care si tatii erau implicati si a promovat sprijinul continuu pentru femeia care se afla in travaliu din partea unei persoane care ii poate oferi confort emotional si fizic. Asa a luat nastere “metoda Lamaze”. In scurt timp ea a devenit din ce in ce mai populara fiind preluata in SUA de catre promotori cum ar fi Elisabeth Bing si Marjorie Karmel, infiintandu-se in 1960 ceea ce si acum functioneaza drept organizatia Lamaze International.

In acesti ultimi 40 de ani, forurile specializate in sanatatea materno-fetala au realizat sute de cercetari si studii controlate pe baza carora s-au trasat recomandarile internationale in vigoare. Aceste recomandari stau la temelia indrumarilor Lamaze.

Deci, ar fi corect sa afirmam ca este vorba despre filozofia Lamaze? Ce propune ea alternativelor moderne, si aici ma refer la cezariana?

Experienta acumulata de sute de educatori prenatali si intarita de rezultatele cercetarilor bazate pe dovezi au facut trecerea de la metoda Lamaze bazata pe tehnica respiratiei la  filozofia Lamaze, ce recunoaste normalitatea nasterii si abilitatea innascuta a femeii de a da nastere. Tehnicile respiratiei nu mai sunt de ceva vreme “emblema Lamaze”.

Filozofia are la temelie sapte principii esentiale, care pot fi gasite pe site-ul www.lamaze.org:

  • Nasterea este normala, naturala si sanatoasa
  • Experienta nasterii afecteaza afecteaza profund femeile si familiile lor
  • Intelepciunea interioara a femeii o ghideaza în timpul nasterii
  • Increderea femeii in abilitatea ei de a da nastere este fie marita, fie diminuata de locul unde naste
  • Femeile au dreptul sa nasca libere de orice interventii medicale de rutina
  • Nasterea poate avea loc in siguranta in centre de nastere si acasa.
  • Educatorii prenatali dau femeii posibilitate de a lua decizii informate, o invata sa isi asume resposabilitatea in ceea ce priveste sanatatea ei si increderea in intelepciunea ei interiora

De asemenea, filozofia Lamaze promoveaza sase practici sustinute si de cercetarile bazate pe dovezi care ofera cadrul potrivit pentru o nastere satisfacatoare, atit timp cit mama si bebelusul sunt sanatosi:

  • a lasa travaliul sa inceapa de la sine
  • a evita interventiile medicale de rutina in travaliu si in nastere;
  • a avea libertatea de miscare si de schimbare a pozitiilor in travaliu si in nastere
  • a beneficia de prezenta unui insotitor, o persoana de sprijin pentru confort emotional si fizic in travaliu si la nastere;
  • a evita pe cit posibil nasterea din pozitia complet intinsa pe spate si a urma reflexul natural de expulzie in nastere
  • a lasa mama si bebelusul impreuna imediat dupa nastere.

Cate femei cu care ati lucrat pana acum s-au declarat adepte ale aceastei metode si de ce credeti ca exista si voci negative la adresa ei?

Dupa cursuri noi pastram legatura cu parintii si aflam aproape invariabil povestea nasterii lor. Pentru o parte povestea se termina cu o cezariana, pentru altii experienta nasterii a ajuns sa fie medicalizata, din motive mai mult sau mai putin necesare, dar nu inainte ca ei sa-si exprime punctul de vedere si sa isi faca cunoscute preferintele. Din ce in ce mai multe femei au reusit sa aiba o nastere satisfacatoare si sa isi intampine bebelusul increzatoare, implinite si insotite de acel sentiment de “empowerment” care cu greu isi gaseste o traducere adecvata in limba romana, dar care defineste in mod complet trairile unei femei dupa o nastere fiziologica, ghidata de instinct. Din ce in ce mai multi tati  – fosti cursanti – se pot lauda (cu mindrie si incantare) ca si-au sustinut partenerele de la prima contractie pina la primul chiot al copilului lor sau ca aproape si-au “mosit” copilul. Cred ca pot spune ca aproape toti parintii care au facut cursurile la noi, chiar daca si-au implinit doar partial asteptarile vizavi de planul nasterii, in functie de situatie, de reglementarile spitalicesti, de deschiderea doctorului sau de necesitate, au inteles si si-au insusit mesajul nostru. Acest lucru le-a dat curaj si incredere sa solicite respectarea dorintelor lor si sa negocieze planul de nastere cat timp mama si bebelusul erau in afara oricarui pericol. La curs noi nu prezentam recomandarile ca pe o metoda anume, ci lucram cu parintii in spiritul intregii filozofii, la care se adauga informatiile ample legate de alaptare si ingrijirea nou-nascutului, la fel de importante in pregatirea viitorilor parinti.

Care este situatia la nivel de tara, suntem o tara pro-nastere naturala sau pro-cezariana?

Tinand cont ca in Romania, conform ultimului studiu FONPC (Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copii),  35% din nasteri au loc prin cezariana, iar in Bucuresti acest procent depaseste 50%, am putea spune ca nasterea prin cezariana tinde sa fie o  norma, nu? OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda, insa, ca procentul de cezariene dintr-o tara sa nu depaseasca 15%. Asta deoarece cezariana are numeroase riscuri atat pentru mama, cit si pentru bebelus sau pentru sarcinile care ii urmeaza, fiind o operatie chirurgicala majora. Filozofia Lamaze, atat timp cit este transmisa onest in cursurile de pregatire prenatala, ajuta femeile sa isi recapete increderea in corpul si in persoana lor, sa isi descopere resursele prin care ele insele pot gestiona contractiile, le ofera informatiile necesare pentru a alege informat si elementele necesare pentru a se adapta mediului in care ele aleg sa nasca.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa