Totul despre blocajul pudendal (blocarea durerilor la naștere)

Alexandra Ion

Blocajul pudendal este una din soluțiile foarte simple, care blochează percepția durerilor din timpul nașterii.

Concret, blocajul pudendal este o alternativă mai simplă a anesteziei epidurale, al cărei efect se instalează în decurs de două-trei minute și care este folosit atât ca mijloc de blocare a receptorilor dureroși, cât și ca soluție terapeutică de urgență în anumite situații.

Puțin cunoscut, blocajul pudendal nu este o soluție de anestezie așa cum este anestezia epidurală. Adică nu decizi pur și simplu înainte de a merge în sala de nașteri că, la un moment dat, vrei să beneficiezi de efectele blocajului pudendal așa cum se întâmplă cu epidurala.

Blocajul pudendal vine să rezolve cele mai intense senzații dureroase din timpul nașterii, respectiv în faza finală, când fătul trece printre oasele bazinului, pe canalul vaginal și urmează expulzia fetală. Etapa nu durează mult, dar este extrem de intensă și pentru mamă, și pentru bebeluș, și pentru medic. Este momentul în care pot apărea complicații și poate să fie necesară intervenția de urgență a medicului. În oricare din aceste cazuri, blocajul pudendal este soluția imediată care poate permite manevre medicale de urgență și care poate calma complet durerile foarte mari ale mamei.

Blocajul pudendal se realizează imediat și presupune simpla injectare de anestezic local în peretele vaginal, de o parte și de alta. Efectul anesteziei este imediat, aceasta blocând capacitatea de transmitere a impulsului nervos pe nervul pudendal (cunoscut și sub numele de nervul rușinos). Zona reprezentată de vaginul interior, perineu și vulva posterioară sunt complet insensibile (conform Ghidului pentru practici ginecologice).

Avantajele acestui tip de anestezie sunt:

• este foarte simplu de realizat;
• nu are riscuri;
• nu are complicații ulterioare;
• are efect imediat;
• pemite realizarea unor manevre medicale de urgență (forceps, vacuum);
• poate permite trecerea rapidă la o cezariană de urgență;
• tolerează anestezii suplimentare în situații critice (fie pe cale venoasă, fie prin inhalare de gaz);
• pemite realizarea unei epiziotomii perfecte și coaserea leziunilor;

Dezavantajele blocajului pudendal sunt:

• incapacitatea de control a musculaturii abdominale și zona perineului (mama nu mai poate impinge fătul cu aceeași eficiență);
• poate favoriza ruptura vaginală (pentru că mama nu mai are deloc senzație dureroasă).
• durata relativ mică a efectului anesteziei – circa 45 de minute, din care cu eficiență maximă de doar circa 30 de minute.
•  afectează ușor bebelușul, dar fără nici un fel de riscuri sau efecte secundare pentru acesta.

Dacă vrei să afli mai multe despre naștere, citește și articolulNașterea naturala, cu sau fără anestezie?”

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să ne dai like și pe Facebook. Te vei întâlni cu multe articole utile și frumoase!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa