Este naşterea fără durere doar un mit?

Raluca Dumitrică
nastere-normala-fara-durere-totul-despre-mame

Nașterea fără durere, între mit și realitate

Din toate timpurile, naşterea a fost asociată cu fericirea copleşitoare de a aduce pe lume o nouă viaţă, dar şi cu durerea de nedescris. Haideţi să vedem, totuși, dacă nașterea fără durere este doar un mit!

Hypnobirthing sau naşterea prin hipnoză

Despre hypnobirthing s-a tot vorbit în ultimii ani şi în mare parte datorită Ducesei de Cambridge, susţinătoare şi, potrivit presei din Marea Britanie, chiar beneficiara a naşterii prin hipnoză. Promovată drept o metodă absolut lipsită de durere şi de stres, naşterea prin hipnoză presupune concentrarea pe ceea ce se întâmplă în interiorul corpului şi minţii tale şi pe eliminarea fricii din ecuaţia naşterii. O mamă care este mult mai focusată pe starea de bine, pe bucuria întâlnirii cu bebeluşul său şi care înlocuieşte teama, anxietatea şi necunoscutul cu relaxarea, încrederea şi optimismul şi care crede că va avea o naştere deloc traumatică are toate şansele să ajungă să şi trăiască ceea ce şi-a proiectat mental şi corporal. Tehnici precum vizualizarea situaţiei ideale, respiraţia adâncă şi chiar înlocuirea termenilor specifici travaliului cu cuvinte cu înţeles pozitiv şi reconfortant sunt deprinse anterior naşterii, la cursuri specifice. De reţinut că în hypnobirthing nu este vorba despre o părăsire a stării de conştientă, aşa cum poate mulţi dintre noi ne-am imagina, ci despre o ancorare permanentă în prezent, ceea ce îi permite oricând mamei să aleagă în timpul travaliului să revină la alt tip de naştere, dacă are această dorință.

Nașterea în apă

Această procedură de uşurare a naşterii a fost intens promovată anii 2000 şi în ţara noastră, după succesul de care s-a bucurat în anii ’80 si ’90 Occident. Pe de altă parte, primele dovezi ale lipsei de durere în cazul unei naşteri în mediu subacvatic au fost oferite sub forma unor filmuleţe, dar şi a unor articole publicate în ziare de pe întreg globul de mame aflate în ţările din fostul bloc sovietic, despre care se ştia că sunt obişnuite de multă vreme cu această modalitate prietenoasă de a aduce copii pe lume. Naşterea în apă caldă, care se referă la introducerea gravidei într-o cadă atunci când încep contracţiile dureroase, facilitează dilataţia şi atenuează durerea din zona lombară, favorizând desfăşurarea optimă a naşterii. Totodată, specialiştii care sunt de partea acestei naşteri susţin că trecerea bebeluşului dintr-un mediu plin de lichid într-un mediu similar face şi mai uşoară pentru copil tranziţia dintre interior şi exterior, accentuând şi că această metodă de naştere reduce riscul de traumatisme vaginale pentru mamă. De reţinut că mama poate alege dacă expulzia are loc în apă sau doar travaliul, în timp ce medicul este cel în măsură să stabilească concret modalitatea în care ajunge copilaşul pe lume, în funcţie de evoluţia travaliului.

Masajul

Doar cine n-a încercat vreodată masajaul nu ştie cât de bine te poţi simţi după o astfel de ședință. De ce nu s-ar simţi bine şi o gravidă aflată în travaliu? Mai ales că masajul, făcut potrivit unui anumit tipar, poate îndepărta durerea resimţită de mamă în timpul contracțiilor. Acest fel de masaj poate fi efectuat nu numai de o moaşă sau de o doula, ci şi de partener, atâta timp cât acesta este informat din timp cu privire la tehnicile care pot fi aplicate în travaliu. Ca să fie eficient şi ca să elibereze endorfină, substanţă care luptă cu durerea, masajul poate fi făcut nu numai în zona lombară, ci în zona umerilor, a picioarelor şi a mâinilor.

Anestezia epidurală

Poate că este cea mai cunoscută metodă actuală de eliminare a durerii din timpul travaliului şi al expulziei. Se efectuează la spital, de către un medic anestezist, care va introduce un cateter într-un anumit loc din coloana vertebrală, mai precis acolo unde sunt nervii responsabili cu zona uterului şi a canalului de naştere. Medicul va urma să dozeze cu ajutorul acestuia cantitatea de substanţă anestezică introdusă în corp, cu rol de diminuare şi anihilare a durerii. După ce anestezia epidurală îşi face efectul, durerea nu va mai fi simţită, dar vor mai putea fi simţite contracţiile, astfel încât mama, supravegheată de moaşă sau de medic, va şti când este sau nu momentul să împingă. Atenție, însă, anestezia epidurală are și efecte secundare!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa