Nașterea. Întrebări pe care ar trebui să le pui doctorului

Daniela Ghiorghe
nasterea

Dacă ai decis că este timpul să ai un copil, este vital să te informezi înainte cu privire la toate evenimentele care pot avea loc în timpul sarcinii și după aceea. Nașterea este un eveniment important și trebuie să îl tratezi ca atare.

Pentru a face viața femeilor însărcinate una cât mai ușoară, un grup de specialiști obtetricieni și neonatologi au făcut o listă de 10 lucruri despre care ar trebui să știi în detaliu.

Cine poate sta lângă mine în timpul travaliului și nașterii?

Majoritatea spitalelor îți dau voie să ai o persoană cunoscută lângă tine în aceste momente grele, pentru a te ajuta să te calmezi și să te simți mai confortabil. Fiecare femeie decide pe cine vrea să aibă lângă ea: tată, partener, soț, mamă,copii, alți membri ai familiei sau prieteni.

De asemenea, există anumiți oameni specializați în îndrumarea viitoarei mame, care au învățat să ajute în aceste situații. Ei au denumirea de „doula” sau „persoană care te ajută în timpul travaliului”. În unele cazuri, poți avea lângă tine și o moașă.

Ce se întâmplă în timpul travaliului și al nașterii?

Persoana care va avea grijă de tine îți va explica acest proces complex.

E important să știi dacă poți să primești medicamente pentru calmarea durerii și cât de des ți se pot administra, sau dacă doctorii lasă lucrurile să decurgă în mod natural. Însă, fiecare situație este diferită, iar medicii se adaptează în funcție de fiecare femeie. Ar fi bine, totuși, să afli informații despre cezariană și să te gândești bine înainte dacă vrei să folosești această procedură sau nu.

Contează cultura din care provin sau credințele religioase?

Fiecare persoană are dreptul să adere la orice religie, iar medicii nu sunt acolo ca să te judece. Ei îți vor respecta deciziile și vor acționa în conformitate cu ele. Dacă ai anumite dorințe pe care vrei să le îndeplinești în acest timp, nu ezita să-ți anunți doctorul.

Pot să merg sau să mă mișc în timpul travaliului?

Nu există nicio restricție în privința asta, poți să te miști cât poți de mult, însă numai dacă nu-ți provoacă neplăceri sau pun fătul în pericol. În privința poziției corpului, fiecare femeie se simte confortabil în poziții diferite, așa că asta depinde de tine.

Cum te asiguri că totul va merge bine atunci când persoanele care au grijă de tine vor trebui să colaboreze?

De obicei, înaintea nașterii se face un plan în care toate persoanele care vor intra în contact cu tine își au rolul bine stabilit și știu exact ce să facă.

Cum sunt ajutate viitoarele mame ca să nu mai aibă dureri?

Există multe metode care nu includ folosirea calmantelor pentru a scăpa de durere. Te ajută dacă îți schimbi poziția corpului, o baie călduță, un masaj sau muzica. Aceste măsuri sunt indicate pentru a-ți face experiența travaliului cât mai plăcută.

Ce se întâmplă dacă nou-născutul se naște prematur sau are probleme la naștere?

Dacă îți faci griji că nu vei putea să-ți îmbrățișezi bebelușul după naștere din cauza unor probleme, află că medicii încurajează mamele să facă asta, pentru a-i transmite acestuia dragostea și afecțiunea de care are nevoie. Însă dacă nu vei putea face asta înseamnă că există un motiv serios.

Este neapărată nevoie ca băieții să fie circumciși?

Studiile științifice arată că din punct de vedere medical, nu este nevoie ca băiețeii să treacă prin această procedură. Este dureroasă și riscantă. Medicii descurajează acest proces.

Cum sunt ajutate mamele care vor să alăpteze?

Organizația Mondială a Sănătățiia a întocmit o listă cu sfaturi pentru mamele care alăptează:

  • Ți se va spune de ce este important să alăptezi și cum să faci asta
  • Vei învăța să alăptezi la aproximativ o oră după ce ai născut
  • Vei fi încurajată să petreci timp cu bebelușul imediat cum s-a născut
  • Poți face parte dintr-un grup de mame care alăptează
  • Nou-născuții pot bea doar lapte matern

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa