Michel Odent, unul dintre cei mai reputaţi obstreticieni din lume, vine la Bucureşti

Dr. Michel Odent
Dr. Michel Odent

Medicul francez Michel Odent va susţine la Bucureşti o conferinţă şi trei zile de workshop, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2012. Michel Odent a răspândit ideile sale pe toate cele cinci continente, a marcat profund domeniul naşterii şi a fost cel care a discutat prima oară despre “naşterea în apă” şi saloane de tip “rooming-in” pentru mamă şi bebeluş, concepte implementate apoi în unităţile de naştere din întreaga lume.

Doctor în ştiinţe, Michel Odent este autorul a peste 50 de lucrări ştiinţifice şi a publicat 12 cărţi, traduse în 22 de limbi. Născut în 1930 în Franţa, dr. Michel Odent a urmat cursurile Universităţii de Medicină din Paris, specializându-se în chirurgie. A studiat îndeaproape fenomenul naşterii în cadrul Spitalului Pithiviers din Franţa (1962-1985), fiind în acelaşi timp fondator şi coordonator al Primal Health Research, centru de cercetare privind sănătatea primară, aflat la Londra.

A introdus în unităţile de naşteri atmosfera de acasă, relaxantă şi cât mai familiară. Totodată a fost cel care a promovat naşterea cât mai puţin traumatizantă, contactul imediat dintre mamă şi bebeluş şi iniţierea alăptării în primele ore de viaţă. A răspândit conceptele sale pe toate cele cinci continente şi a inspirat femei din întreaga lume în ceea ce priveşte naşterea.

Evenimentul de la Bucureşti va avea doua componente: seminariile de pregătire pentru doula*, care vor dura trei zile, şi o conferinţă în cadrul căreia care dr. Michel Odent se va întâlni cu mamicile din România şi le va vorbi despre cum se poate naşte cât mai puţin traumatizant, care sunt consecinţele tipului de naştere ales atât pentru mamă, cât şi pentru copil, cum se explică un anumit comportament al femeii în timpul naşterii, care sunt rezultatele ultimelor cercetări din domeniul sănătaţii primare şi alte subiecte la fel de captivante. Toate detaliile despre eveniment se regasesc pe site-ul www.michelodent.ro.

La seminariile de formare de doule susţinute de dr. Michel Odent şi moașa Liliana Lammers, viitoarele doule sau cele care deja practică această meserie vor afla informaţii despre doula şi rolul ei la naştere, psihologia naşterii, beneficiile apei în travaliu, interacţiunea imediată între mamă şi copil, iniţierea alăptării etc. La finalul workshop-urilor participantele vor primi un certificat de absolvire, recunoscut în toată lumea.

Conform unui studiu realizat în 2012 de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, 30% dintre naşteri au fost prin operaţie cezariană. Privită în dinamică, această cifră arată că, în ultimii 10 ani, ponderea naşterilor prin cezariană, s-a triplat în România. Această creştere a fost explicată de medici, în interviurile de grup, prin teama de malpraxis şi frica de durere.

Acelaşi studiu arată că doar 27% dintre femei au ştiut că au dreptul să aibă un însoţitor pe durata travaliului. Peste 50% au declarat că nu era permisă în sala de travaliu prezenţa unui însoţitor (ales de ele). De asemenea, doar 54% dintre femeile intervievate au primit informaţii de la profesionişti, cu privire la evoluţia travaliului, iar proporţia celor care au beneficiat de tehnici pentru eliminarea durerilor sau al disconfortului nu a depăşit 35%.

 

Doula este o persoană specializată care oferă viitoarei mămici sprijin psihologic şi fizic, fără a se implica în actul medical.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație