5 lucruri pe care nu le poți spune unei femei care a născut prin cezariană

Anca Vlad
a născut prin cezariană

Nu, nu trebuie să regretați nașterea prin cezariană și nici nu trebuie să credeți că provoacă autism. Mai jos veți citi câteva dintre lucrurile prostești pe care unii le spun femeilor care au născut prin cezariană, prezentate de Parents.com.

Operația de cezariană sau nașterea naturală: din păcate, acestea sunt încă două motive care stârnesc un război între mămici, mai ales în comunitățile online.

Iată, așadar, doar câteva dintre afirmațiile de care ar trebui să te ferești atunci când poți o discuție cu o mamă care a născut prin cezariană.

„Probabil ai rămas cu un gust amar după naștere”

Ea a știut de la început că va naște prin cezariană având în vedere că, de regulă, acest gen de intervenție este programat cu destul timp înainte. Există, însă, și mame care speră să nască  natural – inclusiv care au fost în travaliu pentru ceva timp înainte să se recurgă la cezariană- iar ele au sentimente diferite, simt o formă de regret pentru că nu au putut să nască așa cum și-au dorit. Așa că o astfel de remarcă ar putea să le rănească.

„Hopa, cezariană?! Sper să se dezvolte normal copilul tău”

Persoanele care susțin că au dovezi cum că  nașterea prin cezariană provoacă autism se înșeală. Pur și simplu nu există dovezi care să susțină aceste teorii. Așa că oricine ar spune unei mame care a născut prin cezariană că și-a expus copilul pentru că a ales să nască prin intervenție chirurgicală, este ignorant și needucat.

Dacă vrei să afli mai multe informații oficiale, scrise de specialiști, îți recomandăm „Cartea bebelușului – Tot ceea ce trebuie să știi despre copilul tău de la naștere și până la doi ani”, pe care o găsești aici.

„Este păcat că nu ai putut să naști natura”

După naștere, este de așteptat să sângerezi, mai ales dacă ai dus la termen o sarcină cu un bebe rotofei și ai avut un uter întins la maxim. Sângerarea este cauzată de toți acești factori, nu de felul în care ai ales să îți aduci pe lume copiii. Spre norocul nostru, primim îngrijirea necesară imediat. Înainte ca medicina modernă să existe, realitatea era alta, multe mame și copiii lor mureau în timpul nașterii naturale. În această situație, nu văd de ce se pune atât accent și se judecă alegerile făcute de mame când vine vorba despre naștere naturală, cezariană, naștere la spital sau acasă.

„Sună îngrozitor!”

 Operația cezariană este o intervenție majoră, care, desigur, presupune și riscuri, însă priceperea medicilor și aparatura din spital fac ca totul să pară floare la ureche. O cezariană programată este efectuată la timpul potrivit și într-un mediu perfect controlat. Chiar nu este nevoie ca o mamă care a recurs la cezariană să se simtă ca și cum experiența ei a fost una demnă de filme de groază.

„Acum ai rămas cu cicatrice pentru toată viața”

Cicatricea cu care vei rămâne este într-o zonă pe care orice bikini de bun simț o acoperă. La 15 luni după naștere, vei observa că roșeața din jurul operației aprope că a dispărut și că acea cicatrice de aproximativ 8 cm este doar un semn minor pe corpul tău, dar cu o însemnătate majoră, având în vedere că  reprezintă calea prin care copilul tău a ajuns pe lume. Am stat de vorbă cu multe mame care au născut natural și care au cicatrice mult mai mari- de exemplu rupturi severe și să nu uităm de eternele dovezi care nu țin cont de felul în care ai născut- vergeturile.

Realitatea este că toate femeile care trec printr-o naștere sunt puternice, iar urmele cu care rămân nu trebuie judecate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa