Miopia și cezariana. De ce se recurge la operație în loc de naștere naturală

Andreea Popa
a născut prin cezariană

Miopia și cezariana. Este miopia o indicație de cezariană?

Miopia și cezariana par să meargă mână în mână la noi în țară. Indicaţia de cezariană din cauza miopiei pare să fie o practică mai des întâlnită în România decât în alte ţări vestice. Să aflăm de ce:

Unii medici se tem că, în urma unei naşteri vaginale, miopia mamei s-ar putea agrava sau, mai rău, mama ar putea suferi de o dezlipire a retinei. Într-adevăr, dezlipirea de retină (separaţia retinei de straturile care o susţin) este o problemă gravă deoarece, în lipsa unei intervenţii chirurgicale de urgenţă, poate afecta sever vederea.

Totuşi, se pare că medicii nu reuşesc să se pună de acord dacă şi când este miopia o indicaţie de cezariană. De altfel, şi studiile în acest sens se contrazic. Există medici care susţin că există risc de dezlipire de retină în cazul gravidelor cu dioptrii peste -4,50, în timp ce alte cercetări au ajuns la concluzia că doar în cazul gravidelor care au dioptrii mai mari de -6.00 ar trebui recomandată operaţia de cezariana. Pe de altă parte, în ultimii ani, tot mai mulţi oftalmologi susţin că, de fapt, nu valoarea  dioptriilor contează, ci existenţa unor patologii ale retinei, respectiv modificările degenerative ale fundului de ochi, cum ar fi coroidoza miopică, care este indicaţie de cezariană. În rest, spun aceştia din urmă, poţi naşte natural chiar dacă suferi de miopie.

Miopia și cezariana. Sfaturi privind momentul expulziei

Şi cum confuzia în rândul medicilor parcă nu ar fi de ajuns, mai este un lucru care alimentează teama de naşterea vaginală în rândul gravidelor care au probleme cu vederea. Respectiv pozele sau poveştile de pe internet a unor mame care, în urma naşterii, s-au ales cu ochi roşii, injectaţi. Este vorba despre mici vase de sânge de la nivelul ochiului care se rup uneori în timpul expulziei, din cauza efortului pe care mama îl face când împinge. Astfel, pe globul ocular pot apărea pete roşii, care dispar însă în câteva săptămâni.

Vestea bună este că poţi evita aceste leziuni ale ochiului, neexistând nicio legătură cu afecţiunile tale oftalmologice anterioare, ci cu felul în care împingi în momentul naşterii. Un sfat în acest sens ar fi ca, atunci când împingi, să ţii ochii deschişi. Astfel, presiunea acumulată în zona feţei va fi mult redusă şi-ţi vei putea canaliza întregul efort pentru a exercita o presiune cât mai mare spre partea inferioara a bazinului. Dacă reuşeşti să-ţi menţii muşchii feţei relaxaţi, nu doar că vei preveni leziunile oculare, ci vei putea şi să îţi canalizezi forţa contracţiei doar la nivelul muşchilor care ajută în expulzie.

În aceste momente, şi tehnicile de respiraţie ajută mult. În plus, dacă anestezia epidurală nu te împiedică să simţi contracţiile, este important să fii atentă la semnalele transmise de bebeluş. Şi să împingi atunci când îţi spune corpul, chiar dacă medicul sau moaşa încearcă să gestioneze singuri momentul. În timpul expulziei, efortul de împingere trebuie aplicat doar în momentul contracţiei, nu şi în afara ei.

Miopia și cezariana. Pe ce se bazează recomandările medicilor?

Controversa privind problemele de vedere ca indicaţie de cezariană a fost evidenţiată de un studiu condus de Esther Papamichael – chirurg oftalmolog, George William Aylward – chirurg vitreo-retinian şi Lesley Regan – medic specialist ginecolog-obstetrician. Cei trei au analizat 74 de chestionare distribuite medicilor prezenţi la Congresul European de Obstetrică şi Ginecologie de la Lisabona, din 2008. Chestionarele doreau să afle în ce măsură medicii obstetricieni prezenţi la eveniment din toate colţurile lumii considerau un precedent sau un risc de dezlipire de retină ca fiind o indicaţie clară de cezariană.

Doar 24% dintre specialişti au răspuns că ar recomanda în continuare naşterea vaginală, în timp ce majoritatea celor chestionaţi (76%) au declarat că, în acest caz, ar recomanda fie cezariană, fie naştere vaginală instrumentalizată, adică cu ajutorul forcepsului şi a vacuumului extractor. Deşi procentul celor din urmă este mare, ceea ce este interesant este că 58% dintre ei au mai menţionat în chestionar că această recomandare ar avea la bază, în principal, propriile păreri privind îngrijirea standard a gravidei. Alţi 18% au spus că şi-ar baza decizia pe ghidurile locale de practică privind situaţiile de acest fel, în timp ce tot 18% au menţionat că ar recomanda cezariana bazându-se pe ce au citit în cărţile de specialitate. În acelaşi timp, 8% au făcut trimitere la argumente medico-legale, cum ar fi evitarea unui caz de malpraxis, pentru a-şi justifica recomandarea.

Doar 13% dintre obstetricienii care ar fi recomandat cezariana au declarat în chestionar că ar cere şi opinia unui oftalmolog înainte de a-i spune gravidei că nu poate naşte vaginal.

Interpretarea răspunsurilor s-a făcut în contextul în care autorii studiului susţin că nici măcar o dezlipire anterioară de retină nu ar trebui considerată neapărat o indicaţie de cezariană sau de naştere vaginală instrumentalizată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa