O moașă poate fi prietena gravidei

TOTUL DESPRE MAME

 

”O moașă pentru fiecare femeie” ar putea să sune o viitoare petiție.

Acum câțiva ani, Organizația „Salvați copiii” a publicat  în UK un raport cu cifre halucinante pentru lumea medicală:  aproape 48 de milioane de femei din lume nasc în fiecare an singure. Pe scurt, o femeie din trei naște fără ajutor de specialitate adică fără a beneficia de asistență unui medic, a unei moașe sau nici măcar de sprijinul unei doula. Mai exact, 2 milioane își nasc copiii singure, adeseori cu consecințe devastatoare, potrivit raportului „Salvați Copiii”, numit „The Missing Midwives report”.

Morți ce ar putea fi evitate

Tot potrivit aceluiași raport, aflăm că în fiecare zi mor 1000 de femei și 2000 de bebeluși. Morți survenite în urmă complicațiilor de la naștere care ar putea fi prevenite cu ajutorul unui ajutor profesionist.

Despre cum să te pregătești cel mai bine pentru alăptare poți afla și din cartea doctorului Jack Newman Ghidul pentru alăptare

În România se naște aproape exclusiv în maternități. Femeile sunt asistate de către medicul obstetrician pe care și-l aleg pe parcursul sarcinii. Și de o moașă pe care ajung să o cunoască abia în timpul travaliului, și nu mai devreme, cum ar fi ideal. Puțină lume știe că moașele sunt pregătite la fel de bine precum un medic să aducă pe lume nou nascut. Ele și pot să asiste mama pe timpul sarcinii, la naștere și după naștere atunci când acestea se desfășoară normal, fără complicații. Moașele sunt licențiate de ani buni, căci aderarea României la UE a adus cu ea și necesitatea formării lor în centre universitare. Astfel că din anul 2003 au fost create facultăți pentru formarea moașelor în mai multe orașe din țară, iar durata studiilor era de 4 ani. Anul acesta nu s-a mai organizat admitere pentru aceste facultăți.

Cine este o moașă?

În mai 2011 cifrele arătău că în România profesează 5 000 de moașe recunoscute de Ordinul Asistenţilor Medicali. Unele cu licență, altele recomandate de ani de experiență și care au absolvit școli postliceale înainte de crearea facultăților de moașe. Activitatea moașei este reglementată de Ordonanță 144/2008, art. 7, care a fost necesară pentru alinierea la reglementările europene. Potrivit acestei Ordonanțe,  o moașă urmărește parcursul  gravidei, o asistă la naștere și însoțește mama și copilul în perioada post-partum, adică în primele 6 săptămâni după naștere, în situația în care totul decurge normal, fiziologic. Tot după naștere se ocupă de consilierea mamelor în alăptare. Sub același cadru legal,  moașele își pot practică meseria independent, fără a fi asistate de un medic obstetrician. Totuși, în spitale majoritatea moașelor lucrează că simple asistente fără a putea să își exercite toate atribuțiile prevăzute de lege. De asemenea, moașele din România nu au fost sprijinite să profeseze în regim independent, așa cum stipulează legea.

Rolul moașei

Fie că alegeți să nașteți cu o moașă independentă (posibil doar într-un spital privat), fie că veți fi asistată de o moașă la maternitate, este bine să o cunoașteți dinainte și să discuți cu ea despre planul tău de naștere.

Calitățile moașei

Ramona Roșu, Educator Prenatal Lamaze și fondator al Studio Pronatalia, centru de suport și echilibru pentru viitoare mămici, a intrat în contact cu multe gravide, dar și cu moașele din maternitățile din București și ne-a descris în câteva cuvinte o moașă adevărată: „Prima calitate a unei moașe adevărate este siguranță de sine. Apoi, să fie răbdătoaresă respecte ritmul propriu al fiecari femei ce naște și să aibă încredere în puterea și capacitatea fiecărei femei de a da naștere.”

O moașă versus doula

De multe ori, aceste două profesii se confundă, tocmai pentru că o moașă din spital nu e încă lăsată să își facă datoria „că la carte”.

O moașă autorizată este un cadru medical specializat cu pregătire universitară care are competență de a pregăti și asista femeia în timpul sarcinii normale, al nașterii fiziologice și a perioadei de lauzie când se ocupă și de îngrijirea nou-născutului sănătos. Doula este o profesie informală care se referă la însoțirea non-medicală a femeii în toate aceste etape.

Ramona Roșu ne explică în termeni puri medicali diferența dintre moașă și doula, din perspectiva ei de doula: „Moașă măsoară dilatația colului, tensiunea arterială, BCF-ul ( bătăile cordului fetal). Doula, prin simplă ei prezența îndeplinește securizarea emoțională maternă, are grijă că mediul să fie favorizant, intim, cald, astfel încât hormonii nașterii să se secrete liber. Are grijă că mama în travaliu să se simtă confortabil, instinctuală prin asigurarea de căldură, liniște deplină, întuneric.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa